Ga verder naar de inhoud

Dieric en Albrecht Bouts doorgrond in 'Atelier Bouts'

Van 16 februari tot 28 april 2024 ontdek je in M Leuven hoe de schilder Dieric Bouts in de 15de eeuw precies te werk ging. Aan de hand van zes kunstwerken worden zes verschillende wetenschappelijke onderzoekstechnieken getoond. De inbreng van de expertise van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium was daarbij cruciaal.

'Atelier Bouts. Onderzoek en restauratie van topstukken' biedt een dieper inzicht in het vakmanschap van Dieric Bouts (gest. 1475) en zijn zoon Albrecht (gest. 1549), hun kunstwerken en vooral het hedendaagse wetenschappelijke onderzoek. De expo, van 16 februari tot 28 april 2024 in M Leuven, toont de wetenschap achter erfgoedonderzoek. Hoeveel kunnen we te weten komen over Bouts' kunst als we met geavanceerde wetenschappelijke technologieën hun schilderijen tot in de kleinste details trachten te doorgronden? Hoe kunnen we, op basis van wat de wetenschap ons vertelt, hun werken dan het best gaan restaureren en conserveren voor de toekomst?

Op zulke vragen hebben de experts van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) en van het International Platform for Art Research and Conservation (IPARC) het antwoord. Ons Instituut leverde een essentiële bijdrage aan de tentoonstelling in M Leuven en aan het onderzoek en de restauratie van de kunstwerken die er te bewonderen zijn. In de expo leer je meer over de geavanceerde wetenschappelijke technieken die onze experts toepassen bij de analyse van erfgoed. Zo krijg je uitleg over dendrochronologie, macro-XRF-scanning en infraroodreflectografie – methodes die heel wat kunnen onthullen over diverse soorten kunst.

Een van de meesterwerken die onderzocht worden is de Triptiek van de Kruisafneming, geschilderd door Dieric Bouts rond 1455 en bewaard in de Capilla Real van Granada. Het drieluik komt na de tentoonstelling naar het KIK voor verdere analyse door het Labo dendrochronologie en het Labo schilderkunst, gevolgd door een zorgvuldige conservatie-restauratiebehandeling in het Atelier schilderkunst onder leiding van Livia Depuydt. Het Studiecentrum Vlaamse Primitieven staat in voor het kunsthistorisch onderzoek. Ga het werk nog snel bezichtigen in Leuven voor het terugkeert naar Spanje en laat je daarbij verwonderen door de kracht van wetenschap.

Meer nieuws van het KIK

48006158682 32178cf86f k

REFRESH: De watercyclus bestuderen om erfgoed te beschermen

12.07.2024

Klimaatverandering is een duidelijke prangende uitdaging voor onze wereld. Ook voor erfgoed. Water is een boosdoener voor erfgoed(sites). We moeten dus kijken naar duurzaam waterbeheer om ons erfgoed te beschermen. Dat doen we met REFRESH.

Lees meer
SA20 cover WEB

Publicatie van een nieuwe Scientia Artis!

10.06.2024

Van de Brusselse familie beeldhouwers du Quesnoy - de vader, Hiëronymus de Oudere, en zijn twee zonen, Frans en Hiëronymus de Jonge - zijn alleen het leven en werk van de oudste zoon, Frans du Quesnoy, beroemd in Rome, grondig bestudeerd. Maar wie was zijn jongere broer, Hiëronymus de Jonge? Wat weten we over zijn leven en werk? Heel weinig. Ondanks zijn briljante carrière als beeldhouwer en hofarchitect voor de gouverneur van de voormalige Nederlanden, Leopold Willem (1647-1656), werd zijn werk door critici verwaarloosd na zijn terdoodveroordeling in 1654.

Lees meer