Ga verder naar de inhoud

De Dulle Griet: haar échte leeftijd

De Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude is het uithangbord van het Museum Mayer van den Bergh in Antwerpen. De restauratie van dit topstuk werd toevertrouwd aan de specialisten van het KIK. Zij deden samen met Bruegelexperte Christina Currie een aantal opzienbarende ontdekkingen.

Opdrachtgever

Museum Mayer van den Bergh, Antwerpen

Periode
2017-2018
Meer weten?
Conservatie-restauratie: Livia Depuydt
Toon e-mail
Onderzoek: Dr. Christina Currie en Dr. Steven Saverwyns
Toon e-mail
Toon e-mail

Juiste datum

De meest frappante ontdekking? De datering van het schilderij was niet juist. Tijdens de doorlichting van alle verflagen bleek de datum op het paneel 1563 in plaats van 1561 te zijn. Ook merkwaardig: in de grondlaag van het schilderij lazen kunstwetenschappers al generaties lang het woordje ‘dul’ (boos). Beelden van de XRF-scanner brachten aan het licht dat het gaat om een toevallige kras.

Behandeling onthult originele kleuren

Bij de restauratie werden de originele verflaag bevrijd van latere, sterk vergeelde vernissen en plaatselijke overschilderingen. De originele, levendige kleuren komen nu opnieuw helemaal tot hun recht, en het tafereel toont opnieuw ruimte en diepte. De houten drager van de Dulle Griet werd op zijn beurt aangepast voor een optimale conservatie. Zo kunnen nog vele generaties liefhebbers onbezorgd genieten van dit fantastisch meesterwerk!

De Dulle Griet, voor en na restauratie

Dulle Griet x109929 aligned web Dulle Griet x126850 aligned web

Dit project kwam tot stand met de gulle steun van onze financiële partners


X093985 gold Web

Meewerken aan het erfgoedonderzoek van morgen?

Erfgoed is van iedereen. Samen zorgen we ervoor dat ook de volgende generaties ervan kunnen genieten.

Volgend project

ArtGarden: Onderzoek Besloten Hofjes en preventieve conservering van Mixed-Media objecten

Hoe conserveer je objecten waarin diverse materialen samenkomen, zoals de Mechelse Besloten Hofjes? Binnen het ArtGarden-project bepaalt een interdisciplinair onderzoeksteam de ideale bewaaromstandigheden voor dit soort historische multimedia-objecten. De resultaten maken we toegankelijk voor de brede erfgoedsector via een online tool.

Bekijk dit project