Ga verder naar de inhoud

Een uitzonderlijk magazine om 75 jaar wetenschap voor het Belgische erfgoed te vieren

Ontdek waarom en hoe het KIK zorg draagt voor het Belgische erfgoed in een uniek magazine waarmee we 75 jaar wetenschap voor het Belgische erfgoed vieren.

Ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag publiceert het KIK een rijk geïllustreerd magazine. Deze speciale uitgave neemt je mee op reis door de geschiedenis van deze unieke erfgoedinstelling in België, verkent de rijkdom van haar interdisciplinaire aanpak en het belang van haar internationale reikwijdte. Lees over de technologische ontwikkelingen die kennis toegankelijk maken voor iedereen. Leer meer over wetenschappelijke (beeldvormings)technieken en het werk van onze teams. Het magazine bevat zelfs een stripverhaal over het Lam Gods!

Sinds 75 jaar doorkruisen de experts van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium het hele land om het erfgoed te bestuderen, documenteren en inventariseren en, indien nodig, te conserveren of restaureren. Onze wetenschappers werken samen met nationale en internationale partners op het hoogste niveau, en onderzoeksresultaten uit onze laboratoria en ateliers worden gepubliceerd in toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften. Maar de kennis over het erfgoed wordt ook gedeeld met een breed publiek, als onderdeel van onze missie om kennis te ontsluiten. Zo ook verschijnt deze speciale jubileumpublicatie voor onze 75ste verjaardag.

Erfgoed, agentschap en sociale impact

Lees hier alvast een van de artikels.

De indrukwekkende resem kunstwerken die in 75 jaar tijd via het KIK zijn gepasseerd voor studie, onderzoek en restauratie heeft ertoe bijgedragen dat het KIK een internationale referentie is geworden. Conservatie en restauratie zijn in die periode echter grondig geëvolueerd, net als de gebruikte instrumenten en methodes en de mensen die erbij betrokken zijn. Die veranderingen zijn duidelijk waarneembaar op internationaal niveau, en het KIK vormt daarop geen uitzondering. De concepten 'sociale impact' en het 'agentschap van erfgoed' kunnen ons helpen om onze aanpak te heroverwegen. Dat is de mening van dr. Muriel Verbeeck, professor conservatie- en restauratiegeschiedenis en -theorieën, onderzoekster aan de Universiteit van Luik en voorzitster van de Wetenschappelijke Raad van het KIK.

Door de lens van wetenschappelijke beeldvorming

Het KIK staat bekend als pionier in het gebruik van wetenschappelijke beeldvorming voor de studie en conservatie van het Belgische kunstpatrimonium. Met hun jarenlange ervaring en baanbrekende technologieën leggen de onderzoekers zich toe op het technisch onderzoek en de historische en artistieke studie van schilderijen en op de documentatie van kunstwerken en archeologische voorwerpen met behulp van fotografie, radiografie, infraroodreflectografie, dendrochronologie en pigmentanalyse.

Ontdek het in het magazine.

De artikels zijn beschikbaar in het Nederlands, Frans en Engels. Het verjaardagsmagazine is voor 10 euro te koop aan het onthaal van het instituut, Jubelpark 1, 1000 Brussel.

Het is ook verkrijgbaar bij deze boekhandelaren:

Meer nieuws van het KIK

DSF2383 small

"Horizon 2030 Powered by Loterie Nationale — Nationale Loterij" in het Jubelpark

08.04.2024

Deze lente en zomer kan je in het Jubelpark in Brussel, waar het KIK gehuisvest is, voor het eerst naar het stadsfestival Horizon 2023 Powered by Loterie Nationale - Nationale Loterij. In het programma van het festival staan erfgoed, kennis en culturele instellingen centraal. Horizon 2030 biedt een voorproefje van wat het toekomstige Jubelpark zal worden tegen 2030: het sociaalculturele vlaggenschip van België in een prachtig groen kader. Op zaterdag 13 april zal de Horizon 2030 Lift Off de feestelijke start van het project markeren.

Lees meer
F3 P1 Foto 20

Derde fase Lam Gods: eerste resultaten beloven schitterende apotheose

26.03.2024

Sinds mei 2023 loopt de derde en laatste fase van de grootscheepse conservatie-restauratiecampagne van het Lam Gods door het KIK. De voorbije maanden heeft het team niet-originele vernissen weggenomen en de verflagen eronder uitvoerig bestudeerd. Momenteel is men, na het advies van de internationale commissie van experten, begonnen met het verwijderen van 16de-eeuwse overschilderingen. Nu al zijn de eerste resultaten adembenemend mooi.

Lees meer