Ga verder naar de inhoud

Een prachtige polychromie herontdekt

Het retabel uit de kerk van San Nazaro Maggiore in Milaan, toegeschreven aan de Brusselse beeldhouwer Jan II Borman, vindt dankzij de teams van het KIK zijn prachtige originele polychromie terug.

Cae496ac 6425 4811 8c73 6edcac95efc5

Het prachtige 15de eeuwse Brusselse retabel uit de kerk van San Nazaro Maggiore in Milaan was bedekt met een dik donkerbruin vernis dat alle gekleurde zones van de polychromie verdoezelde. In 2017 had ons team van het Atelier polychrome houtsculptuur een studie uitgevoerd die suggereerde dat dit tafereel van de Aanbidding van de Wijzen een rijke polychromie verhulde. "Wat een prachtige verrassing voor het hele team", zegt Emmanuelle Mercier, hoofd van het atelier, "door de reiniging die momenteel bezig is, kunnen we nu spectaculaire details ontdekken, zoals een tegelvloer in perspectief die diepte geeft aan het tafereel, de aangebrachte brokaatdecoratie die rijke, in goud geborduurde stoffen nabootst of de delicate vergulde motieven op een azuurblauwe achtergrond. Zo wordt de volledige variëteit van de 15de-eeuwse technieken nu zichtbaar voor ons en binnenkort ook voor het Milanese publiek.

3f977ce0 5e07 4269 b43e 20c49f463191

Zodra de reiniging is voltooid, zal de methode voor de retouches bepaald worden. Deze zullen minimaal zijn, aangezien er weinig hiaten zijn. De originele polychromie bleef namelijk goed bewaard. Dit project wordt gerealiseerd met de steun van de Fondation Périer d’Ieteren, de Koning Boudewijnstichting, het Fonds René en Karin Jonckheere, het Fonds Jean-Jacques Comhaire en de bank Intesa San Paolo.

Ontdek dit project tijdens onze Opendeurdag op 2 maart 2023.

Meer nieuws van KIK/IRPA

HR x158548 small

Beeld van de Heilige Catharina van Alexandrië uit de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Kortrijk bestaat niet uit albast maar wel uit marmer

07.02.2023

In tegenstelling tot wat de eerste aannames in het onderzoek uitwezen, blijkt het veertiende-eeuwse beeld van de Heilige Catharina van Alexandrië uit marmer vervaardigd te zijn en niet uit albast. Het beeld is erkend als Topstuk door de Vlaamse Gemeenschap en vormt momenteel één van de hoogtepunten in de expo ‘Albast’ in M Leuven.

Lees meer
20220922 Bonka KIK Preview 09822

Ontmoet jouw collega's tijdens de sectordag van het KIK

20.01.2023

Ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag nodigt het KIK erfgoedprofessionals uit voor een sectordag. Onderzoekers, academici, museologen, conservator-restaurateurs, promovendi en studenten kunnen op deze dag kennis maken met de medewerkers van het KIK en andere sectorgenoten. Op het programma staan presentaties en atelierbezoeken. Een ideaal moment voor alle deelnemers om hun netwerk verder uit te breiden en dit binnen het unieke kader van het KIK.

Lees meer