Ga verder naar de inhoud

Laatmiddeleeuws borduurwerk tussen Engeland en Brabant

Flora Clark werd door de Fondation Périer-D'Ieteren uitgenodigd voor de voorstelling van haar onderzoek, uitgevoerd in het Studiecentrum Vlaamse Primitieven, naar een van de geborduurde koorkappen uit de Sint-Leonarduskerk van Zoutleeuw, een topstuk van Engelse middeleeuwse borduurkunst.

Laatmiddeleeuws Engels borduurwerk is lange tijd verwaarloosd in vergelijking met objecten van het opus anglicanum - ofwel middeleeuws Engels borduurwerk uit de 12de tot de 14de eeuw, dat op technisch en narratief niveau complexer is. Tegen het einde van de middeleeuwen in 1500 waren de borduurateliers in Engeland al overgeschakeld op meer gestandaardiseerde productievormen, waarbij ze een beperkt aantal repetitieve motieven en patronen gebruikten. De frequente aanwezigheid van kledingstukken in die laat-Engelse stijl in Belgische collecties bewijst echter dat er zowel binnenlandse als buitenlandse belangstelling was voor deze 'late' creaties, die onterecht minder bestudeerd zijn.

Flora Clark heeft onlangs een master in de kunstgeschiedenis behaald aan het Courtauld Institute of Art in Londen, met als specialisatie laatmiddeleeuwse Noord-Europese kunst. Eerder volgde ze een bachelor in de geschiedenis aan Wadham College, Oxford University, waar ze haar eindwerk schreef over de schematische weergave van theologische gedachten in laatmiddeleeuwse Engelse handschriften. Haar onderzoek richt zich op de geschiedenis van materiële en technische kunst, met een bijzondere interesse voor de relatie tussen diverse media. Momenteel is ze gastonderzoeker aan het Studiecentrum Vlaamse Primitieven van het KIK; haar verblijf wordt gefinancierd door de Fondation Périer-D'Ieteren.

Meer nieuws van het KIK

Christus Met Doornenkroon Tijdens Restauratie

Dieric en Albrecht Bouts doorgrond in 'Atelier Bouts'

16.02.2024

Van 16 februari tot 28 april 2024 ontdek je in M - Museum Leuven hoe de schilder Dieric Bouts in de 15de eeuw precies te werk ging. Aan de hand van zes kunstwerken worden zes verschillende wetenschappelijke onderzoekstechnieken getoond. De inbreng van de expertise van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium was daarbij cruciaal.

Lees meer
Kapel volledig

Volgende restauratiefase breekt aan voor de Rubenskapel

12.02.2024

In de Sint-Jacobskerk in Antwerpen begon vorige week de conservatie-restauratie van de stenen monumenten in de Rubenskapel. De kapel is de laatste rustplaats van Pieter Paul Rubens (1577-1640). Het interieur, dat bestaat uit prachtige kunstschatten, won in 2021 de eerste editie van de Erfgoed Challenge. Dankzij die winst is het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) sinds 2022 bezig met de conservatie-restauratie ervan. Nu zijn dus de stenen elementen aan de beurt.

Lees meer