Ga verder naar de inhoud

Door de lens van wetenschappelijke beeldvorming

Het KIK is pionier in wetenschappelijke beeldvorming voor het onderzoek en de conservatie van het Belgisch kunstpatrimonium. Wetenschappelijke beeldvorming is een krachtig hulpmiddel voor de studie en de conservatie van kunstwerken. Bekijk deze details van de Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude, een schilderij uit het Museum Mayer van den Bergh, dat door het KIK werd onderzocht tijdens de restauratie in 2017-2018.

Gewapend met jarenlange ervaring én instrumenten van topkwaliteit, wijden onze onderzoekers zich aan de technische-kunsthistorische studie van schilderijen en aan het vastleggen van kunstwerken en archeologische stukken op foto. Via fotografie, radiografie of infraroodreflectografie, in combinatie met dendrochronologie en pigmentanalyse, brengen we de geheimen van elk object aan het licht.

Deze details van de Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude, een schilderij dat door het KIK werd onderzocht tijdens de restauratie in 2017-2018, geven een overzicht van de technieken die zijn gebruikt; bijvoorbeeld om de datum 1563 te achterhalen, die verborgen zit onder de overschildering. Wetenschappelijke beeldvorming liet ook toe om meer te weten over de ontstaansgeschiedenis en de oorspronkelijke kleuren.

Elke methode heeft een essentiële bijdrage geleverd aan het begrijpen van de materiële geschiedenis van dit werk.

Détails Dulle Griet v2 1

Fotografie met strijklicht

Fotografie met strijklicht belicht bijna letterlijk de textuur van het oppervlak, de staat van conservering en de schildertechniek.

Détails Dulle Griet v2 2

UV-fluorescentie fotografie

UV-fluorescentie fotografie geeft informatie over de staat van het oppervlak en onderscheidt vernissen en retouches bovenop op oude vernislagen. Retouches verschijnen als donkere vlekken.

Détails Dulle Griet v2 3

Infraroodreflectografie

Infraroodreflectografie wordt gebruikt om onderliggende tekeningen, veranderingen in de compositie of pentimenti (geschilderde correcties) te bestuderen en geeft een duidelijk beeld van de picturale laag en eventuele retouches. Stilistische analyse van de ondertekening kan helpen om het werk te dateren en toe te schrijven.

Radiografie

Radiografie toont materialen die bestaan uit elementen met een hoog atoomgewicht en een hoge ondoorzichtigheid voor röntgenstralen (loodwit bijvoorbeeld). Het maakt het mogelijk om de binnenkant van het werk te onderzoeken en onthult de staat van conservering. De beelden getuigen van de techniek van de kunstenaar, de gebruikte materialen en het creatieve proces.

Détails Dulle Griet v2 7

Macro-röntgenfluorescentie

Macro-röntgenfluorescentie (MA-XRF) identificeert en toont de verdeling van chemische elementen in het object, waardoor veranderingen in samenstelling of retouches zichtbaar worden.

Meer weten?

Bezoek de pagina gewijd aan al deze technieken.

Over de restauratie van het schilderij Dulle Griet:

Meer nieuws van het KIK

Christus Met Doornenkroon Tijdens Restauratie

Dieric en Albrecht Bouts doorgrond in 'Atelier Bouts'

16.02.2024

Van 16 februari tot 28 april 2024 ontdek je in M - Museum Leuven hoe de schilder Dieric Bouts in de 15de eeuw precies te werk ging. Aan de hand van zes kunstwerken worden zes verschillende wetenschappelijke onderzoekstechnieken getoond. De inbreng van de expertise van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium was daarbij cruciaal.

Lees meer
Kapel volledig

Volgende restauratiefase breekt aan voor de Rubenskapel

12.02.2024

In de Sint-Jacobskerk in Antwerpen begon vorige week de conservatie-restauratie van de stenen monumenten in de Rubenskapel. De kapel is de laatste rustplaats van Pieter Paul Rubens (1577-1640). Het interieur, dat bestaat uit prachtige kunstschatten, won in 2021 de eerste editie van de Erfgoed Challenge. Dankzij die winst is het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) sinds 2022 bezig met de conservatie-restauratie ervan. Nu zijn dus de stenen elementen aan de beurt.

Lees meer