Ga verder naar de inhoud

Belangrijke aanwezigheid van het KIK op de 20ste ICOM-CC-conferentie in Valencia

Meerdere collega's nemen momenteel deel aan de 20ste editie van de driejaarlijkse ICOM-CC-conferentie, een toonaangevend evenement op het gebied van erfgoedbehoud, die loopt van 18 tot 22 september in Valencia in Spanje.

ICOM-CC en haar internationale conferentie

De ICOM-CC Triennial Conference is een belangrijk evenement op het gebied van erfgoedconservering. De conferentie wordt georganiseerd door het conservatiecomité (CC) van de International Council of Museums (ICOM) en brengt ongeveer duizend professionals van over de hele wereld samen, zowel leden als niet-leden van ICOM, om ervaringen, ideeën en perspectieven uit te wisselen.

Het is een ongeëvenaarde kans om waardevolle contacten te leggen met collega's en vertegenwoordigers van erfgoedinstellingen, terwijl je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen en trends in de conservatie van cultureel erfgoed. Door een platform te bieden voor discussie, presentatie van onderzoek en netwerken, speelt het een essentiële rol in het promoten en bevorderen van de beste praktijken in de erfgoedsector.

Unknown 5 small

Een sterke aanwezigheid van het KIK

In de werkgroep Beeldhouwkunst, polychromie en architecturale decoratie gaven Judy De Roy en Sam Huysmans de presentatie Historical casts as a valuable witness for art historical research and sustainable conservation treatments of sculptures. Camille De Clercq sprak over een fascinerend voorbeeld van vergeten kerkelijke kunst; Uncovering forgotten ecclesiastical art: The case of Jérôme Duquesnoy’s polychromed Sacrament Tower. Een speciale vermelding gaat naar Emmanuelle Mercier, die co-assistent is van de coördinator van deze werkgroep en een sessie modereerde.

In de werkgroep Preventieve conservatie bespraken Annelies Cosaert en Renaud Gérard de vergelijking van conserveringsmaatregelen voor mechanische, chemische en biologische schade in hun bijdrage A comparison of preservation metrics expressing mechanical, chemical and biological damage. Onze collega's Françoise Collanges, Elke Otten en Marjolijn Debulpaep stelden een toolbox voor tijdens hun voordracht Early recovery after floods for large collections: Towards a toolbox for quicker resilience. Juliette François en Marjolijn Debulpaep van onze Cel preventieve conservatie zijn trouwens co-auteurs van een poster die gepresenteerd werd in de werkgroep Grafische documenten. De poster bespreekt The FRIABLE project and investigation into the layer build-up and fragility of friable-media drawings: The case of Léon Spilliaert’s 'Spring'.

We zijn trots op de bijdrage van onze fantastische collega's aan dit prestigieuze evenement en op de expertise die zij inbrengen in de internationale gemeenschap voor erfgoedbehoud!

Meer nieuws van het KIK

Rubenskapel Steen 2

Stenen monumenten in de Rubenskapel ondergaan grondig onderzoek

24.04.2024

Als het maar niet té veel stof doet opwaaien. Letterlijk dan. De beelden in de Rubenskapel, winnaar van de eerste Erfgoed Challenge, krijgen een grondige conservatie-restauratiebehandeling door het Atelier steensculptuur van het KIK. Begin februari 2024 gingen onze steenexperten in de Sint-Jacobskerk in Antwerpen van start. Dat was alleen maar mogelijk dankzij de financiële steun van onze vele schenkers. Waar staan we nu, bijna drie maanden na de aanvang van de ambitieuze restauratie?

Lees meer
Foto3

Kanselier Rolin in 3,5 miljard pixels. Een meesterwerk van Van Eyck zoals je het nog nooit gezien hebt

23.04.2024

Het Louvre in Parijs vroeg onlangs de medewerking van het KIK voor de tentoonstelling 'Revoir Van Eyck. La Vierge du Chancelier Rolin', die nog loopt tot 17 juni 2024. Het gerestaureerde schilderij De Maagd van kanselier Rolin werd opnieuw tot in de kleinste details in beeld gebracht en kreeg een eigen rubriek op de website Closer to Van Eyck.

Lees meer