Ga verder naar de inhoud

Een prachtige polychromie herontdekt

Het retabel uit de kerk van San Nazaro Maggiore in Milaan, toegeschreven aan de Brusselse beeldhouwer Jan II Borman, vindt dankzij de teams van het KIK zijn prachtige originele polychromie terug.

Cae496ac 6425 4811 8c73 6edcac95efc5

Het prachtige 15de-eeuwse Brusselse retabel uit de kerk van San Nazaro Maggiore in Milaan was bedekt met een dik donkerbruin vernis dat alle gekleurde zones van de polychromie verdoezelde. In 2017 had ons team van het Atelier polychrome houtsculptuur een studie uitgevoerd die suggereerde dat dit tafereel van de Aanbidding van de Wijzen een rijke polychromie verhulde. "Wat een prachtige verrassing voor het hele team", zegt Emmanuelle Mercier, hoofd van het atelier, "door de reiniging die momenteel bezig is, kunnen we nu spectaculaire details ontdekken, zoals een tegelvloer in perspectief die diepte geeft aan het tafereel, de aangebrachte brokaatdecoratie die rijke, in goud geborduurde stoffen nabootst of de delicate vergulde motieven op een azuurblauwe achtergrond. Zo wordt de volledige variëteit van de 15de-eeuwse technieken nu zichtbaar voor ons en binnenkort ook voor het Milanese publiek.

3f977ce0 5e07 4269 b43e 20c49f463191

Zodra de reiniging is voltooid, zal de methode voor de retouches bepaald worden. Deze zullen minimaal zijn, aangezien er weinig hiaten zijn. De originele polychromie bleef namelijk goed bewaard. Dit project wordt gerealiseerd met de steun van de Fondation Périer-D’Ieteren, de Koning Boudewijnstichting, het Fonds René en Karin Jonckheere, het Fonds Jean-Jacques Comhaire en de bank Intesa San Paolo.

Ontdek dit project tijdens onze opendeurdag op 2 maart 2023.

Meer nieuws van het KIK

Christus Met Doornenkroon Tijdens Restauratie

Dieric en Albrecht Bouts doorgrond in 'Atelier Bouts'

16.02.2024

Van 16 februari tot 28 april 2024 ontdek je in M - Museum Leuven hoe de schilder Dieric Bouts in de 15de eeuw precies te werk ging. Aan de hand van zes kunstwerken worden zes verschillende wetenschappelijke onderzoekstechnieken getoond. De inbreng van de expertise van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium was daarbij cruciaal.

Lees meer
Kapel volledig

Volgende restauratiefase breekt aan voor de Rubenskapel

12.02.2024

In de Sint-Jacobskerk in Antwerpen begon vorige week de conservatie-restauratie van de stenen monumenten in de Rubenskapel. De kapel is de laatste rustplaats van Pieter Paul Rubens (1577-1640). Het interieur, dat bestaat uit prachtige kunstschatten, won in 2021 de eerste editie van de Erfgoed Challenge. Dankzij die winst is het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) sinds 2022 bezig met de conservatie-restauratie ervan. Nu zijn dus de stenen elementen aan de beurt.

Lees meer