Uitgebreide database
Tussen 3000 voor Christus en 700 na Christus werden overledenen voornamelijk gecremeerd vooraleer ze werden begraven. Crematieresten leverden tot nu toe minder archeologische informatie op dan andere grafvormen, waardoor er tot op vandaag weinig geweten is over hoe de volkeren zich doorheen het continent bewogen en wat hun levensomstandigheden waren.
Om beter te begrijpen hoe het leven van alledag er toen uitzag, gebruiken onderzoekers van de VUB, ULB, UGent en het KIK state-of-the-art analytische en geochemische methodes. Ze buigen zich zo over alle beschikbare osteo-archeologische informatie en nemen die zoveel mogelijk op in een uitgebreide database. Zo moet CRUMBEL helpen om een beter begrip te krijgen van het leven in België vanaf het neolithicum tot in de vroege middeleeuwen.
Koolstofdatering
Om de geografische oorsprong te achterhalen van mensen wiens verbrande resten verspreid liggen over verschillende Belgische collecties, zowel publiek als privé, brengt het KIK soelaas via koolstofdatering. Meestal is er enkel een archeologische datering, gebaseerd op stijlonderzoek, voorhanden, die dan met behulp van de MICADAS-deeltjesversneller wordt afgetoetst of verfijnd. Op basis van het koolstofisotoop strontium kunnen we bepalen uit welke streek mensen in een grafvondst afkomstig waren, of waar ze het grootste deel van hun leven hebben gewoond. Dit biedt een uniek inkijk in de migratie en mobiliteit van onze voorouders.
Het Crumbel-project kwam tot stand met de genereuze steun van een FWO en FRS-FNRS-toelage in het kader van het Excellence of Science-programma.
Meewerken aan het erfgoedonderzoek van morgen?
Erfgoed is van iedereen. Samen zorgen we ervoor dat ook de volgende generaties ervan kunnen genieten.