Ga verder naar de inhoud

Derde fase restauratie Lam Gods gaat van start

Nadat het gesloten veelluik (2012-2016) en het onderste register van het geopende veelluik (2016-2019) reeds behandeld zijn, gaat deze maand de derde fase van de restauratie van het Lam Gods (1432) van start. De bovenste panelen van het monumentale kunstwerk van de gebroeders van Eyck verhuisden op 2 mei van de Sint-Baafskathedraal naar het Museum voor Schone Kunsten (MSK) in Gent. Het KIK zal gedurende drie jaar diepgaand onderzoek en de uitdagende restauratie uitvoeren.

Het bovenste register en zijn uitdagingen

Tijdens de derde fase zal het interdisciplinaire team de verflagen en de houten dragers van het bovenste register stabiliseren. In eerste instantie worden de niet-originele vernislagen weggenomen en wordt er onderzocht welke 16de-eeuwse overschilderingen er zijn en of die kunnen worden verwijderd. De grootste uitdaging is de restauratie van de persbrokaten op de achtergrond van de drie middelste figuren. Het is een gesofisticeerde techniek van textielimitatie om dure zijdeweefsels weer te geven. De complexe samenstelling van uiteenlopende materialen met elk hun specifieke degradaties door de eeuwen heen zorgt ervoor dat de restauratie ervan bijzonder delicaat is.

Specialisten aan het werk

Door hun ervaring tijdens de eerste twee fases kunnen de gespecialiseerde conservators-restaurators, chemici, fysici, technici en kunsthistorici van het KIK de homogeniteit van het project verzekeren. Het kernteam wordt aangevuld met internationaal erkende deskundigen in de conservatie-restauratie van vergulding en polychromie en van persbrokaten uit de 15de en 16de eeuw. Een internationale en interdisciplinaire commissie van experten begeleidt het project. Net als bij de eerste twee fasen van de restauratie van het Lam Gods kan het publiek de behandeling van dichtbij volgen in het atelier in het MSK. Het onderzoek en de restauratie zullen vermoedelijk afgerond zijn in het voorjaar van 2026. Het KIK ontsluit de resultaten van het onderzoek op www.kikirpa.be en op de website http://closertovaneyck.kikirpa.be. Er volgen ook publicaties, lezingen tijdens internationale colloquia, gastcolleges in universiteiten en presentaties voor het brede publiek van kunstliefhebbers.

BZZ1844

“Onze expertise in de complexe problematiek rond het Lam Gods is, zowel op het vlak van de uitvoering als op dat van het wetenschappelijk onderzoek, uniek. Ze stelt ons in staat om de materiële en visuele samenhang van het hele altaarstuk na de restauratie te garanderen. De behandeling van deze zeer diverse panelen, met prachtige levensgrote figuren en uiteenlopende problematieken, is een ware uitdaging.”

Dr. Hélène Dubois, conservator-restaurator en projectleider

Afbeeldingen: De Aanbidding van het Lam Gods, gebroeders van Eyck, Sint-Baafskathedraal Gent, www.artinflanders.be, foto KIK-IRPA, Brussel

  • Project

    Restauratie en onderzoek van het bovenste register van het geopende Lam Gods

    Nadat het gesloten veelluik (2012-2016) en het onderste register van het geopende veelluik (2016-2019) reeds behandeld zijn, is nu het bovenste register van het Lam Gods in geopende toestand aan de beurt. Gedurende drie jaar voert het interdisciplinaire team van het KIK de derde onderzoeks- en restauratiefase uit van het monumentale, vroeg 15de-eeuwse kunstwerk van de hand van de gebroeders van Eyck, bewaard in de Sint-Baafskathedraal in Gent.

    Bekijk dit project
  • Project

    Het mysterie van Hubert van Eyck en het Lam Gods opgehelderd ‒ Interdisciplinaire studie van de onderzoeksgegevens van de tweede restauratiefase

    Ons interdisciplinaire team voerde, in samenwerking met de Universiteit Antwerpen, een doorgedreven studie uit van de gegevens verzameld tijdens de restauratie van het onderste register van het geopende Lam Godsveelluik (2016-2019). Zo wisten ze een van de grootste mysteries in de kunstgeschiedenis op te helderen: de precieze inbreng van Jan Van Eyck en zijn illustere oudere broer Hubert Van Eyck in de creatie van het Lam Gods.

    Bekijk dit project

Meer nieuws van het KIK

Rubenskapel Steen 2

Stenen monumenten in de Rubenskapel ondergaan grondig onderzoek

24.04.2024

Als het maar niet té veel stof doet opwaaien. Letterlijk dan. De beelden in de Rubenskapel, winnaar van de eerste Erfgoed Challenge, krijgen een grondige conservatie-restauratiebehandeling door het Atelier steensculptuur van het KIK. Begin februari 2024 gingen onze steenexperten in de Sint-Jacobskerk in Antwerpen van start. Dat was alleen maar mogelijk dankzij de financiële steun van onze vele schenkers. Waar staan we nu, bijna drie maanden na de aanvang van de ambitieuze restauratie?

Lees meer
Foto3

Kanselier Rolin in 3,5 miljard pixels. Een meesterwerk van Van Eyck zoals je het nog nooit gezien hebt

23.04.2024

Het Louvre in Parijs vroeg onlangs de medewerking van het KIK voor de tentoonstelling 'Revoir Van Eyck. La Vierge du Chancelier Rolin', die nog loopt tot 17 juni 2024. Het gerestaureerde schilderij De Maagd van kanselier Rolin werd opnieuw tot in de kleinste details in beeld gebracht en kreeg een eigen rubriek op de website Closer to Van Eyck.

Lees meer