Ga verder naar de inhoud

Met maagdelijke blik

De reliekenschat van Herkenrode doorgelicht

Author
F. Van Cleven, J. Reyniers & A. Ervynck (red.)
Met bijdragen van M. Boudin, Ph. George, Fr. Sorber, P. Stirnemann, M. Van Bos, M. Vandenbruaene, I. Vanden Berghe, Sh. Van Eenhooge, M. Van Strydonck & G. Wisse
Details
ISBN 978-2-930054-36-0
2019, KIK, 282 p.
Beschikbaar in Nederlands
Deze publicatie maakt deel uit van de reeks Scientia Artis
17
Price
€ 48
Ook te koop aan het onthaal van het KIK

De relieken van Herkenrode...

De reliekenschat van de cisterciënzerinnenabdij van Herkenrode wordt sinds jaar en dag gelinkt aan de devotie van de Heilige Ursula en de 11.000 maagden. Abt Willem Van Rijckel, handelaar in relieken, bezorgde deze devotionele objecten aan Elisabeth van Spalbeek en de cisterciënzerinnen in de tweede helft van de 13de eeuw. Na opheffing van de abdij door de Franse overheid, eind 18de eeuw, werden de relieken overgebracht naar de kerk van de Heilige Maagd Maria van Kermt. Sinds 1992 is de collectie eigendom van de Sint-Quintinuskathedraal van Hasselt.

SA 17 Achterkant 1

...in het hart van een nauwgezet onderzoeksproces

Het KIK voerde, met de financiële steun van de Vlaamse Overheid, in 2007-2008 een kunsthistorisch onderzoek uit naar de herkomst van deze schat. Gelijkaardige collecties in binnen- en buitenland werden door kunsthistorica Frieda Sorber bestudeerd.

Dit project werd bovendien gekoppeld aan wetenschappelijke onderzoeken, zoals koolstofdateringen en analyses van organische en anorganische elementen. Zowel de weefsels als de decoratieve elementen, waaronder metalen kloskant en beschreven perkament, werden onderworpen aan verschillende studies.

In 2009-2010 zorgde het atelier textiel van het KIK voor een afsluitende conservatiecampagne van alle 114 reliekhouders.

De resultaten van dit historisch onderzoek en bijhorende wetenschappelijke analyses worden in deze publicatie uitvoerig toegelicht. Dit boek wordt aangevuld met een online inventaris.

Een indrukwekkende en overvloedig met kleurenfoto’s geïllustreerde boek. Met stijgende bewondering heb ik gelezen hoe de onderzoekers voorzichtig laagje voor laagje van de schedels en botjes ‘afpeuteren’ om te achterhalen uit welke materialen die laagjes zijn samengesteld en wanneer de relieken zijn verpakt.

L. Jongen (Madoc, 3, 2020)

Le grand intérêt de ce livre est de présenter visuellement et en détail ce que fut un trésor de reliques, complet ou presque, au Moyen Âge et à l’époque moderne. Ce genre de collection, alimentée par les reliques des vierges de Cologne ou des martyrs thébains, était assez fréquente avant la Révolution française, dans les églises mais aussi chez certains dignitaires laïcs.

F. De Vriendt (Analecta Bollandiana, 141, 2023)
Meer weten over deze publicatie of dit project? Neem contact met ons op:
Toon e-mail

Meer publicaties van het KIK

Bulletin3 WEB

Bulletin 3 | 1960

ISSN 0085-1892, 1960
€ 6
Bulletin
3
Details bekijken
PF CORPUS 6

La Chapelle royale de Grenade

R. Van Schoute (1963)
uitgeput
Corpus
6
Details bekijken