Ga verder naar de inhoud

Dieric en Albrecht Bouts doorgrond in 'Atelier Bouts'

Van 16 februari tot 28 april 2024 ontdek je in M Leuven hoe de schilder Dieric Bouts in de 15de eeuw precies te werk ging. Aan de hand van zes kunstwerken worden zes verschillende wetenschappelijke onderzoekstechnieken getoond. De inbreng van de expertise van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium was daarbij cruciaal.

'Atelier Bouts. Onderzoek en restauratie van topstukken' biedt een dieper inzicht in het vakmanschap van Dieric Bouts (gest. 1475) en zijn zoon Albrecht (gest. 1549), hun kunstwerken en vooral het hedendaagse wetenschappelijke onderzoek. De expo, van 16 februari tot 28 april 2024 in M Leuven, toont de wetenschap achter erfgoedonderzoek. Hoeveel kunnen we te weten komen over Bouts' kunst als we met geavanceerde wetenschappelijke technologieën hun schilderijen tot in de kleinste details trachten te doorgronden? Hoe kunnen we, op basis van wat de wetenschap ons vertelt, hun werken dan het best gaan restaureren en conserveren voor de toekomst?

Op zulke vragen hebben de experts van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) en van het International Platform for Art Research and Conservation (IPARC) het antwoord. Ons Instituut leverde een essentiële bijdrage aan de tentoonstelling in M Leuven en aan het onderzoek en de restauratie van de kunstwerken die er te bewonderen zijn. In de expo leer je meer over de geavanceerde wetenschappelijke technieken die onze experts toepassen bij de analyse van erfgoed. Zo krijg je uitleg over dendrochronologie, macro-XRF-scanning en infraroodreflectografie – methodes die heel wat kunnen onthullen over diverse soorten kunst.

Een van de meesterwerken die onderzocht worden is de Triptiek van de Kruisafneming, geschilderd door Dieric Bouts rond 1455 en bewaard in de Capilla Real van Granada. Het drieluik komt na de tentoonstelling naar het KIK voor verdere analyse door het Labo dendrochronologie en het Labo schilderkunst, gevolgd door een zorgvuldige conservatie-restauratiebehandeling in het Atelier schilderkunst onder leiding van Livia Depuydt. Het Studiecentrum Vlaamse Primitieven staat in voor het kunsthistorisch onderzoek. Ga het werk nog snel bezichtigen in Leuven voor het terugkeert naar Spanje en laat je daarbij verwonderen door de kracht van wetenschap.

Meer nieuws van het KIK

Sterrenactie Rubens Geert en Jacob

Rubens gered door erfgoedliefhebbers

26.07.2024

Begin februari 2024 gingen onze steenexperten in de Sint-Jacobskerk in Antwerpen van start. Dat was alleen maar mogelijk dankzij de financiële steun van onze vele schenkers.

Lees meer
20220922 Bonka KIK Preview 09926

Grote stappen in de creatie van een Europese 'Cloud for Cultural Heritage'

23.07.2024

Met het project ECHOES gaat een consortium van 51 partners (waarvan het KIK er eentje is) de basis leggen voor een Europese 'Collaborative Cloud for Cultural Heritage' (ECCCH). Deze cloud is een ambitieus plan van de Europese Commissie om een pan-Europees digitaal ecosysteem te maken dat helpt bij het beheren van digitale erfgoedobjecten.

Lees meer