Ga verder naar de inhoud

Opendeurdag van het KIK

Op 2 en 3 maart 2023 opende het KIK zijn deuren voor bijna 1600 bezoekers die kennis kwamen maken met ons uniek interdisciplinair instituut, dat dit jaar zijn 75e verjaardag viert.

Op donderdag en vrijdag 2 en 3 maart 2023 opende het KIK zijn deuren voor bijna 1600 bezoekers uit het hele land. Zij konden de diensten van ons wetenschappelijk instituut ontdekken en kennismaken met onze kunsthistorici en experts van de labo's en ateliers. Zo verkenden ze onder andere de digitaliseringsdiensten, de fotostudio's, de radiografie en infraroodreflectografie en de talrijke restauratieateliers.

Het was een plezier voor onze bezoekers, die beseften dat het werk zich niet beperkt tot het restaureren van kunstwerken. Het betreft immers ook het bestuderen, begrijpen en documenteren van onze geschiedenis en het bevorderen van onderzoek in de erfgoedsectoren, met het oog op duurzaamheid en maatschappelijk nut.

De opendeurdag was een bijzonder evenement, want het is de 75e verjaardag van dit interdisciplinaire instituut in het Jubelpark, in het hart van Europa.

Tijdens de opendeurdagen van het KIK presenteerde het atelier voor polychrome houtsculptuur onder meer een Brussels altaarstuk van de Aanbidding der Wijzen uit de Basiliek van San Nazaro Maggiore in Milaan. Dit is een meesterwerk van de 15de-eeuwse Brabantse beeldhouwkunst. Er was ook een Christusbeeld in rococostijl, toegeschreven aan de Naamse beeldhouwer Feuillen Houssart. Onze experts beantwoordden alle vragen van het publiek dat versteld stond van de rijkdom van de gepresenteerde werken.

De medewerkers van het Atelier schilderkunst presenteerden een schilderij van P.P. Rubens (1577-1640) dat wordt gerestaureerd in het kader van de Erfgoed Challenge. Ook toonden zij een Christus met doornenkroon van Dirk Bouts (1410-1475) uit het Museum M in Leuven en "De 7 vreugden van de Maagd", een schilderij van Lancelot Blondeel (1496-1561) uit de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Doornik. Een 15de-eeuws schilderij met scènes uit het leven van Sint-Jozef uit de Sint-Katharinakerk in Hoogstraten, een Vlaams Topstuk, was ook te bewonderen.

Meer nieuws van KIK/IRPA

DSF0757 small

Spelenderwijs kennismaken met preventieve conservatie

26.05.2023

Begin maart, tijdens de opendeurdag en de sectordag van het KIK, heeft de Cel preventieve conservatie met behulp van legoblokjes op een speelse manier het publiek gesensibiliseerd.

Lees meer
DSF3312 small

Nacht van de Kathedralen in Doornik

16.05.2023

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Doornik nam op zaterdag 13 mei deel aan de Europese Nacht van de Kathedralen. Het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken, winnaar van de Erfgoed Challenge 2022, kreeg daarbij een bijzondere rol.

Lees meer