Ga verder naar de inhoud

Een prachtige polychromie herontdekt

Het retabel uit de kerk van San Nazaro Maggiore in Milaan, toegeschreven aan de Brusselse beeldhouwer Jan II Borman, vindt dankzij de teams van het KIK zijn prachtige originele polychromie terug.

Cae496ac 6425 4811 8c73 6edcac95efc5

Het prachtige 15de-eeuwse Brusselse retabel uit de kerk van San Nazaro Maggiore in Milaan was bedekt met een dik donkerbruin vernis dat alle gekleurde zones van de polychromie verdoezelde. In 2017 had ons team van het Atelier polychrome houtsculptuur een studie uitgevoerd die suggereerde dat dit tafereel van de Aanbidding van de Wijzen een rijke polychromie verhulde. "Wat een prachtige verrassing voor het hele team", zegt Emmanuelle Mercier, hoofd van het atelier, "door de reiniging die momenteel bezig is, kunnen we nu spectaculaire details ontdekken, zoals een tegelvloer in perspectief die diepte geeft aan het tafereel, de aangebrachte brokaatdecoratie die rijke, in goud geborduurde stoffen nabootst of de delicate vergulde motieven op een azuurblauwe achtergrond. Zo wordt de volledige variëteit van de 15de-eeuwse technieken nu zichtbaar voor ons en binnenkort ook voor het Milanese publiek.

3f977ce0 5e07 4269 b43e 20c49f463191

Zodra de reiniging is voltooid, zal de methode voor de retouches bepaald worden. Deze zullen minimaal zijn, aangezien er weinig hiaten zijn. De originele polychromie bleef namelijk goed bewaard. Dit project wordt gerealiseerd met de steun van de Fondation Périer-D’Ieteren, de Koning Boudewijnstichting, het Fonds René en Karin Jonckheere, het Fonds Jean-Jacques Comhaire en de bank Intesa San Paolo.

Ontdek dit project tijdens onze opendeurdag op 2 maart 2023.

Meer nieuws van het KIK

48006158682 32178cf86f k

REFRESH: De watercyclus bestuderen om erfgoed te beschermen

12.07.2024

Klimaatverandering is een duidelijke prangende uitdaging voor onze wereld. Ook voor erfgoed. Water is een boosdoener voor erfgoed(sites). We moeten dus kijken naar duurzaam waterbeheer om ons erfgoed te beschermen. Dat doen we met REFRESH.

Lees meer
SA20 cover WEB

Publicatie van een nieuwe Scientia Artis!

10.06.2024

Van de Brusselse familie beeldhouwers du Quesnoy - de vader, Hiëronymus de Oudere, en zijn twee zonen, Frans en Hiëronymus de Jonge - zijn alleen het leven en werk van de oudste zoon, Frans du Quesnoy, beroemd in Rome, grondig bestudeerd. Maar wie was zijn jongere broer, Hiëronymus de Jonge? Wat weten we over zijn leven en werk? Heel weinig. Ondanks zijn briljante carrière als beeldhouwer en hofarchitect voor de gouverneur van de voormalige Nederlanden, Leopold Willem (1647-1656), werd zijn werk door critici verwaarloosd na zijn terdoodveroordeling in 1654.

Lees meer