Ga verder naar de inhoud

Een uitzonderlijk magazine om 75 jaar wetenschap voor het Belgische erfgoed te vieren

Ontdek waarom en hoe het KIK zorg draagt voor het Belgische erfgoed in een uniek magazine waarmee we 75 jaar wetenschap voor het Belgische erfgoed vieren.

Ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag publiceert het KIK een rijk geïllustreerd magazine. Deze speciale uitgave neemt je mee op reis door de geschiedenis van deze unieke erfgoedinstelling in België, verkent de rijkdom van haar interdisciplinaire aanpak en het belang van haar internationale reikwijdte. Lees over de technologische ontwikkelingen die kennis toegankelijk maken voor iedereen. Leer meer over wetenschappelijke (beeldvormings)technieken en het werk van onze teams. Het magazine bevat zelfs een stripverhaal over het Lam Gods!

Sinds 75 jaar doorkruisen de experts van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium het hele land om het erfgoed te bestuderen, documenteren en inventariseren en, indien nodig, te conserveren of restaureren. Onze wetenschappers werken samen met nationale en internationale partners op het hoogste niveau, en onderzoeksresultaten uit onze laboratoria en ateliers worden gepubliceerd in toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften. Maar de kennis over het erfgoed wordt ook gedeeld met een breed publiek, als onderdeel van onze missie om kennis te ontsluiten. Zo ook verschijnt deze speciale jubileumpublicatie voor onze 75ste verjaardag.

Erfgoed, agentschap en sociale impact

Lees hier alvast een van de artikels.

De indrukwekkende resem kunstwerken die in 75 jaar tijd via het KIK zijn gepasseerd voor studie, onderzoek en restauratie heeft ertoe bijgedragen dat het KIK een internationale referentie is geworden. Conservatie en restauratie zijn in die periode echter grondig geëvolueerd, net als de gebruikte instrumenten en methodes en de mensen die erbij betrokken zijn. Die veranderingen zijn duidelijk waarneembaar op internationaal niveau, en het KIK vormt daarop geen uitzondering. De concepten 'sociale impact' en het 'agentschap van erfgoed' kunnen ons helpen om onze aanpak te heroverwegen. Dat is de mening van dr. Muriel Verbeeck, professor conservatie- en restauratiegeschiedenis en -theorieën, onderzoekster aan de Universiteit van Luik en voorzitster van de Wetenschappelijke Raad van het KIK.

Door de lens van wetenschappelijke beeldvorming

Het KIK staat bekend als pionier in het gebruik van wetenschappelijke beeldvorming voor de studie en conservatie van het Belgische kunstpatrimonium. Met hun jarenlange ervaring en baanbrekende technologieën leggen de onderzoekers zich toe op het technisch onderzoek en de historische en artistieke studie van schilderijen en op de documentatie van kunstwerken en archeologische voorwerpen met behulp van fotografie, radiografie, infraroodreflectografie, dendrochronologie en pigmentanalyse.

Ontdek het in het magazine.

De artikels zijn beschikbaar in het Nederlands, Frans en Engels. Het verjaardagsmagazine is voor 10 euro te koop aan het onthaal van het instituut, Jubelpark 1, 1000 Brussel.

Het is ook verkrijgbaar bij deze boekhandelaren:

Meer nieuws van het KIK

Rubenskapel Steen 2

Stenen monumenten in de Rubenskapel ondergaan grondig onderzoek

24.04.2024

Als het maar niet té veel stof doet opwaaien. Letterlijk dan. De beelden in de Rubenskapel, winnaar van de eerste Erfgoed Challenge, krijgen een grondige conservatie-restauratiebehandeling door het Atelier steensculptuur van het KIK. Begin februari 2024 gingen onze steenexperten in de Sint-Jacobskerk in Antwerpen van start. Dat was alleen maar mogelijk dankzij de financiële steun van onze vele schenkers. Waar staan we nu, bijna drie maanden na de aanvang van de ambitieuze restauratie?

Lees meer
Foto3

Kanselier Rolin in 3,5 miljard pixels. Een meesterwerk van Van Eyck zoals je het nog nooit gezien hebt

23.04.2024

Het Louvre in Parijs vroeg onlangs de medewerking van het KIK voor de tentoonstelling 'Revoir Van Eyck. La Vierge du Chancelier Rolin', die nog loopt tot 17 juni 2024. Het gerestaureerde schilderij De Maagd van kanselier Rolin werd opnieuw tot in de kleinste details in beeld gebracht en kreeg een eigen rubriek op de website Closer to Van Eyck.

Lees meer