Ga verder naar de inhoud

Climate2Preserv

Energiebesparingen in culturele erfgoedinstellingen zijn een actueel onderwerp. Door de diversiteit van de types gebouwen, collecties en internationale klimaatzones, is het nemen van duurzame beslissingen gemakkelijker gezegd dan gedaan. Climate2Preserv is een project dat een protocol ontwikkelt om culturele instellingen te helpen verschillende energiebesparende strategieën te onderzoeken, rekening houdend met hun collecties, gebouw, systemen en meer. Het project draagt bij aan de lopende internationale inspanningen op het gebied van preventieve conservering en duurzaamheid.

Opdrachtgever

Belspo

Periode
2021-2025
Meer weten?
Estelle De Bruyn
Toon e-mail
Annelies Cosaert
Toon e-mail

Publicaties

Algemene richtlijnen binnenklimaat en maatregelen energiecrisis

Voor vele erfgoedinstellingen is het een uitdaging om de energietransitie praktisch te integreren binnen hun bestaande werking. Hoewel verschillende instanties maatregelen aanreiken, kunnen erfgoedinstellingen die niet altijd toepassen door de nood aan collectiezorg. Verschillende collectiestukken hebben immers een ‘voorkeursklimaat’. Dit klimaat controleren zorgt ervoor dat de collectiestukken voor volgende generaties kunnen worden bewaard. Daarom hebben enkele Belgische en Nederlandse instanties een aantal documenten op te stellen op maat van cultureel-erfgoedinstellingen.

In het kader van de Energiecrisis (2022-...) werd een praktisch document opgesteld dat de mogelijke energiebesparende maatregelen voorstelt op korte -en middellange termijn.

De laatste tendensen binnen het veld, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek inzake duurzaamheid en binnenklimaat werden samengevat in de meer algemene richtlijn Klimaatverklaring voor erfgoedorganisaties.

Volgend project

Drie Gratiën-fontein: een Italiaans topwerk ontdekt in Brussel

Bekijk dit project