Ga verder naar de inhoud

Studiedag Orner le culte

Neem op vrijdag 29 oktober deel aan de studiedag ‘Orner le culte. Pour une approche relationnelle du textile liturgique entre Moyen Âge et Temps Modernes’ in het seminarie van Doornik.

Datum en tijdstip
29 oktober 2021 09:30 - 18:00
Locatie
TAMAT, Séminaire épiscopal, Rue des Jésuites 28, 7500 Tournai

Na een presentatie van de resultaten en perspectieven van deze twee projecten, zullen de sprekers de verankering van textiel in het ritueel tijdens de middeleeuwen en de vroegmoderniteit in vraag stellen. Zij zullen zich buigen over de relationele aspecten die deze textielen verbinden met een systeem van gebaren, blikken en woorden, maar ook met een systeem van beelden, teksten, voorwerpen en materialen die ritme geven aan en bepalend zijn voor de kerkelijke, of in bredere zin, de rituele ruimte.

Deze bijeenkomst ligt op het raakvlak tussen twee wetenschappelijke projecten die door het KIK worden gecoördineerd: het Brain-project OrnaSacra en het Fed-twin project CHRISTINA.

Bezoek ook de tentoonstelling ‘Habiller le culte. Les fastes du textile liturgique de la cathédrale de Tournai’, tot 28 november 2021 in TAMAT (Musée de la tapisserie et des arts textiles de la Fédération Wallonie-Bruxelles) in Doornik. Tijdens de middagpauze van de studiedag krijgt u er een rondleiding van commissaris Caroline Heering.

Aankomende evenementen van het KIK

Terug naar het verleden: van de studie van verven naar de studie van afwerkingen ‒ 8e Internationale Onderzoeksconferentie over Architecturale Afwerkingen

29 mei 2024 00:00 - 01 juni 2024 00:00 - Cultural Heritage Agency of the Netherlands

Van 29 mei tot 1 juni 2024 organiseert de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in samenwerking met het KIK, SRAL ‒ The Conservation Institute, Vrije Universiteit Brussel en Universiteit van Amsterdam de Research Conference on Architectural Finishes.

Details bekijken

Heritage Days / Open Monumentendagen

16 september 2023 00:00 - 17 september 2023 00:00

Sinds 1989 zijn de Heritage Days/Open Monumentendagen een van de culturele manifestaties waar duizenden bezoekers – Brusselaars, Walen, Vlamingen of buitenlanders – reikhalzend naar uitkijken. Het KIK zal deelnemen aan de activiteiten van urban.brussels met een speciaal programma in verband met de viering van de 75e verjaardag.

Details bekijken