Ga verder naar de inhoud

Derde fase restauratie Lam Gods gaat van start

Nadat het gesloten veelluik (2012-2016) en het onderste register van het geopende veelluik (2016-2019) reeds behandeld zijn, gaat deze maand de derde fase van de restauratie van het Lam Gods (1432) van start. De bovenste panelen van het monumentale kunstwerk van de gebroeders van Eyck verhuisden op 2 mei van de Sint-Baafskathedraal naar het Museum voor Schone Kunsten (MSK) in Gent. Het KIK zal gedurende drie jaar diepgaand onderzoek en de uitdagende restauratie uitvoeren.

Het bovenste register en zijn uitdagingen

Tijdens de derde fase zal het interdisciplinaire team de verflagen en de houten dragers van het bovenste register stabiliseren. In eerste instantie worden de niet-originele vernislagen weggenomen en wordt er onderzocht welke 16de-eeuwse overschilderingen er zijn en of die kunnen worden verwijderd. De grootste uitdaging is de restauratie van de persbrokaten op de achtergrond van de drie middelste figuren. Het is een gesofisticeerde techniek van textielimitatie om dure zijdeweefsels weer te geven. De complexe samenstelling van uiteenlopende materialen met elk hun specifieke degradaties door de eeuwen heen zorgt ervoor dat de restauratie ervan bijzonder delicaat is.

Specialisten aan het werk

Door hun ervaring tijdens de eerste twee fases kunnen de gespecialiseerde conservators-restaurators, chemici, fysici, technici en kunsthistorici van het KIK de homogeniteit van het project verzekeren. Het kernteam wordt aangevuld met internationaal erkende deskundigen in de conservatie-restauratie van vergulding en polychromie en van persbrokaten uit de 15de en 16de eeuw. Een internationale en interdisciplinaire commissie van experten begeleidt het project. Net als bij de eerste twee fasen van de restauratie van het Lam Gods kan het publiek de behandeling van dichtbij volgen in het atelier in het MSK. Het onderzoek en de restauratie zullen vermoedelijk afgerond zijn in het voorjaar van 2026. Het KIK ontsluit de resultaten van het onderzoek op www.kikirpa.be en op de website http://closertovaneyck.kikirpa.be. Er volgen ook publicaties, lezingen tijdens internationale colloquia, gastcolleges in universiteiten en presentaties voor het brede publiek van kunstliefhebbers.

BZZ1844

“Onze expertise in de complexe problematiek rond het Lam Gods is, zowel op het vlak van de uitvoering als op dat van het wetenschappelijk onderzoek, uniek. Ze stelt ons in staat om de materiële en visuele samenhang van het hele altaarstuk na de restauratie te garanderen. De behandeling van deze zeer diverse panelen, met prachtige levensgrote figuren en uiteenlopende problematieken, is een ware uitdaging.”

Dr. Hélène Dubois, conservator-restaurator en projectleider

Afbeeldingen: De Aanbidding van het Lam Gods, gebroeders van Eyck, Sint-Baafskathedraal Gent, www.artinflanders.be, foto KIK-IRPA, Brussel

 • Project

  Restauratie en onderzoek van het bovenste register van het geopende Lam Gods

  Nadat het gesloten veelluik (2012-2016) en het onderste register van het geopende veelluik (2016-2019) reeds behandeld zijn, is nu het bovenste register van het Lam Gods in geopende toestand aan de beurt. Gedurende drie jaar voert het interdisciplinaire team van het KIK de derde onderzoeks- en restauratiefase uit van het monumentale, vroeg 15de-eeuwse kunstwerk van de hand van de gebroeders van Eyck, bewaard in de Sint-Baafskathedraal in Gent.

  Bekijk dit project
 • Project

  Het mysterie van Hubert van Eyck en het Lam Gods opgehelderd ‒ Interdisciplinaire studie van de onderzoeksgegevens van de tweede restauratiefase

  Ons interdisciplinaire team voerde, in samenwerking met de Universiteit Antwerpen, een doorgedreven studie uit van de gegevens verzameld tijdens de restauratie van het onderste register van het geopende Lam Godsveelluik (2016-2019). Zo wisten ze een van de grootste mysteries in de kunstgeschiedenis op te helderen: de precieze inbreng van Jan Van Eyck en zijn illustere oudere broer Hubert Van Eyck in de creatie van het Lam Gods.

  Bekijk dit project

Meer nieuws van KIK/IRPA

Unknown 8 small

Belangrijke aanwezigheid van het KIK op de 20ste ICOM-CC-conferentie in Valencia

20.09.2023

Meerdere collega's nemen momenteel deel aan de 20ste editie van de driejaarlijkse ICOM-CC-conferentie, een toonaangevend evenement op het gebied van erfgoedbehoud, die loopt van 18 tot 22 september in Valencia in Spanje.

Lees meer
DSCF4440 small

Brussels retabel uit Milaan komt terug tot leven

18.09.2023

Het altaarstuk de Aanbidding der Koningen, gemaakt in Brussel maar bewaard in Milaan, werd door het KIK in zijn oude luister hersteld. Het blijkt bovendien vervaardigd door de Bormans-beeldhouwersdynastie.

Lees meer