Ga verder naar de inhoud

SHARE-ORG: hoe vergeten museumstukken weer uit het depot halen?

Hoe kunnen we museumcollecties in depots opnieuw in de schijnwerpers plaatsen? Het KIK coördineert sinds 2015 de nationale strategie RE-ORG BELGIUM en helpt zo musea hun collecties op een correcte manier te beheren. Via de onlangs afgeronde eerste wedstrijd SHARE-ORG gaan we een stap verder en gaan we op zoek naar creatieve manieren om collectiestukken in depot aan het publiek te tonen.

Periode
Editie I 14/02/2020 - 22/01/201
Partners
ICOM Belgique Wallonie/Bruxelles
ICOM Belgium Flanders
Central Institute for Conservation (Servië)
Diadrasis, Interdisciplinary research on Archaeological & Architectural Conservation (Griekenland)
Canadian Conservation Institute (Canada)
International Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property (ICCROM)
Meer weten?
Marjolijn Debulpaep
Toon e-mail

Reorganisatie van depots

Meer dan zestig procent van alle museumcollecties die wereldwijd in depots liggen opgeslagen, wordt bewaard in ongunstige omstandigheden. De RE-ORG-methode pakt dit probleem aan door weinig bemiddelde musea te ondersteunen in hun reorganiseren en te helpen om verbeteringen aan te brengen. In 146 musea verspreid over meer dan 30 landen werd de methode al succesvol geïmplementeerd. Dat gebeurt veelal met de steun van instellingen die de strategie nationaal coördineren, zoals het KIK.

Na de reorganisatie van de depots zijn de collecties klaar om ze te onderzoeken, tentoon te stellen of om herontdekt te worden door de lokale gemeenschap. Om RE-ORG musea aan te sporen die mogelijkheden ook in werkelijkheid om te zetten, lanceerde het KIK, samen met nationale en internationale RE-ORG partners een wedstrijd om het creatieve gebruik van de collecties te promoten: SHARE-ORG. De winnaars leggen de nieuwste en meest innovatieve ideeën voor om opgeslagen collecties van onder het stof te halen en opnieuw in de kijker te zetten.

Meewerken aan het erfgoedonderzoek van morgen?

Erfgoed is van iedereen. Samen zorgen we ervoor dat ook de volgende generaties ervan kunnen genieten.

Volgend project

CRUMBEL: wat vertellen crematieresten ons over het dagelijks leven van 5000 jaar geleden?

Binnen CRUMBEL (Cremations, Urns and Mobility – Ancient Population Dynamics in Belgium) onderzoeken wetenschappers van de VUB, ULB, UGent en het KIK crematieresten afkomstig van neolithische tot vroegmiddeleeuwse begraafplaatsen in België. Zo willen ze meer te weten komen over hoe het leven er hier uitzag. Daarvoor brengen ze de migratie en mobiliteit in kaart van de volkeren die onze streken hebben bewoond.

Bekijk dit project