Ga verder naar de inhoud

Dieric en Albrecht Bouts doorgrond in 'Atelier Bouts'

Van 16 februari tot 28 april 2024 ontdek je in M Leuven hoe de schilder Dieric Bouts in de 15de eeuw precies te werk ging. Aan de hand van zes kunstwerken worden zes verschillende wetenschappelijke onderzoekstechnieken getoond. De inbreng van de expertise van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium was daarbij cruciaal.

'Atelier Bouts. Onderzoek en restauratie van topstukken' biedt een dieper inzicht in het vakmanschap van Dieric Bouts (gest. 1475) en zijn zoon Albrecht (gest. 1549), hun kunstwerken en vooral het hedendaagse wetenschappelijke onderzoek. De expo, van 16 februari tot 28 april 2024 in M Leuven, toont de wetenschap achter erfgoedonderzoek. Hoeveel kunnen we te weten komen over Bouts' kunst als we met geavanceerde wetenschappelijke technologieën hun schilderijen tot in de kleinste details trachten te doorgronden? Hoe kunnen we, op basis van wat de wetenschap ons vertelt, hun werken dan het best gaan restaureren en conserveren voor de toekomst?

Op zulke vragen hebben de experts van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) en van het International Platform for Art Research and Conservation (IPARC) het antwoord. Ons Instituut leverde een essentiële bijdrage aan de tentoonstelling in M Leuven en aan het onderzoek en de restauratie van de kunstwerken die er te bewonderen zijn. In de expo leer je meer over de geavanceerde wetenschappelijke technieken die onze experts toepassen bij de analyse van erfgoed. Zo krijg je uitleg over dendrochronologie, macro-XRF-scanning en infraroodreflectografie – methodes die heel wat kunnen onthullen over diverse soorten kunst.

Een van de meesterwerken die onderzocht worden is de Triptiek van de Kruisafneming, geschilderd door Dieric Bouts rond 1455 en bewaard in de Capilla Real van Granada. Het drieluik komt na de tentoonstelling naar het KIK voor verdere analyse door het Labo dendrochronologie en het Labo schilderkunst, gevolgd door een zorgvuldige conservatie-restauratiebehandeling in het Atelier schilderkunst onder leiding van Livia Depuydt. Het Studiecentrum Vlaamse Primitieven staat in voor het kunsthistorisch onderzoek. Ga het werk nog snel bezichtigen in Leuven voor het terugkeert naar Spanje en laat je daarbij verwonderen door de kracht van wetenschap.

Meer nieuws van het KIK

Rubenskapel Steen 2

Stenen monumenten in de Rubenskapel ondergaan grondig onderzoek

24.04.2024

Als het maar niet té veel stof doet opwaaien. Letterlijk dan. De beelden in de Rubenskapel, winnaar van de eerste Erfgoed Challenge, krijgen een grondige conservatie-restauratiebehandeling door het Atelier steensculptuur van het KIK. Begin februari 2024 gingen onze steenexperten in de Sint-Jacobskerk in Antwerpen van start. Dat was alleen maar mogelijk dankzij de financiële steun van onze vele schenkers. Waar staan we nu, bijna drie maanden na de aanvang van de ambitieuze restauratie?

Lees meer
Foto3

Kanselier Rolin in 3,5 miljard pixels. Een meesterwerk van Van Eyck zoals je het nog nooit gezien hebt

23.04.2024

Het Louvre in Parijs vroeg onlangs de medewerking van het KIK voor de tentoonstelling 'Revoir Van Eyck. La Vierge du Chancelier Rolin', die nog loopt tot 17 juni 2024. Het gerestaureerde schilderij De Maagd van kanselier Rolin werd opnieuw tot in de kleinste details in beeld gebracht en kreeg een eigen rubriek op de website Closer to Van Eyck.

Lees meer