Ga verder naar de inhoud

Monumentale Massys-triptiek wordt onderzocht en gerestaureerd

In het Atelier schilderkunst wordt Calvarie met Stichterspaar van Quinten Massys uit het Museum Mayer van den Bergh gerestaureerd. Vuil, vernis en eerdere retouches zijn reeds verwijderd. In een tweede fase zijn de lijsten aan de beurt voor een conservatiebehandeling.

Op de triptiek uit het Museum Mayer van den Bergh is de kruisiging van Christus op de Calvarieberg afgebeeld. De schilder Quinten Massys (1465/1466-1530) vervaardigde het kunstwerk tussen 1500 en 1520. Wie de schenkers op de zijluiken zijn, is voorlopig onbekend. De heiligen die achter hen staan bieden wel een aanwijzing naar de waarschijnlijke voornamen van het stichterspaar. Links staat de heilige Hiëronymus, rechts de heilige Maria van Egypte.

Het altaarstuk is sinds oktober 2022 in het KIK voor restauratie door het Atelier schilderkunst. Vuil, vernis en eerdere retouches zijn reeds verwijderd. De reiniging van het werk leidde ertoe dat de fijne penseelstreken van schilder Quinten Massys, de kleurenrijkdom, de helderheid en verborgen details terug zichtbaar werden. Het landschap komt weer tot zijn recht en hier en daar is er zelfs een vingerafdruk in het verfoppervlak ontdekt. Wat de behandeling door onze conservator-restaurators betreft, zijn de originele lijsten en de achterkant van de Massys-triptiek het volgende voorwerp van onderzoek en conservatie. De achterzijde van het werk is bedekt met een dikke laag was. Daaronder zou een schildering kunnen schuilgaan.

Veronica

Met behulp van infraroodreflectografie (IRR) konden de specialisten van de Cel wetenschappelijke beeldvorming de ondertekening zichtbaar maken. Daaruit bleek dat Maria van Egypte op het rechterluik werd geschilderd óver een Heilige Veronica. Deze Heilige Veronica is volledig uitgewerkt op de ondertekening. Wat zegt dit over de identiteit en de voornaam van de vrouwelijke schenkster? Verder (kunsthistorisch) onderzoek biedt hopelijk meer duidelijkheid.

In het najaar van 2023 zal Calvarie met Stichterspaar terugkeren naar Antwerpen. In eerste instantie niet naar Museum Mayer van den Bergh, maar naar het MAS.

Meer nieuws van het KIK

DSF4596

Analyse van zouten uit fragmenten van de Gallo-Romeinse villa van Anthée

27.02.2024

In het Laboratorium voor monumenten en monumentale decoratie van het KIK neemt José Vetro stalen van een fragment. Het is een van de fragmenten van een muurschildering uit de Gallo-Romeinse villa in het Naamse dorp Anthée. Tijdens de overstromingen in juli 2021 geraakten die beschadigd in het depot in Saint-Servais, waar ze werden bewaard. José zal zoutanalyses uitvoeren en de resultaten voorleggen aan Shanna Caboz Cabeleira van de Cel decoratie van monumenten en muurschilderingen.

Lees meer
Christus Met Doornenkroon Tijdens Restauratie

Dieric en Albrecht Bouts doorgrond in 'Atelier Bouts'

16.02.2024

Van 16 februari tot 28 april 2024 ontdek je in M Leuven hoe de schilder Dieric Bouts in de 15de eeuw precies te werk ging. Aan de hand van zes kunstwerken worden zes verschillende wetenschappelijke onderzoekstechnieken getoond. De inbreng van de expertise van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium was daarbij cruciaal.

Lees meer