Ga verder naar de inhoud

Sectordag

Ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag nodigt het KIK erfgoedprofessionals uit voor een sectordag. Onderzoekers, academici, museologen, conservator-restaurateurs, promovendi en studenten kunnen op deze dag kennis maken met de medewerkers van het KIK en andere sectorgenoten. Op het programma staan presentaties en atelierbezoeken. Een ideaal moment voor alle deelnemers om hun netwerk verder uit te breiden en dit binnen het unieke kader van het KIK.

Datum en tijdstip
03 maart 2023 10:00 - 17:00
Locatie
Jubelpark 1, 1000 Brussel
Web03

Ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag nodigt het KIK erfgoedprofessionals uit voor een sectordag. Onderzoekers, academici, museologen, conservator-restaurateurs, promovendi en studenten kunnen op deze dag kennis maken met de medewerkers van het KIK en andere sectorgenoten. Op het programma staan presentaties en atelierbezoeken. Een ideaal moment voor alle deelnemers om hun netwerk verder uit te breiden en dit binnen het unieke kader van het KIK.

Ontdek de restauratie van het altaarstuk van de Brusselse beeldhouwer Jan II Bormanen uit de kerk van San Nazaro Maggiore in Milaan, het schilderij van de Heilige maagd met kind omringd door heiligen van Pieter Paul Rubens, en de projecten "Heritage at Risk (CHrisis)", die werkt aan herstelmaatregelen en aan de verbetering van de paraatheid en het risicobeheer voor getroffen locaties; "Agato", een onlinetool speciaal ontworpen voor beheerders van erfgoedcollecties; en een presentatie over de gevolgen van de klimaatverandering voor het erfgoed.

Deze dag is een ideale gelegenheid om jouw netwerk uit te breiden. Graag stellen we onze deuren open voor alle sectorgenoten om samen van gedachten te wisselen over huidige en toekomstige projecten. Kom dus zeker op vrijdag 3 maart 2023 naar de sectordag en deel jouw passie voor erfgoed met anderen.

Programma

10u-15u : Vrij bezoek van de documentatiediensten, labo's en conservatie-restauratieateliers van het KIK, doorgelicht door onze experts

Conferenties :

10u-10u30 : BALaT - De online database van het KIK (NL-FR) (conferentiezaal, gelijkvloers)

of Marie-Madeleine dévoilée (FR) (raadzaal, 5e verdieping)

10u30-11u : De gevolgen van overstromingen voor het erfgoed (NL) (conferentiezaal, gelijkvloers)

of De projecten van het Atelier muurschilderkunst (NL) (raadzaal, 5e verdieping)

11u-11u30 : De impact van overstromingen op erfgoed (FR-EN) (conferentiezaal, gelijkvloers)

of De studie van behangpapier (FR) (raadzaal, 5e verdieping)

11u30-12u : CHrisis - Herstelmaatregelen voor de in 2021 door overstromingen getroffen sites en verbetering van het crisisbeheer voor erfgoed (NL-FR-EN) (conferentiezaal, gelijkvloers)

of De Erfgoed Challenge (FR-EN) (raadzaal, 5e verdieping)

12h-12h30 : Climate2Preserv - Duurzame klimaatbeheersstrategie voor het behoud van federale collecties (NL-FR-EN) (conferentiezaal, gelijkvloers)

of BeAM - Belgisch Abstract Modernisme in de kijker - technisch kunsthistorisch onderzoek met de nadruk op synthetische organische pigmenten voor een betere datering en conservatie (EN) (raadzaal, 5e verdieping)

12u30-13u : Middagpauze

13u-14u : Dendrochronologie in het KIK, meer dan een dateringslab (FR) (conferentiezaal, gelijkvloers)

of 13u30-14u : De projecten van het Atelier muurschilderkunst (NL) (raadzaal, 5e verdieping)

14u-14u30 : AGATO - Een online decision tool speciaal ontworpen voor beheerders van erfgoedcollecties (EN-FR-NL) (conferentiezaal, gelijkvloers)

of De studie van behangpapier (NL) (raadzaal, 5e verdieping)

14u30-15u : Climate2Preserv - Duurzame klimaatbeheersstrategie voor het behoud van federale collecties (NL-FR-EN) (conferentiezaal, gelijkvloers)

of Marie-Madeleine dévoilée (NL) (raadzaal, 5e verdieping)

15u-15u30 : De Erfgoed Challenge (NL-EN) (conferentiezaal, gelijkvloers)

15u30-16u : Speech van de Staatssecretaris belast met Wetenschapsbeleid de heer Thomas Dermine (videocapsule), van de voorzitter van Belspo de heer Arnaud Vajda en van de Algemeen Directeur a.i. van het KIK, mevrouw Hilde De Clercq

16u-17u : Wandelbuffet

Sector Day Eventbrite

Inschrijven is verplicht

Nu inschrijven

Aankomende evenementen van het KIK

Terug naar het verleden: van de studie van verven naar de studie van afwerkingen ‒ 8e Internationale Onderzoeksconferentie over Architecturale Afwerkingen

29 mei 2024 00:00 - 01 juni 2024 00:00 - Cultural Heritage Agency of the Netherlands

Van 29 mei tot 1 juni 2024 organiseert de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in samenwerking met het KIK, SRAL ‒ The Conservation Institute, Vrije Universiteit Brussel en Universiteit van Amsterdam de Research Conference on Architectural Finishes.

Details bekijken

Heritage Days/ Open Monumentendagen

16 september 2023 00:00 - 17 september 2023 00:00

Sinds 1989 zijn de Heritage Days/Open Monumentendagen een van de culturele manifestaties waar duizenden bezoekers – Brusselaars, Walen, Vlamingen of buitenlanders – reikhalzend naar uitkijken. Het KIK zal deelnemen aan de activiteiten van urban.brussels met een speciaal programma in verband met de viering van de 75e verjaardag.

Details bekijken