Ga verder naar de inhoud

Labo dendrochronologie neemt Bormanretabels onder de loep

In navolging van de dendrochronologische analyses die in 2021 werden uitgevoerd op het Sint-Jorisretabel (KMKG, Brussel), worden de twee altaarstukken van Boussu en Milaan momenteel geanalyseerd door ons Labo dendrochronologie.

De retabels van Boussu en van Milaan werden naar het KIK overgebracht voor studie en restauratie onder leiding van Emmanuelle Mercier, hoofd van het Atelier polychrome houtsculptuur. Zij worden toegeschreven aan hetzelfde atelier van de Brusselse beeldhouwers Borman (midden 15de tot midden 16de eeuw) als het Sint-Jorisretabel.

Pascale Fraiture, hoofd van het Labo dendrochronologie, legt uit: "De resultaten van ons onderzoek moeten ons helpen om de twee altaarstukken chronologisch te plaatsen binnen de output van dit productieve Brusselse atelier en om de criteria voor de keuze van het hout (eik) beter te begrijpen."

Meer lezen over deze retabels?

Meer nieuws van het KIK

Sterrenactie Rubens Geert en Jacob

Rubens gered door erfgoedliefhebbers

26.07.2024

Begin februari 2024 gingen onze steenexperten in de Sint-Jacobskerk in Antwerpen van start. Dat was alleen maar mogelijk dankzij de financiële steun van onze vele schenkers.

Lees meer
20220922 Bonka KIK Preview 09926

Grote stappen in de creatie van een Europese 'Cloud for Cultural Heritage'

23.07.2024

Met het project ECHOES gaat een consortium van 51 partners (waarvan het KIK er eentje is) de basis leggen voor een Europese 'Collaborative Cloud for Cultural Heritage' (ECCCH). Deze cloud is een ambitieus plan van de Europese Commissie om een pan-Europees digitaal ecosysteem te maken dat helpt bij het beheren van digitale erfgoedobjecten.

Lees meer