Ga verder naar de inhoud

Studiedag Orner le culte

Neem op vrijdag 29 oktober deel aan de studiedag ‘Orner le culte. Pour une approche relationnelle du textile liturgique entre Moyen Âge et Temps Modernes’ in het seminarie van Doornik.

Datum en tijdstip
29 oktober 2021 09:30 - 18:00
Locatie
TAMAT, Séminaire épiscopal, Rue des Jésuites 28, 7500 Tournai

Na een presentatie van de resultaten en perspectieven van deze twee projecten, zullen de sprekers de verankering van textiel in het ritueel tijdens de middeleeuwen en de vroegmoderniteit in vraag stellen. Zij zullen zich buigen over de relationele aspecten die deze textielen verbinden met een systeem van gebaren, blikken en woorden, maar ook met een systeem van beelden, teksten, voorwerpen en materialen die ritme geven aan en bepalend zijn voor de kerkelijke, of in bredere zin, de rituele ruimte.

Deze bijeenkomst ligt op het raakvlak tussen twee wetenschappelijke projecten die door het KIK worden gecoördineerd: het Brain-project OrnaSacra en het Fed-twin project CHRISTINA.

Bezoek ook de tentoonstelling ‘Habiller le culte. Les fastes du textile liturgique de la cathédrale de Tournai’, tot 28 november 2021 in TAMAT (Musée de la tapisserie et des arts textiles de la Fédération Wallonie-Bruxelles) in Doornik. Tijdens de middagpauze van de studiedag krijgt u er een rondleiding van commissaris Caroline Heering.

Aankomende evenementen van het KIK

Summer School 2024: Energiebesparing voor culturele erfgoedinstellingen

01 juli 2024 09:00 - 12 juli 2024 18:00 - Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, Brussel

Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) organiseert een internationale Summer School in samenwerking met het Internationaal studiecentrum voor het behoud en de restauratie van cultuurgoederen (ICCROM).

Details bekijken

8th Architectural Finishes Research Conference

29 mei 2024 00:00 - 01 juni 2024 00:00 - Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam

Van 29 mei tot 1 juni 2024 organiseert de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in samenwerking met het KIK, SRAL ‒ The Conservation Institute, Vrije Universiteit Brussel en Universiteit van Amsterdam de Architectural Finishes Research Conference.

Details bekijken