Ga verder naar de inhoud

Monumentale Massys-triptiek wordt onderzocht en gerestaureerd

In het Atelier schilderkunst wordt Calvarie met Stichterspaar van Quinten Massys uit het Museum Mayer van den Bergh gerestaureerd. Vuil, vernis en eerdere retouches zijn reeds verwijderd. In een tweede fase zijn de lijsten aan de beurt voor een conservatiebehandeling.

Op de triptiek uit het Museum Mayer van den Bergh is de kruisiging van Christus op de Calvarieberg afgebeeld. De schilder Quinten Massys (1465/1466-1530) vervaardigde het kunstwerk tussen 1500 en 1520. Wie de schenkers op de zijluiken zijn, is voorlopig onbekend. De heiligen die achter hen staan bieden wel een aanwijzing naar de waarschijnlijke voornamen van het stichterspaar. Links staat de heilige Hiëronymus, rechts de heilige Maria van Egypte.

Het altaarstuk is sinds oktober 2022 in het KIK voor restauratie door het Atelier schilderkunst. Vuil, vernis en eerdere retouches zijn reeds verwijderd. De reiniging van het werk leidde ertoe dat de fijne penseelstreken van schilder Quinten Massys, de kleurenrijkdom, de helderheid en verborgen details terug zichtbaar werden. Het landschap komt weer tot zijn recht en hier en daar is er zelfs een vingerafdruk in het verfoppervlak ontdekt. Wat de behandeling door onze conservator-restaurators betreft, zijn de originele lijsten en de achterkant van de Massys-triptiek het volgende voorwerp van onderzoek en conservatie. De achterzijde van het werk is bedekt met een dikke laag was. Daaronder zou een schildering kunnen schuilgaan.

Veronica

Met behulp van infraroodreflectografie (IRR) konden de specialisten van de Cel wetenschappelijke beeldvorming de ondertekening zichtbaar maken. Daaruit bleek dat Maria van Egypte op het rechterluik werd geschilderd óver een Heilige Veronica. Deze Heilige Veronica is volledig uitgewerkt op de ondertekening. Wat zegt dit over de identiteit en de voornaam van de vrouwelijke schenkster? Verder (kunsthistorisch) onderzoek biedt hopelijk meer duidelijkheid.

In het najaar van 2023 zal Calvarie met Stichterspaar terugkeren naar Antwerpen. In eerste instantie niet naar Museum Mayer van den Bergh, maar naar het MAS.

Meer nieuws van het KIK

SA20 cover WEB

Publicatie van een nieuwe Scientia Artis!

10.06.2024

Van de Brusselse familie beeldhouwers du Quesnoy - de vader, Hiëronymus de Oudere, en zijn twee zonen, Frans en Hiëronymus de Jonge - zijn alleen het leven en werk van de oudste zoon, Frans du Quesnoy, beroemd in Rome, grondig bestudeerd. Maar wie was zijn jongere broer, Hiëronymus de Jonge? Wat weten we over zijn leven en werk? Heel weinig. Ondanks zijn briljante carrière als beeldhouwer en hofarchitect voor de gouverneur van de voormalige Nederlanden, Leopold Willem (1647-1656), werd zijn werk door critici verwaarloosd na zijn terdoodveroordeling in 1654.

Lees meer
Rubenskapel Steen 2

Stenen monumenten in de Rubenskapel ondergaan grondig onderzoek

24.04.2024

Als het maar niet té veel stof doet opwaaien. Letterlijk dan. De beelden in de Rubenskapel, winnaar van de eerste Erfgoed Challenge, krijgen een grondige conservatie-restauratiebehandeling door het Atelier steensculptuur van het KIK. Begin februari 2024 gingen onze steenexperten in de Sint-Jacobskerk in Antwerpen van start. Dat was alleen maar mogelijk dankzij de financiële steun van onze vele schenkers. Waar staan we nu, bijna drie maanden na de aanvang van de ambitieuze restauratie?

Lees meer