Ga verder naar de inhoud

Laatmiddeleeuws borduurwerk tussen Engeland en Brabant

Flora Clark werd door de Fondation Périer-D'Ieteren uitgenodigd voor de voorstelling van haar onderzoek, uitgevoerd in het Studiecentrum Vlaamse Primitieven, naar een van de geborduurde koorkappen uit de Sint-Leonarduskerk van Zoutleeuw, een topstuk van Engelse middeleeuwse borduurkunst.

Laatmiddeleeuws Engels borduurwerk is lange tijd verwaarloosd in vergelijking met objecten van het opus anglicanum - ofwel middeleeuws Engels borduurwerk uit de 12de tot de 14de eeuw, dat op technisch en narratief niveau complexer is. Tegen het einde van de middeleeuwen in 1500 waren de borduurateliers in Engeland al overgeschakeld op meer gestandaardiseerde productievormen, waarbij ze een beperkt aantal repetitieve motieven en patronen gebruikten. De frequente aanwezigheid van kledingstukken in die laat-Engelse stijl in Belgische collecties bewijst echter dat er zowel binnenlandse als buitenlandse belangstelling was voor deze 'late' creaties, die onterecht minder bestudeerd zijn.

Flora Clark heeft onlangs een master in de kunstgeschiedenis behaald aan het Courtauld Institute of Art in Londen, met als specialisatie laatmiddeleeuwse Noord-Europese kunst. Eerder volgde ze een bachelor in de geschiedenis aan Wadham College, Oxford University, waar ze haar eindwerk schreef over de schematische weergave van theologische gedachten in laatmiddeleeuwse Engelse handschriften. Haar onderzoek richt zich op de geschiedenis van materiële en technische kunst, met een bijzondere interesse voor de relatie tussen diverse media. Momenteel is ze gastonderzoeker aan het Studiecentrum Vlaamse Primitieven van het KIK; haar verblijf wordt gefinancierd door de Fondation Périer-D'Ieteren.

Meer nieuws van KIK/IRPA

DSF0757 small

Spelenderwijs kennismaken met preventieve conservatie

26.05.2023

Begin maart, tijdens de opendeurdag en de sectordag van het KIK, heeft de Cel preventieve conservatie met behulp van legoblokjes op een speelse manier het publiek gesensibiliseerd.

Lees meer
DSF3312 small

Nacht van de Kathedralen in Doornik

16.05.2023

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Doornik nam op zaterdag 13 mei deel aan de Europese Nacht van de Kathedralen. Het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken, winnaar van de Erfgoed Challenge 2022, kreeg daarbij een bijzondere rol.

Lees meer