Ga verder naar de inhoud

Een boeiende stage-ervaring bij het KIK

Een stage van een jaar bij het KIK bezorgde Franziska Bunse, een Duitse studente die conservatie-restauratie van schilderijen op doek studeert, een unieke professionele ervaring. Ze kon aan verschillende projecten meehelpen en kreeg de kans om samen te werken met diverse afdelingen van het Instituut. Ze restaureerde een werk van de Belgische kunstenaar Lucas Meersman en ontmoette zelfs de kunstenaar!

Een interdisciplinaire benadering

Bij haar aankomst in het KIK was Franziska aangenaam verrast door de warme ontvangst die ze kreeg. Ze vertelt ronduit: "Ik kon werken aan een aantal verschillende projecten uit verschillende artistieke tijdsperiodes. Ik heb mijn collega's in het Atelier schilderkunst geholpen, maar daarnaast heb ik ook deelgenomen aan projecten waarbij ik heb kunnen samenwerken met andere diensten van het KIK." Ze benadrukte het voordeel van de onderlinge relaties tussen de verschillende expertisegebieden, wat de uitwisseling van kennis en ervaring heeft bevorderd: "Wat echt ongelooflijk is, is dat alles onder hetzelfde dak zit. Het is echt een unieke kans om interdisciplinair te werken."

Verbreding van kennis en vaardigheden

Nadat Franziska hoofdzakelijk restauratie en conservatie van schilderijen op doek had gestudeerd, raakte ze geïntrigeerd door kunstwerken op hout, in het bijzonder Vlaamse primitieven, een van de specialisaties van het Instituut. Het was een kans voor haar om een nieuw medium te ontdekken en haar vaardigheden op het gebied van restauratie uit te breiden. Franziska, die in Duitsland, Spanje en Nederland heeft gewerkt, merkte verschillen op in conservatiemethoden en de gebruikte materialen. Tijdens haar stage kon ze ook deelnemen aan opdrachten buiten het Instituut, musea en ruimtes ontdekken die gewoonlijk ontoegankelijk zijn voor het grote publiek en haar vaardigheden verbreden door te werken met verschillende media. De internationale omgeving van het KIK is een echt pluspunt: Franziska benadrukte het belang van internationale stages voor het verwerven van nieuwe competenties en het verrijken van haar professionele kennis. De taal kan een uitdaging zijn, maar communicatie in het Engels is in het KIK zeker gebruikelijk en vergemakkelijkt uitwisseling tussen stagiairs van verschillende nationaliteiten.

X1601881 small

Het verleden met het heden verbinden

Tijdens haar stage raakte Franziska geïnteresseerd in een schilderij uit de jaren 1960 dat zich in de archieven van het Instituut bevond. Ze vroeg om het te mogen restaureren en deed het nodige vooronderzoek. Dit leidde tot een ontmoeting met de maker: Lucas Meersman. Dit directe contact met de kunstenaar is een unieke kans voor conservators-restaurators. Ze kunnen meer te weten komen over de materialen die de kunstenaar heeft gebruikt en zelfs zijn of haar wensen voor de conservatie en restauratie bespreken. Sommige kunstenaars geven er de voorkeur aan dat hun creaties vergankelijk zijn, terwijl anderen willen dat ze bewaard blijven voor toekomstige generaties. "Ik liet Lucas foto's zien tijdens de behandeling, en het schoonmaken van de gele zones die geleidelijk aan stralend wit werden. Hij was natuurlijk erg tevreden!" Het werk hangt nu aan de muur in een van de kantoorruimtes in het KIK.

Het KIK, met zijn interdisciplinaire aanpak en ingebed in een internationale omgeving, is een ideale plek voor buitenlandse stagiairs die professionele ervaring willen opdoen op het gebied van conservatie en restauratie. Ook jij kan bij ons stage lopen:

Meer nieuws van het KIK

DSF4596

Analyse van zouten uit fragmenten van de Gallo-Romeinse villa van Anthée

27.02.2024

In het Laboratorium voor monumenten en monumentale decoratie van het KIK neemt José Vetro stalen van een fragment. Het is een van de fragmenten van een muurschildering uit de Gallo-Romeinse villa in het Naamse dorp Anthée. Tijdens de overstromingen in juli 2021 geraakten die beschadigd in het depot in Saint-Servais, waar ze werden bewaard. José zal zoutanalyses uitvoeren en de resultaten voorleggen aan Shanna Caboz Cabeleira van de Cel decoratie van monumenten en muurschilderingen.

Lees meer
Christus Met Doornenkroon Tijdens Restauratie

Dieric en Albrecht Bouts doorgrond in 'Atelier Bouts'

16.02.2024

Van 16 februari tot 28 april 2024 ontdek je in M Leuven hoe de schilder Dieric Bouts in de 15de eeuw precies te werk ging. Aan de hand van zes kunstwerken worden zes verschillende wetenschappelijke onderzoekstechnieken getoond. De inbreng van de expertise van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium was daarbij cruciaal.

Lees meer