Ga verder naar de inhoud

Zelfportret Rubens onder de loep

Het zelfportret van Rubens valt te bewonderen in het Rubenshuis, de plek waar de Antwerpse meester destijds zijn atelier had. In 2017 kreeg het KIK de opdracht om het zelfportret te restaureren en te conserveren. Een hele eer, én een flinke uitdaging.

Opdrachtgever

Rubenshuis

Periode
2017-2018
Meer weten?
Marie-Annelle Mouffe
Toon e-mail

Het onderzoek voorafgaand aan de restauratie bracht aan het licht dat het oorspronkelijke zelfportret verstopt zat onder een tiental lagen vergeeld en glanzend vernis. Met behulp van een XRF-scanner konden onze onderzoekers het oorspronkelijke verf- en kleurenpalet in kaart brengen en ermee aan de slag gaan voor de restauratie. Het resultaat? Een opgefriste versie die ons veel dichter bij de hand van Rubens brengt. We krijgen een levensechtere en doorleefdere Rubens te zien, die veel meer aanspreekt.

Dit project kwam tot stand met de gulle steun van onze financiële partners

Dit project werd gefinancierd dankzij het Fonds Baillet Latour

G002048 gold Web

Meewerken aan het erfgoedonderzoek van morgen?

Erfgoed is van iedereen. Samen zorgen we ervoor dat ook de volgende generaties ervan kunnen genieten.

Volgend project

VERONA (Van Eyck Research in OpeN Access)

Hoe dicht kan je bij het genie van de schilder komen? Het pioniersproject VERONA opende een nieuw hoofdstuk in het onderzoek naar de schilderijen van Jan van Eyck (ca. 1390-1441) door alle werken, bewaard in gerenommeerde musea in binnen- en buitenland, ter plaatse met een vaste ploeg wetenschappers en fotografen te onderzoeken en aan hoge resolutie te documenteren volgens een gestandardiseerd protocol. Het rijke beeldmateriaal werd inmiddels ontsloten via de website Closer to Van Eyck.

Bekijk dit project