Ga verder naar de inhoud

Cel duurzaamheid

Culturele instellingen zijn plaatsen bij uitstek om een duurzame overgang te leiden via activiteiten op het gebied van onderwijs, onderzoek en instandhouding. Met de oprichting van de Cel Duurzaamheid legt het KIK de nadruk op een duurzame overgang binnen haar muren en voor de Belgische culturele instellingen.

58245286 c3a9 45ba 885e 8de3c5199927

In het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium definiëren we een duurzame culturele instelling als een instelling van hoge kwaliteit die:

  • overdaad en verspilling vermijdt
  • streeft naar optimalisatie en voortdurende verbetering met respect voor de bestaande praktijken en de gemeenschappen die ze vertegenwoordigt
  • geschikt is voor haar activiteiten en erfgoedvereisten
  • werkt volgens haar prioriteiten.

Onze missie

Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium heeft als missie ons Belgisch erfgoed te helpen bewaren voor de toekomst. Duurzaamheid is een inherent onderdeel van die missie, en het Instituut wil dit intern aanpakken en tegelijkertijd onderzoek naar ontbrekende kennis op het gebied van cultureel erfgoed identificeren en leiden.

De Cel Duurzaamheid richt zich op interdisciplinaire samenwerking met verwante gebieden om de duurzame denkwijze van culturele instellingen in hun missies en praktijken te ontwikkelen. De eenheid zet zich in om hulpmiddelen te creëren en ondersteuning en begeleiding te bieden om de integratie van duurzaamheid in de dagelijkse praktijk te vergemakkelijken. Zij houdt zich ook bezig met grotere thema's zoals energiebesparing, klimaatverandering en rampenbestrijding.

C7d7a1dd 1e0e 4d96 936c d9362dfaee81

Onze projecten

De projecten binnen de Cel Duurzaamheid zijn gebaseerd op interdisciplinaire samenwerking. Door samen te werken met regionale en internationale partners uit vakgebieden als bouwkunde, conservatie, architectuur, infrastructuur en hulpverlening streven we ernaar praktische problemen vanuit verschillende invalshoeken op te lossen. Dit helpt ons om duurzame oplossingen vanaf de eerste stap en binnen een breed scala aan projecten te integreren.

Binnen het thema duurzaamheid richten wij ons momenteel op onze energietransitie en noodhulpverlening. We erkennen het belang van sociale duurzaamheid en streven ernaar deze expertise binnenkort te integreren binnen ons dynamische en groeiende team.
Blader door onze projecten om te ontdekken hoe wij werken en neem contact met ons op voor meer informatie, samenwerkingsverzoeken of advies.

Onze huidige projecten zijn:

  • Noodhulp: dit project wil synergieën creëren tussen alle Belgische culturele en wetenschappelijke instellingen om een noodplan op te stellen of te verbeteren.
  • Overstromingen: het KIK helpt bij de coördinatie van reddingsacties voor culturele instellingen die getroffen zijn door overstromingen in het oosten van België tussen 14 en 16 juli 2021. De verzamelde informatie zal worden geïntegreerd in richtlijnen voor het anticiperen op, en voorkomen van, nieuwe rampen.
  • Climate2Preserv: Dit project richt zich op de ontwikkeling van een protocol, handboek en toolbox om middelgrote tot grote musea (Federale Wetenschappelijke Instellingen) te helpen energiebesparende maatregelen te integreren en tegelijkertijd de collectieomgeving op lange en korte termijn te verbeteren.
  • Resilient Storage: dit project helpt kleine tot middelgrote musea hun energieverbruik voor hun opslagruimtes op korte termijn te verminderen met een beperkt budget.

Als u meer wilt weten over onze projecten, raadpleeg dan onze projectpagina's en lees de publicaties van onze medewerkers.

Cc0657f2 15c7 42f4 a715 b1a3af9bdd0b

Onze partners

Wij werken vaak samen met interne diensten zoals de "Cel Monumenten" en de "Cel Preventieve Conservatie" die hun expertise met ons uitwisselen wanneer dat nodig is. Onze projecten zouden echter niet kunnen bestaan zonder intensieve samenwerking met onze waardevolle externe partners en subsidieverstrekkers. Daarom graag een woord van dank aan:

Onze nationale partners:

FARO / Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed
Musées et Société en Wallonie (MSW)
Urban.brussels
KU Leuven
Universiteit van Luik
ICOM België Wallonië-Bruxelles
ICOM België Vlaanderen
Museum Brussel

Onze case-study partners:

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (incl. Wiertz Museum)
Het Belgisch Stripcentrum
Het FeliXart Museum
CINEMATEK

Onze internationale partners:

ICCROM
Academia Belgica
Canadian Conservation Institute (CCI)

Onze subsidieverstrekkres:

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (urban.brussels)
De Vlaamse overheid (Departement Jeugd, Cultuur en Media)
De Fédération-Wallonie Bruxelles.
Het Belgisch Wetenschapsbeleid (Belspo).

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op!

Estelle Debruyn
Estelle De Bruyn
Verantwoordelijke

Onze experts

Annelies Cosaert
Wivine Roland-Gosselin