Ga verder naar de inhoud

Dieric en Albrecht Bouts doorgrond in 'Atelier Bouts'

Van 16 februari tot 28 april 2024 ontdek je in M Leuven hoe de schilder Dieric Bouts in de 15de eeuw precies te werk ging. Aan de hand van zes kunstwerken worden zes verschillende wetenschappelijke onderzoekstechnieken getoond. De inbreng van de expertise van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium was daarbij cruciaal.

'Atelier Bouts. Onderzoek en restauratie van topstukken' biedt een dieper inzicht in het vakmanschap van Dieric Bouts (gest. 1475) en zijn zoon Albrecht (gest. 1549), hun kunstwerken en vooral het hedendaagse wetenschappelijke onderzoek. De expo, van 16 februari tot 28 april 2024 in M Leuven, toont de wetenschap achter erfgoedonderzoek. Hoeveel kunnen we te weten komen over Bouts' kunst als we met geavanceerde wetenschappelijke technologieën hun schilderijen tot in de kleinste details trachten te doorgronden? Hoe kunnen we, op basis van wat de wetenschap ons vertelt, hun werken dan het best gaan restaureren en conserveren voor de toekomst?

Op zulke vragen hebben de experts van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) en van het International Platform for Art Research and Conservation (IPARC) het antwoord. Ons Instituut leverde een essentiële bijdrage aan de tentoonstelling in M Leuven en aan het onderzoek en de restauratie van de kunstwerken die er te bewonderen zijn. In de expo leer je meer over de geavanceerde wetenschappelijke technieken die onze experts toepassen bij de analyse van erfgoed. Zo krijg je uitleg over dendrochronologie, macro-XRF-scanning en infraroodreflectografie – methodes die heel wat kunnen onthullen over diverse soorten kunst.

Een van de meesterwerken die onderzocht worden is de Triptiek van de Kruisafneming, geschilderd door Dieric Bouts rond 1455 en bewaard in de Capilla Real van Granada. Het drieluik komt na de tentoonstelling naar het KIK voor verdere analyse door het Labo dendrochronologie en het Labo schilderkunst, gevolgd door een zorgvuldige conservatie-restauratiebehandeling in het Atelier schilderkunst onder leiding van Livia Depuydt. Het Studiecentrum Vlaamse Primitieven staat in voor het kunsthistorisch onderzoek. Ga het werk nog snel bezichtigen in Leuven voor het terugkeert naar Spanje en laat je daarbij verwonderen door de kracht van wetenschap.

Meer nieuws van het KIK

DSF2383 small

"Horizon 2030 Powered by Loterie Nationale — Nationale Loterij" in het Jubelpark

08.04.2024

Deze lente en zomer kan je in het Jubelpark in Brussel, waar het KIK gehuisvest is, voor het eerst naar het stadsfestival Horizon 2023 Powered by Loterie Nationale - Nationale Loterij. In het programma van het festival staan erfgoed, kennis en culturele instellingen centraal. Horizon 2030 biedt een voorproefje van wat het toekomstige Jubelpark zal worden tegen 2030: het sociaalculturele vlaggenschip van België in een prachtig groen kader. Op zaterdag 13 april zal de Horizon 2030 Lift Off de feestelijke start van het project markeren.

Lees meer
F3 P1 Foto 20

Derde fase Lam Gods: eerste resultaten beloven schitterende apotheose

26.03.2024

Sinds mei 2023 loopt de derde en laatste fase van de grootscheepse conservatie-restauratiecampagne van het Lam Gods door het KIK. De voorbije maanden heeft het team niet-originele vernissen weggenomen en de verflagen eronder uitvoerig bestudeerd. Momenteel is men, na het advies van de internationale commissie van experten, begonnen met het verwijderen van 16de-eeuwse overschilderingen. Nu al zijn de eerste resultaten adembenemend mooi.

Lees meer