Continuer vers le contenu

SHARE-ORG: hoe vergeten museumstukken weer uit het depot halen?

Hoe kunnen we museumcollecties in depots opnieuw in de schijnwerpers plaatsen? KIK-IRPA coördineert sinds 2015 de nationale strategie RE-ORG BELGIUM en helpt zo musea hun collecties op een correcte manier te beheren. Via de onlangs afgeronde eerste wedstrijd SHARE-ORG gaan we een stap verder en gaan we op zoek naar creatieve manieren om collectiestukken in depot aan het publiek te tonen.

Période
Editie I 14/02/2020 - 22/01/201
Partenaires
ICOM Belgique Wallonie/Bruxelles
ICOM Belgium Flanders
Central Institute for Conservation (Serbie)
Diadrasis, Interdisciplinary research on Archaeological & Architectural Conservation (Grèce)
Canadian Conservation Institute (Canada)
International Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property (ICCROM)
En savoir plus ?
Marjolijn Debulpaep
Voir l'adresse e-mail

Reorganisatie van depots

Meer dan zestig procent van alle museumcollecties die wereldwijd in depots liggen opgeslagen, wordt bewaard in ongunstige omstandigheden. De RE-ORG-methode pakt dit probleem aan door weinig bemiddelde musea te ondersteunen in hun reorganiseren en te helpen om verbeteringen aan tebrengen. In 146 musea verspreid over meer dan 30 landen werd de methode al succesvol geïmplementeerd. Dat gebeurt veelal met de steun van instellingen die de strategie nationaal coördineren, zoals het KIK.

Na de reorganisatie van de depots zijn de collecties klaar om ze te onderzoeken, tentoon te stellen of om herontdekt te worden door de lokale gemeenschap. Om RE-ORG musea aan te sporen die mogelijkheden ook in werkelijkheid om te zetten, lanceerde het KIK, samen met nationale en internationale RE-ORG partners een wedstrijd om het creatieve gebruik van de collecties te promoten: SHARE-ORG. De winnaars leggen de nieuwste en meest innovatieve ideeën voor om opgeslagen collecties van onder het stof te halen en opnieuw in de kijker te zetten.

X110797 gold Web

Vous voulez contribuer à la recherche sur le patrimoine de demain ?

Le patrimoine est l’affaire de tous. Ensemble, nous veillons à ce que les générations suivantes puissent aussi en profiter.

Vous voulez contribuer à la recherche sur le patrimoine de demain ?

Le patrimoine est l’affaire de tous. Ensemble, nous veillons à ce que les générations suivantes puissent aussi en profiter.

Projet suivant

CRUMBEL : que nous enseignent les os incinérés sur la vie de nos ancêtres il y a 5000 ans ?

Au sein du projet CRUMBEL (Crémations Urnes et Mobilité – La dynamique du peuplement en Belgique), des chercheurs de l’UGent, de l’ULB, de la VUB et de l’IRPA étudient les os incinérés découverts sur des sites funéraires belges datant du Néolithique au haut Moyen Âge. Ils cherchent ainsi à mieux comprendre le mode de vie de nos ancêtres à cette époque. Pour ce faire, ils cartographient les migrations et la mobilité des populations qui peuplaient alors nos régions.

Voir ce projet