Ga verder naar de inhoud

Belangrijke aanwezigheid van het KIK op de 20ste ICOM-CC-conferentie in Valencia

Meerdere collega's nemen momenteel deel aan de 20ste editie van de driejaarlijkse ICOM-CC-conferentie, een toonaangevend evenement op het gebied van erfgoedbehoud, die loopt van 18 tot 22 september in Valencia in Spanje.

ICOM-CC en haar internationale conferentie

De ICOM-CC Triennial Conference is een belangrijk evenement op het gebied van erfgoedconservering. De conferentie wordt georganiseerd door het conservatiecomité (CC) van de International Council of Museums (ICOM) en brengt ongeveer duizend professionals van over de hele wereld samen, zowel leden als niet-leden van ICOM, om ervaringen, ideeën en perspectieven uit te wisselen.

Het is een ongeëvenaarde kans om waardevolle contacten te leggen met collega's en vertegenwoordigers van erfgoedinstellingen, terwijl je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen en trends in de conservatie van cultureel erfgoed. Door een platform te bieden voor discussie, presentatie van onderzoek en netwerken, speelt het een essentiële rol in het promoten en bevorderen van de beste praktijken in de erfgoedsector.

Unknown 5 small

Een sterke aanwezigheid van het KIK

In de werkgroep Beeldhouwkunst, polychromie en architecturale decoratie gaven Judy De Roy en Sam Huysmans de presentatie Historical casts as a valuable witness for art historical research and sustainable conservation treatments of sculptures. Camille De Clercq sprak over een fascinerend voorbeeld van vergeten kerkelijke kunst; Uncovering forgotten ecclesiastical art: The case of Jérôme Duquesnoy’s polychromed Sacrament Tower. Een speciale vermelding gaat naar Emmanuelle Mercier, die co-assistent is van de coördinator van deze werkgroep en een sessie modereerde.

In de werkgroep Preventieve conservatie bespraken Annelies Cosaert en Renaud Gérard de vergelijking van conserveringsmaatregelen voor mechanische, chemische en biologische schade in hun bijdrage A comparison of preservation metrics expressing mechanical, chemical and biological damage. Onze collega's Françoise Collanges, Elke Otten en Marjolijn Debulpaep stelden een toolbox voor tijdens hun voordracht Early recovery after floods for large collections: Towards a toolbox for quicker resilience. Juliette François en Marjolijn Debulpaep van onze Cel preventieve conservatie zijn trouwens co-auteurs van een poster die gepresenteerd werd in de werkgroep Grafische documenten. De poster bespreekt The FRIABLE project and investigation into the layer build-up and fragility of friable-media drawings: The case of Léon Spilliaert’s 'Spring'.

We zijn trots op de bijdrage van onze fantastische collega's aan dit prestigieuze evenement en op de expertise die zij inbrengen in de internationale gemeenschap voor erfgoedbehoud!

Meer nieuws van het KIK

DSF2763

Training en simulaties in KMKG als onderdeel van FEDERESCUE

08.12.2023

Een opleiding in crisisbeheer door het Nationaal Crisiscentrum en een brandoefening in het Museum Kunst & Geschiedenis duidden onlangs op het belang van FEDERESCUE voor de bescherming van ons erfgoed in het geval van een crisis.

Lees meer
DSF2896 small

Formidabel fondsenwervingsdiner voor Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken in Doornik

06.12.2023

Op 30 november kwamen erfgoedliefhebbers en prominente gasten samen in het Château de Rumillies (Doornik) voor een succesvol fondsenwervingsdiner ter ondersteuning van de conservatie-restauratie van Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken. Het eeuwenoude beeld won de Erfgoed Challenge 2022.

Lees meer