Atelier textiel
In het Atelier textiel, of voluit Atelier voor historisch en hedendaags textiel, kledij en accessoires, leggen we ons toe op heel diverse erfgoedvoorwerpen. Ons uitgangspunt? Interdisciplinair onderzoek om de materialiteit, maar ook de context van het object in al zijn dimensies te begrijpen. Daaruit volgt een behandeling met minimale interventie en maximaal respect voor zowel de historische als huidige functie.
Onderzoek en historische reconstructie
Onze conservatie-experts streven ernaar om de historische en culturele betekenis en context te doorgronden van de voorwerpen die hen worden toevertrouwd. Hoe werden ze gebruikt tijdens hun ‘actieve leven’, voordat ze de status van erfgoed kregen? Hoe is het hen sindsdien vergaan? En welke sporen vinden we hiervan terug in hun materiële biografie?
Ons onderzoek start veelal met een uitgebreide conditiecheck. Vervolgens analyseren we de gebruikte materialen en technieken. Weeftechnische analyses van historische weefsels en hengsels gebeuren in het atelier zelf. In tandem met onder meer het Labo textiel identificeren we de vezels en kleurstoffen, de samenstelling van metaaldraden… Het Labo koolstofdatering kan op zijn beurt klaarheid brengen over de vervaardigingsperiode van oudere textiele objecten. Elementen in andere materialen worden geanalyseerd in samenwerking met de specialisten in de diverse laboratoria van het KIK.
Omdat we focussen op objecten die bijzondere vraagstukken oproepen, is het vooronderzoek een fascinerende speurtocht. Die leidt vaak tot onverwachte ontdekkingen en geeft zo richting aan de verdere conservatiekeuzes.
Elke stap in het onderzoek wordt uitvoerig gedocumenteerd. Daarvoor kunnen we onder meer rekenen op de expertise van onze fotografen. De beelden zijn voor iedereen te vinden via BALaT en de onderzoeksgegevens worden zorgvuldig bewaard in onze archieven.
Welke voorwerpen komen zoal naar ons atelier?
We onderzoeken en behandelen objecten met textiel, of gelinkt aan textielcollecties, afkomstig uit culturen van over de hele wereld. Dat kan gaan om:
- interieurelementen met textiel, zoals vloer- en wandtapijten of stoelen met textiele bekledingen...
- kledij en accessoires
- liturgisch textiel
- poppen en marionetten
- archeologische textielfragmenten
- objecten vervaardigd uit veren of zelfs boombast.
Deze objecten zijn vaak samengesteld uit een veelheid aan materialen, zowel natuurlijke als synthetische.
Een aanpak op maat
In het atelier zien we heel diverse voorwerpen, meer dan eens met specifieke of ongewone vraagstukken op het vlak van conservatie- of degradatiefenomenen. Dat vraagt om een aanpak op maat. Het vooronderzoek is het fundament om niet enkel de ‘materiële sporen’ in de objecten te begrijpen, maar ook om de conservatienoden van het object in kaart te brengen. Deze elementen samen vormen de sleutel om een optimale conservatiebehandeling te bepalen, op maat van elk uniek object.
Onze conservatiebehandelingen streven naar minimale interventie met maximaal respect voor zowel de historische als de huidige functies van het voorwerp. De behandelingen worden door onze experten uitgevoerd met de grootste omzichtigheid en kunde.
Levendige uitwisseling van kennis
Afhankelijk van het object, zijn context, samenstelling en de conservatieproblematiek, werken we niet enkel samen met de conservatiespecialisten in ons atelier. Ook de inbreng van interne en externe collega’s uit andere conservatie-restauratiedisciplines, specialisten in beeldvorming en (kunst)historici is vaak cruciaal. Naast ons uitgebreide nationale netwerk, staan we voortdurend in contact met experts van over de hele wereld. Zo wisselen we kennis en ervaringen uit en blijven we op de hoogte van de meest recente inzichten en behandelingsmethoden.
Onze jarenlange expertise delen we ook graag met de internationale conservatiewereld in de vorm van stages voor ervaren collega’s of masterstudenten.
Door letterlijk zij-aan-zij samen te werken, komt er altijd een boeiende kennisuitwisseling op gang. Die is heel verrijkend voor onszelf en voor de externe collega of stagiair, die een rugzak vol kennis mee naar huis neemt. Het even kwetsbaar als uniek erfgoed in onze zorg vaart wel bij die intense uitwisseling.
Duurzaam bewaard, piekfijn gepresenteerd
We kijken niet alleen naar het verleden van elk uniek object in onze zorg, maar ook naar zijn toekomst. De ontwikkeling van museale en objectveilige ondersteuningsvormen, manipulatiesystemen, verpakkingen en opstelvormen op maat is iets waarin het atelier doorheen de jaren veel expertise heeft opgebouwd. Zo verzekeren we dat deze fragiele objecten, die doorgaans geen rigide structuur hebben, op een zo duurzaam mogelijke manier worden bewaard. Daarbij werken we graag samen met de Cel preventieve conservatie.
Aan de esthetiek van de presentatiesystemen hechten we veel belang. Die is immers cruciaal voor de leesbaarheidvan de getoonde stukken. Zo willen we de huidige en toekomstige generaties ten volle laten genieten van de schoonheid van deze unieke objecten.
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op!
Onze experts
Om advies of een offerte aan te vragen voor de behandeling van een object verzoeken wij u het aanvraagformulier te gebruiken.
Verzend het per e-mail naar de verantwoordelijke. Voeg foto's toe van de voor- en, indien mogelijk, achterzijde van het object.