Ga verder naar de inhoud

Closer to Memling: een duik in het werk van Hans Memling

De website Closer to Memling vormt een nieuwe, uitzonderlijke toegangspoort tot de wereld van Hans Memling, een beroemde schilder uit de Vlaamse renaissance. Het maakt gebruik van geavanceerde wetenschappelijke beeldvormingstechnieken om beelden van Memlings werken in ultrahoge resolutie weer te geven. Closer to Memling is een fascinerende visuele reis naar het hart van de 15de-eeuwse artistieke finesse.

Partners
Musea Brugge

Het project

De onlangs gelanceerde website Closer to Memling biedt een immersieve onderdompeling in de artistieke wereld van Hans Memling, een meester van de Vlaamse renaissanceschilderkunst. Dit innovatieve project, geïnitieerd door Musea Brugge, wil licht werpen op het werk van Memling met behulp van beelden in ultrahoge resolutie, waardoor een gedetailleerde en intieme verkenning van zijn creaties mogelijk wordt. De website toont momenteel de werken uit de collectie van Musea Brugge. Werken van Memling bewaard in andere instellingen wereldwijd worden binnenkort toegevoegd.

Hans Memling

Hans Memling (ca. 1430/40-1494) is een boegbeeld van de Vlaamse schilderkunst. Zijn technisch meesterschap en zijn vermogen om de menselijke essentie delicaat en nauwkeurig vast te leggen, maakten hem beroemd tot ver buiten de grenzen van zijn geboortestad Brugge. Zijn vaak religieuze werken onderscheiden zich door hun hoge mate van afwerking, aandacht voor detail en kleurgebruik.

Wetenschappelijke beeldvorming

De site Closer to Memling onderscheidt zich door het gebruik van geavanceerde wetenschappelijke beeldtechnieken. Het KIK heeft een cruciale rol gespeeld bij het maken van de hogeresolutiebeelden. In 2024 zal de site worden verrijkt met extra beelden die het resultaat zijn van technisch onderzoek, waaronder infraroodreflectografie (IRR) en vier soorten macrofotografische belichting. Deze technieken onthullen de onderliggende lagen van de schilderijen en bieden een dieper inzicht in Memlings creatieve proces.

Ontdek meer in een video over Closer to Memling

Benieuwd naar hoe de prachtige beelden van de schilderijen van Hans Memling zijn gemaakt?

De partners

De productie van Closer to Memling ontstond dankzij de samenwerking van een aantal partners. Voor het vastleggen en verwerken van de beelden deed Musea Brugge een beroep op de knowhow van het KIK op het vlak van wetenschappelijke beeldvorming. De beelden werden geassembleerd door Universum Digitalis BV, een spin-off van de VUB. Musea Brugge kon ook rekenen op de expertise en het advies van prestigieuze partners zoals The Metropolitan Museum of Art, Queens University, de Universiteit van Antwerpen, de UCLouvain, de Vlaamse Kunstcollectie en Van Gogh Worldwide. Om de resultaten van dit onderzoek aan het publiek voor te stellen, werd een samenwerking opgezet met de Thomas More Hogeschool, Meemoo en Toerisme Brugge.

Closer to Memling betekent een belangrijke stap voorwaarts in ons begrip van en onze waardering voor de werken van Hans Memling, en geeft een breed publiek toegang tot details die tot nu toe onzichtbaar waren voor het blote oog.

Lees ook onze eerdere berichtgeving over de start van het project:

Volgend project

De restauratie van het Laatste Oordeel in Zoutleeuw

In de Sint-Leonarduskerk in Zoutleeuw restaureert het Atelier muurschilderkunst het Laatste Oordeel, een monumentale 15de-eeuwse muurschildering in de zuidelijke transeptarm, oorspronkelijk meer dan 90 vierkante meter groot. De schildering werd nooit eerder gerestaureerd.

Bekijk dit project