Ga verder naar de inhoud

Erfgoed Challenge

Samen voor een betere erfgoedzorg. Het KIK daagt 11,5 miljoen Belgen uit om samen aan de slag te gaan voor ons erfgoed.

Durf jij de uitdaging aan?

En de winnaar is....!

In totaal stemden bijna 12 000 mensen voor hun favoriete erfgoedschat, een overweldigend resultaat. Onze hartelijke dank! Zo stemden er 2747 mensen voor de Art Nouveauhuizen in Brussel en behaalden de Schatten van de kathedraal van Doornik 2679 stemmen. De Grafkapel van Rubens in de Antwerpse Sint-Jacobskerk veroverde met 3350 stemmen de harten van het publiek en werd door de commissie verkozen tot winnaar.

Ook de andere stemresultaten delen we graag met jullie: de sarcofaag van de heilige Chrodoara behaalde 1.881 stemmen, de balletkostuums van James Ensor 662 en de gipsotheek van Constantin Meunier 536. Alle drie waren ze heel blij met de mooie aandacht én hun deelname blijkt een impuls om hun project voort te zetten.

De laatste rustplaats van Peter Paul Rubens is een uniek ensemble in nood. Voor de restauratie brengt het KIK nu zijn volledige expertise in stelling, in nauwe samenwerking met de lokale gemeenschap.

En wat gebeurt er nu?

In maart 2022 verhuist alvast de weergaloze, door Rubens zelf geschilderde Madonna omringd door heiligen naar het KIK voor een dringende restauratie. Het verloop van de behandeling zal met alle liefhebbers worden gedeeld, zodat het schilderij tijdens de sluiting van de kerk op een unieke manier zichtbaar blijft.

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief!

Vanaf de heropening van de Sint-Jacobskerk in de zomer van 2024 zal iedereen deze parel opnieuw in topconditie kunnen bewonderen, en dat vele generaties lang.

De Erfgoed Challenge maakt dit alles mogelijk dankzij de activatie van de lokale gemeenschap rond hun kunstschatten. Zij geven betekenis aan hun erfgoed en helpen om het project in de kijker te zetten. Samen worden acties voor crowdsourcing uitgewerkt en financiering gezocht van bedrijfspartners.

Hilde De Clercq

“Wij ervaren dagelijks hoe sterk de band is tussen mensen en hun erfgoed. Dat lokaal engagement is precies wat we vanuit het KIK meer dan ooit gaan steunen met de Erfgoed Challenge. Samen de zorg voor erfgoed opnemen, dat brengt mensen samen, dat verbindt."

Voorzitter commissie Erfgoed Challenge, Hilde de Clercq

Impulsactie voor erfgoed!

Naast de Rubenskapel, kregen ook de Art Nouveau woningen in Brussel en de Schatten van de kathedraal van Doornik veel publieksstemmen.

Daarom plant het KIK op vraag van de commissie een impulsactie voor deze parels. Begin 2022 trekt een expertenteam naar Doornik om de meest noodlijdende en uitzonderlijke kerkschatten in kaart te brengen.

Voor de Art Nouveauhuizen in Brussel, zal het KIK zijn lange samenwerking met urban.brussels voortzetten en op zoek gaan naar concrete pistes voor herwaardering.

Een verjaardag in stijl

In 2030 vieren we samen de 200ste verjaardag van België. Wie bouwt er een beter feestje dan de Belgen, met zijn bourgondische levensvreugde, frietjes, bier, chocolade en zijn rijk cultureel erfgoed?

Zonder het Belgisch erfgoed, geen feest. Helaas blijven de uitdagingen rond erfgoedzorg enorm groot.

Erfgoedbeheerders doen hun uiterste best, maar ze kunnen de steun van alle Belgen goed gebruiken.

Daarom lanceert het KIK de Erfgoed Challenge. Tien jaar lang selecteren we jaarlijks (minstens) één erfgoedschat die hoogdringend onze hulp nodig heeft en gaan we aan de slag. Ook jij hebt daarin een stem!

Het doel? Tegen 2030 de toekomst van minstens tien erfgoedschatten verzekeren. Zo vieren we de 200ste verjaardag van België en de 50ste verjaardag van de deelstaten in stijl.

Ben je graag als eerste op de hoogte? Volg onze de Erfgoed Challenge op social media of schrijf je in op de nieuwsbrief.

Ontdek de commissie

Jij gaat samen met onze commissieleden de challenge aan! Wie zijn zij?

Als eerste op de hoogte zijn van de commissie? Dat kan via onze social media of nieuwsbrief!

X135890 std

Daag je vrienden uit!

Wil je je vrienden, collega's en familie warm maken voor de Erfgoed Challenge?

Deel je enthousiasme voor onze uitdaging!

Je kan onze Facebook, LinkedIn of Youtube pagina bezoeken en met enkele muisklikken delen via jouw social media.

Erfgoed verdient de beste zorg

De kerk waarin je trouwde. De processie in je stad. Dat schilderij waar je blik op bleef hangen. Dit alles is ons uniek en bijzonder erfgoed.

Iedereen heeft een favoriet kunstwerk of monument dat hem of haar nauw aan het hart ligt. Het verbindt ons met anderen, over verschillende generaties heen. Stel dat dat erfgoed er op een dag niet meer is. Hoe zou je je dan voelen?

Het antwoord is voor iedereen anders, maar er is één constante: emotie. Want erfgoed raakt ons allemaal.

KIKIRPA ECP Label RGB

Hoe werkt de Challenge?

