Ga verder naar de inhoud

75 jaar wetenschap voor het Belgische erfgoed

In 2023 bestaat het KIK 75 jaar. Vier samen met ons de verjaardag van deze unieke wetenschappelijke instelling die het erfgoed van alle Belgen documenteert, bestudeert, bewaart en valoriseert voor de toekomst.

75 mag web02

Een magazine ter ere van onze verjaardag

Ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag publiceert het KIK een uniek magazine. Op 130 rijk geïllustreerde pagina’s ontdekt u een serie boeiende artikels, fotoreportages en zelfs een stripverhaal, om de geschiedenis, huidige projecten en toekomstige aspiraties van onze prestigieuze federale wetenschappelijke instelling in de kijker te zetten.

75 Poster web

Een unieke instelling

Kort na de Tweede Wereldoorlog werd bij besluit van de Regent van 24 juni 1948 het Centraal Iconografisch Archief van de Nationale Kunst en het Centraal Laboratorium van de Musea van België (ACL) opgericht, een nieuwe instelling, onafhankelijk van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis. Een jaar later werd ze een van de tien federale wetenschappelijke instellingen en volgde een nieuwe naam: het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK). Het multidisciplinaire project dat vanaf het begin door Paul Coremans werd bepleit, werd eindelijk erkend. Kunsthistorici, fotografen, chemici, fysici en restaurateurs werden samengebracht voor een gemeenschappelijke missie: zich wijden aan de inventarisatie, de wetenschappelijke studie en de conservatie van kunstwerken ten bate van het hele land.

Al het nieuws over 75 jaar KIK

75 mag Open web03

Open science - Onze kennis beschikbaar maken voor iedereen

04.08.2023

Unesco definieert open science als een inclusieve constructie die verschillende bewegingen en praktijken combineert om wetenschappelijke kennis vrij beschikbaar, toegankelijk en herbruikbaar te maken voor iedereen, om wetenschappelijke samenwerking en het delen van informatie te versterken ten voordele van wetenschap en samenleving, en om het proces van het creëren, evalueren en communiceren van wetenschappelijke informatie open te stellen voor maatschappelijke actoren, buiten de wetenschapsgemeenschap in traditionele zin.

Lees meer
DSF0515 small

75 jaar ten dienste van het Belgische erfgoed - Opendeurdagen

16.01.2023

In 2023 bestaat het KIK 75 jaar. Vier samen met ons deze unieke wetenschappelijke instelling. Je kan het KIK bezoeken tijdens de opendeurdag op 2 maart of netwerken tijdens de sectordag. Aan jaar vol verrassingen wacht op jou!

Lees meer
DSF0277 small

Erfgoed, agentschap en sociale impact

07.08.2023

De indrukwekkende resem kunstwerken die in 75 jaar tijd via het KIK zijn gepasseerd voor studie, onderzoek en restauratie heeft ertoe bijgedragen dat het KIK een internationale referentie is geworden. Conservatie en restauratie zijn in die periode echter grondig geëvolueerd, net als de gebruikte instrumenten en methodes en de mensen die erbij betrokken zijn. De concepten 'sociale impact' en het 'agentschap van erfgoed' kunnen ons helpen om onze aanpak te heroverwegen.

Lees meer
PREVIEW19 small crop

Een uitzonderlijk magazine om 75 jaar wetenschap voor het Belgische erfgoed te vieren

11.08.2023

Ontdek waarom en hoe het KIK zorg draagt voor het Belgische erfgoed in een uniek magazine waarmee we 75 jaar wetenschap voor het Belgische erfgoed vieren.

Lees meer
DSF9132 small

Een nieuwe outfit voor Manneken Pis

14.09.2023

Het wereldberoemde beeldje van Manneken Pis kreeg op 14 september 2023 een speciaal kostuum dat ontworpen werd door het KIK, ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de instelling.

Lees meer
DSF2517 small

De Aanbidding der Koningen, een opmerkelijk retabel van Jan II Borman in Milaan

Lange tijd werd het altaarstuk de Aanbidding der Koningen in de basiliek San Nazaro Maggiore in Milaan toegeschreven aan een Duitse ambachtsman. Na een studie en restauratie in het KIK is gebleken dat het een meesterwerk is van een beroemde dynastie van Brusselse beeldhouwers: de Bormans. Dit baanbrekende kunstwerk is in zijn oude luister hersteld en biedt ons een fascinerend inzicht in de 15de-eeuwse internationale uitwisselingen binnen Europa.

Meer informatie
Onthulling van het retabel van Milaan

Onthulling van het retabel van Milaan

Het Atelier polychrome houtsculptuur opent uitzonderlijk zijn deuren op 16 en 17 september. Ontmoet de conservators-restaurators tijdens een bezoek aan een prachtig gerestaureerd altaarstuk uit Milaan.

Meer informatie
Détails Dulle Griet v2 1

Door de lens van wetenschappelijke beeldvorming

18.01.2024

Wetenschappelijke beeldvorming is een krachtig hulpmiddel voor de studie en de conservatie van kunstwerken. Bekijk de details van de Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude, een schilderij uit het Museum Mayer van den Bergh, dat door het KIK werd onderzocht tijdens de restauratie in 2017-2018.

Lees meer
Thomas Dermine

Het KIK speelt een essentiële rol bij het inventariseren, bestuderen en bewaren van ons erfgoed. Samen met zijn directie willen wij dat het Instituut beantwoordt aan de behoeften van het veld, dat het zijn gegevens voor iedereen toegankelijk maakt, kortom, dat het nog beter verankerd raakt in de samenleving. Door de verspreiding van kennis via open access, een project zoals CHrisis dat inspeelt op de behoeften inzake rampenbeheer voor het hele land of een evenement zoals de Erfgoed Challenge, die de Belgen bevraagt over het erfgoed dat voor hen van betekenis is, wordt bijgedragen aan deze verankering. Ik hoop dat het uitstekende werk van het KIK met hetzelfde succes zal worden voortgezet om ons erfgoed voor onze tijdgenoten onder de aandacht te brengen en voor toekomstige generaties veilig te stellen.

Thomas Dermine, staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid
History Web02

De geschiedenis van het Instituut

De geschiedenis van het Instituut is gebaseerd op het idee dat het wetenschappelijk onderzoek van materialen essentieel is voor de kennis, het beheer en de behandeling van erfgoedobjecten. In 1934 kreeg de scheikundige Paul Coremans de opdracht om de Belgische Documentatiedienst te leiden en tegelijkertijd een fysisch-chemisch onderzoekslaboratorium op te zetten. Hij beantwoordde aanvragen voor onderzoek en adviseerde al preventieve conservatiemaatregelen voor de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (MRAH) en voor vele andere musea in het land en kerkfabrieken. Het Centraal Iconografisch Archief van de Nationale Kunst en het Centraal Laboratorium van de Musea van België (ACL), opgericht in 1948, werd het IRPA in 1957, een onafhankelijke federale openbare instelling gewijd aan de inventarisatie, wetenschappelijke studie en conservatie van kunstwerken, ten voordele van het hele land.