Ga verder naar de inhoud

Dankzij jou wordt het erfgoed in Doornik gered!

De Vrienden van de Kathedraal van Doornik en het KIK organiseerden een succesvolle tweede bloemenactie ten voordele van de conservatie en restauratie van het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken.

De bloemenactie vond plaats in de aanloop naar de Grote Processie, die op zondag 10 september naar jaarlijkse traditie door de straten van Doornik trok. Het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken, winnaar van de Erfgoed Challenge 2022, stond in de schijnwerpers.

Een tweede succesvolle bloemenactie

De Vrienden van de Kathedraal van Doornik verkochten bloemen, online en ter plaatse tijdens het weekend van de Grote Processie, waarmee ze het Onze-Lieve-Vrouwebeeld en het portaal van de kathedraal rijkelijk versierden. Na een gelijkaardige succesvolle actie tijdens de Nacht van de Kathedralen waren de ambities hoog.

Duizenden bloemen werden geschonken, en zo werd meer dan 6000 euro ingezameld ten voordele van de conservatie en restauratie van Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken. En daarvoor zeggen wij: bedankt!

Verering van de Heilige Maagd

De Grote Processie, die in 1092 werd ingesteld, wordt elk jaar herhaald op de tweede zondag van september om Onze-Lieve-Vrouw te danken omdat ze Doornik van de pest verloste. Sinds 1971 wordt er bij elke editie een Heilige Maagd uit de regio van Doornik extra in de kijker gezet en vereerd.

Dit jaar viel die eer te beurt aan het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken. Zij is het symbool bij uitstek van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en daardoor zeer geliefd bij de inwoners van Doornik.

Een hoogtepunt voor het erfgoed

De processie is sinds 30 augustus 2021 erkend als immaterieel cultureel erfgoed van de Franse Gemeenschap van België. De geschiedenis leeft in Doornik! Het KIK streeft ernaar om ook het materiële erfgoed dat ermee verbonden is zo goed mogelijk te kunnen bewaren en valoriseren.

Het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken zal door het Atelier steensculptuur gerestaureerd worden, want als onderdeel van zo’n belangrijke Doornikse traditie als de Grote Processie moet haar toekomst verzekerd worden, in het belang van de gemeenschap, in het belang van de stad en haar volgende generaties.

Kon jij er niet bij zijn tijdens de Grote Processie of heb je geen bloem online kunnen schenken? Je kan het hele jaar door nog steeds een gift doen voor de behandeling van het beeld. Jij helpt de identiteit, het gemeenschapsgevoel en de verhalen rond dit erfgoed behouden voor de volgende generaties.

Meer nieuws van KIK/IRPA

Unknown 8 small

Belangrijke aanwezigheid van het KIK op de 20ste ICOM-CC-conferentie in Valencia

20.09.2023

Meerdere collega's nemen momenteel deel aan de 20ste editie van de driejaarlijkse ICOM-CC-conferentie, een toonaangevend evenement op het gebied van erfgoedbehoud, die loopt van 18 tot 22 september in Valencia in Spanje.

Lees meer
DSCF4440 small

Brussels retabel uit Milaan komt terug tot leven

18.09.2023

Het altaarstuk de Aanbidding der Koningen, gemaakt in Brussel maar bewaard in Milaan, werd door het KIK in zijn oude luister hersteld. Het blijkt bovendien vervaardigd door de Bormans-beeldhouwersdynastie.

Lees meer