Ga verder naar de inhoud

Onze collega's vallen in de prijzen!

Proficiat aan onze collega's Bart Fransen, Eduardo Lamas-Delgado, Géraldine Patigny, Jeroen Reyniers en oud-collega Fanny Van Cleven voor hun opmerkelijke werk, dat werd bekroond met verschillende prijzen.

Jaarprijs wetenschapscommunicatie

Bart Fransen, hoofd van het Studiecentrum Vlaamse Primitieven, werd zopas bekroond met de jaarprijs wetenschapscommunicatie voor zijn tentoonstelling Facing Van Eyck. The Miracle of Detail.

De prijs wordt uitgereikt aan een persoon, maar evenveel lof gaat naar de partners van deze expo: Bozar, het digitaal ontwerpbureau Hovertone en cellist-componist Benjamin Glorieux.

Dank ook aan de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB) voor de promotie van wetenschap in klare taal!

Emblème ARAB

Opname in de Academie & Prijs Suzanne Sulzberger

In 2020 en 2021 werden Eduardo Lamas-Delgado en Géraldine Patigny tweemaal gelauwerd: ze werden lid van de Koninklijke Academie voor Oudheidkunde van België én ontvingen de Suzanne Sulzberger Prijs voor Kunstgeschiedenis.

Die prijs wordt uitgereikt door de Université Libre de Bruxelles ter nagedachtenis van deze Belgische kunsthistorica (1903-1990), een van de grote kenners van de Vlaamse kunst van de Moderne Tijd. Een mooie erkenning van de expertise van onze kunsthistorici door hun collega-specialisten!

Prijs Louis Roppe

De Provincie Limburg reikte de Vijfjaarlijkse Prijs Eregouverneur Louis Roppe uit aan Fanny Van Cleven, Jeroen Reyniers en Anton Ervynck voor hun onderzoek en publicatie Met maagdelijke blik. De reliekschat van Herkenrode doorgelicht. Een erkenning die de laureaten graag delen met de co-auteurs van het boek, stuk voor stuk toppers in hun vak!

De deputatie motiveert de toekenning van de prijs als volgt: “De studie is een belangrijke mijlpaal in het algemene onderzoek naar het religieus erfgoed in Limburg, en bij uitbreiding in de Euregio.” Voorts onderstrepen ze het unieke karakter van de reliekenschat en het belang van de publicatie voor een opname van de collectie in de Topstukkenlijst. Dat laatste gebeurde in augustus 2021. Op VRTNWS lees je er meer over.

De Prijs Louis Roppe wordt elke vijf jaar uitgereikt aan jonge navorsers of beleidsverantwoordelijken voor een studie over het cultuurhistorische, maatschappelijke of natuurlijke leefmilieu in Limburg. Aan de toekenning van de prijs is een bedrag van 4000 euro verbonden.

Jeroen web

Ons hele team is de Provincie Limburg dankbaar voor deze mooie erkenning. Met de geldprijs zullen we in de nabije toekomst een nieuwe studie aanvatten. België herbergt nog tal van reliekschrijnen en -schatten die nood hebben aan onderzoek, een conservatiebehandeling en een brede herwaardering.

Jeroen Reyniers, kunsthistoricus (KIK)

Meer nieuws van KIK/IRPA

DSF0757 small

Spelenderwijs kennismaken met preventieve conservatie

26.05.2023

Begin maart, tijdens de opendeurdag en de sectordag van het KIK, heeft de Cel preventieve conservatie met behulp van legoblokjes op een speelse manier het publiek gesensibiliseerd.

Lees meer
DSF3312 small

Nacht van de Kathedralen in Doornik

16.05.2023

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Doornik nam op zaterdag 13 mei deel aan de Europese Nacht van de Kathedralen. Het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken, winnaar van de Erfgoed Challenge 2022, kreeg daarbij een bijzondere rol.

Lees meer