De panelen van de buitenzijde van het Lam Gods waren in aanzienlijke mate overgeschilderd. De virtuositeit van de techniek en esthetiek van de gebroeders Van Eycks was nauwelijks nog zichtbaar. Toch was dit voor de aanvang van de conservatiebehandeling nog nooit waargenomen.
Door het verwijderen van de overschildering kwamen de tonale rijkdom en de coherente weergave van licht en ruimte weer naar voren. Vooral de suggestie van volumes en de ruimtelijkheid van het ensemble wonnen aan kracht door het virtuoze spel van diepe schaduwen en heldere lichtaccenten, en niet in de laatste plaats door het verrassende trompe-l'oeil effect van de als een stenen raamwerk opgevatte lijsten.
Ook de subtiliteiten van de Eyckiaanse techniek konden meer in detail in kaart worden gebracht. Hoe de Van Eycks erin slaagden om in elke fase van de uitvoering, van imprimatura tot afwerking, het eindresultaat en het gewenste effect voor ogen te houden. De kunstenaars maakten een nieuw statement over de schilderkunst, waarbij 'techniek' als zodanig een nieuw gewicht kreeg. Het Lam Gods kan begrepen worden als het pronkstuk van een uiterst verfijnde picturale techniek.
Aansluitend bij dit volume over de buitenzijde van het retabel, verscheen in 2021 een tweede volume, dat zich toelegt op het benedenregsiter van de binnenzijde.
"It is undoubtedly an essential resource for scientists and conservators; however, I also urge art historians to read it cover to cover. It approaches the Ghent Altarpiece foremost from a material perspective, but also answers art historical questions in the context of its history of display, interventions, and conservation."