Ga verder naar de inhoud

Labo dendrochronologie neemt Bormanretabels onder de loep

In navolging van de dendrochronologische analyses die in 2021 werden uitgevoerd op het Sint-Jorisretabel (KMKG, Brussel), worden de twee altaarstukken van Boussu en Milaan momenteel geanalyseerd door ons Labo dendrochronologie.

De retabels van Boussu en van Milaan werden naar het KIK overgebracht voor studie en restauratie onder leiding van Emmanuelle Mercier, hoofd van het Atelier polychrome houtsculptuur. Zij worden toegeschreven aan hetzelfde atelier van de Brusselse beeldhouwers Borman (midden 15de tot midden 16de eeuw) als het Sint-Jorisretabel.

Pascale Fraiture, hoofd van het Labo dendrochronologie, legt uit: "De resultaten van ons onderzoek moeten ons helpen om de twee altaarstukken chronologisch te plaatsen binnen de output van dit productieve Brusselse atelier en om de criteria voor de keuze van het hout (eik) beter te begrijpen."

Meer lezen over deze retabels?

Meer nieuws van het KIK

DSF4596

Analyse van zouten uit fragmenten van de Gallo-Romeinse villa van Anthée

27.02.2024

In het Laboratorium voor monumenten en monumentale decoratie van het KIK neemt José Vetro stalen van een fragment. Het is een van de fragmenten van een muurschildering uit de Gallo-Romeinse villa in het Naamse dorp Anthée. Tijdens de overstromingen in juli 2021 geraakten die beschadigd in het depot in Saint-Servais, waar ze werden bewaard. José zal zoutanalyses uitvoeren en de resultaten voorleggen aan Shanna Caboz Cabeleira van de Cel decoratie van monumenten en muurschilderingen.

Lees meer
Christus Met Doornenkroon Tijdens Restauratie

Dieric en Albrecht Bouts doorgrond in 'Atelier Bouts'

16.02.2024

Van 16 februari tot 28 april 2024 ontdek je in M Leuven hoe de schilder Dieric Bouts in de 15de eeuw precies te werk ging. Aan de hand van zes kunstwerken worden zes verschillende wetenschappelijke onderzoekstechnieken getoond. De inbreng van de expertise van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium was daarbij cruciaal.

Lees meer