Stap 1: het KIK daagt uit!

We nodigen elke Belg uit om erfgoed voor te dragen dat béter verdient: betere zorg, een gepaste opstelling, meer aandacht. Samen voor een betere erfgoedzorg!

In dit eerste jaar nomineerden wij alvast enkele erfgoedschatten die we opnieuw willen doen schitteren. Op 20 oktober maken wij de lijst bekend en kan ook jij stemmen voor jouw favoriet erfgoed. Vervolgens duidt een speciale commissie van Bekende Belgen één project aan als hoofdwinnaar.

Ook in 2022 ligt de bal in jouw kamp. Wat je precies kan doen, ontdek je binnenkort! Blijf op de hoogte via onze social media of nieuwsbrief.

c KIK-IRPA, Brussels

Stap 2: handen uit de mouwen

We zetten lokale campagnes, beschermcomités en vriendenkringen op om samen de zorg voor onze erfgoedschatten op te nemen. Daarbij rekenen we op de hulp van alle Belgen! Want het erfgoed, dat zijn wij.

Stap 3: samen zorgen

Samen starten we de conservatie van de gekozen erfgoedschat.

Resultaat? Erfgoed waar wij en toekomstige generaties allemaal van mogen genieten.

Stap 4: repeat!

Elk jaar vernieuwen we de erfgoedlijst. Iedereen kan daarvoor erfgoed nomineren. Samen met jou en de commissie kiezen we elk jaar opnieuw een erfgoedschat uit, waarvan we samen de toekomst verzekeren.

Durf jij de uitdaging aan?

Verdient jouw favoriete erfgoedschat ook een betere zorg?

Doe mee met de Erfgoed Challenge en laat ons samen fierder dan ooit zijn op het fantastische erfgoed dat ons land rijk is. Elke bijdrage telt!

Als eerste op de hoogte zijn? Volg de Erfgoed Challenge op social media of schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Op de hoogte blijven?

Waarom inschrijven?

  • Erfgoed leeft, en heeft jou van alles te vertellen
  • Blijf op de hoogte van het reilen en zeilen in ons Belgische kunstpatrimonium
  • Er gebeurt meer binnen het KIK dan je denkt, in onze nieuwsbrief openen we onze deuren
  • We nodigen partners, bedrijven, onderzoekers, restaurateurs, studenten uit om de dialoog aan te gaan

Zorgeloos steunen

Wij respecteren uw privacy

Jouw gegevens zijn nodig voor de verzending van je fiscaal attest. Jij hebt op elk moment het recht om je gegevens in te kijken, te wijzigen, te corrigeren of te verwijderen.

Zorgeloos steunen

Om jouw gift veilig te registreren, werken we samen met Koalect. Deze website is 100% veilig. Alle bankgegevens om de betaling te verwerken zijn gecodeerd met behulp van het SSL-protocol. Ze worden op geen enkele manier opgeslagen in onze systemen

Lukt het niet om online een gift te doen?

Wij helpen je graag.

Contacteer ons op 02 739 68 08

Je kan ook je gift storten op ons rekeningnummer
BE73 679 200 475 960 (BIC: PCHQBEBB) met vermelding van ‘gift’ in de vrije mededeling.

Voordelig steunen

Schenk jij voor minstens € 40 per jaar aan het KIK? Dan ontvang jij een fiscaal attest. Het attest geeft recht op een belastingvermindering tot 45% van jouw schenking.

Alle voorwaarden vind je hier.

Voorbeeld

Een maandelijkse gift van € 10 (€ 120/jaar) kost je zo slechts € 5,50 per maand (€ 66/jaar).

Het beheren van maandelijkse giften is voor het KIK goedkoper dan het beheren van eenmalige schenkingen. Bij maandelijkse giften gaat er dus een groter deel van jouw steun rechtstreeks naar de erfgoedprojecten.

Voor fiscaal aftrekbare giften uit de VS verwijzen we naar het giftenplatform van de Koning Boudewijn Stichting.

Stoppen met steunen

Bedankt voor al de steun die jij gegeven hebt. Indien je koos voor periodiek steunen en dit wil stopzetten, vul dan het onderstaande contactformulier in. We maken dit meteen voor je in orde.

Het KIK heeft mij gebeld, waarom?

We houden op dit ogenblik een campagne per telefoon. Zo willen we onze communicatie en fondsenwerving een duw in de rug geven. Een telefoongesprek is de ideale manier om met geïnteresseerden in contact te komen en onze relatie te onderhouden.

Ons belletje naar jou is meer dan een gesprek. Het biedt ons de kans om je te betrekken bij het fantastische werk van het KIK, je mening te vragen en je persoonlijk te bedanken. Daarnaast is het een ideaal moment om je uit te nodigen om onze projecten voor het eerst of duurzaam te steunen. Dat is uiteraard volledig vrijblijvend.

Meestal bellen we je met het nummer 02 882 21 38 , maar door ons werk op verschillende locaties kunnen we ook weleens een ander nummer gebruiken.

We vinden het belangrijk dat je gesprek met ons een aangename ervaring is. Daar doen we dus onze uiterste best voor! Heb je na ons gesprek toch nog vragen of suggesties? Bel ons op via 02 739 68 08.

Met dank aan onze Founding Partner van de Erfgoed Challenge

Vragen of samenwerken?

Robrecht Janssen
Robrecht Janssen
Contacteer Robrecht voor meer informatie over de Erfgoed Challenge

Perscontact

Simon Laevers

Contactformulier communicatie en development