Ga verder naar de inhoud

Een uitzonderlijk magazine om 75 jaar wetenschap voor het Belgische erfgoed te vieren

Ontdek waarom en hoe het KIK zorg draagt voor het Belgische erfgoed in een uniek magazine waarmee we 75 jaar wetenschap voor het Belgische erfgoed vieren.

Ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag publiceert het KIK een rijk geïllustreerd magazine. Deze speciale uitgave neemt je mee op reis door de geschiedenis van deze unieke erfgoedinstelling in België, verkent de rijkdom van haar interdisciplinaire aanpak en het belang van haar internationale reikwijdte. Lees over de technologische ontwikkelingen die kennis toegankelijk maken voor iedereen. Leer meer over wetenschappelijke (beeldvormings)technieken en het werk van onze teams. Het magazine bevat zelfs een stripverhaal over het Lam Gods!

Sinds 75 jaar doorkruisen de experts van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium het hele land om het erfgoed te bestuderen, documenteren en inventariseren en, indien nodig, te conserveren of restaureren. Onze wetenschappers werken samen met nationale en internationale partners op het hoogste niveau, en onderzoeksresultaten uit onze laboratoria en ateliers worden gepubliceerd in toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften. Maar de kennis over het erfgoed wordt ook gedeeld met een breed publiek, als onderdeel van onze missie om kennis te ontsluiten. Zo ook verschijnt deze speciale jubileumpublicatie voor onze 75ste verjaardag.

Erfgoed, agentschap en sociale impact

Lees hier alvast een van de artikels.

De indrukwekkende resem kunstwerken die in 75 jaar tijd via het KIK zijn gepasseerd voor studie, onderzoek en restauratie heeft ertoe bijgedragen dat het KIK een internationale referentie is geworden. Conservatie en restauratie zijn in die periode echter grondig geëvolueerd, net als de gebruikte instrumenten en methodes en de mensen die erbij betrokken zijn. Die veranderingen zijn duidelijk waarneembaar op internationaal niveau, en het KIK vormt daarop geen uitzondering. De concepten 'sociale impact' en het 'agentschap van erfgoed' kunnen ons helpen om onze aanpak te heroverwegen. Dat is de mening van dr. Muriel Verbeeck, professor conservatie- en restauratiegeschiedenis en -theorieën, onderzoekster aan de Universiteit van Luik en voorzitster van de Wetenschappelijke Raad van het KIK.

Door de lens van wetenschappelijke beeldvorming

Het KIK staat bekend als pionier in het gebruik van wetenschappelijke beeldvorming voor de studie en conservatie van het Belgische kunstpatrimonium. Met hun jarenlange ervaring en baanbrekende technologieën leggen de onderzoekers zich toe op het technisch onderzoek en de historische en artistieke studie van schilderijen en op de documentatie van kunstwerken en archeologische voorwerpen met behulp van fotografie, radiografie, infraroodreflectografie, dendrochronologie en pigmentanalyse.

Ontdek het in het magazine.

De artikels zijn beschikbaar in het Nederlands, Frans en Engels. Het verjaardagsmagazine is voor 10 euro te koop aan het onthaal van het instituut, Jubelpark 1, 1000 Brussel, maar ook online.

Het is ook verkrijgbaar bij deze boekhandelaren:

Meer nieuws van KIK/IRPA

Unknown 8 small

Belangrijke aanwezigheid van het KIK op de 20ste ICOM-CC-conferentie in Valencia

20.09.2023

Meerdere collega's nemen momenteel deel aan de 20ste editie van de driejaarlijkse ICOM-CC-conferentie, een toonaangevend evenement op het gebied van erfgoedbehoud, die loopt van 18 tot 22 september in Valencia in Spanje.

Lees meer
DSCF4440 small

Brussels retabel uit Milaan komt terug tot leven

18.09.2023

Het altaarstuk de Aanbidding der Koningen, gemaakt in Brussel maar bewaard in Milaan, werd door het KIK in zijn oude luister hersteld. Het blijkt bovendien vervaardigd door de Bormans-beeldhouwersdynastie.

Lees meer