Ga verder naar de inhoud

Kunsthistorisch Seminarie over lopend onderzoek naar de beeldhouwkunst in België

Het 22ste Kunsthistorisch Seminarie op 24 november 2023 bood de gelegenheid voor boeiende discussies over het onderzoek naar beeldhouwkunst in België. Er kwamen verschillende onderwerpen aan bod: van oude tot moderne kunst, maar zeker ook methodologische vraagstukken.

Het 22ste Kunsthistorisch Seminarie op vrijdag 24 november stond garant voor een uitzonderlijke dag vol ontdekkingen en uitwisselingen. Het KIK nodigde sprekers uit met verschillende achtergronden, zoals van federale wetenschappelijke instellingen, universiteiten en musea, die vertelden over onderzoek naar beeldhouwkunst in België. Aan het einde van de dag konden de deelnemers een kijkje nemen in het Atelier steensculptuur en het Atelier polychrome houtsculptuur.

De behandelde thema's – de fragmenten van het doksaal in de Sint-Jacobskerk in Luik, het Bethlehem-portaal in Hoei, barokke grafmonumenten, 18de-eeuwse preekstoelen, de toekomst van het Constantin Meuniermuseum en het werk van Yvonne Serruys – zorgden ervoor dat de rijkdom van de beeldhouwkunst in België en de verschillende methodologische benaderingen ervan in perspectief werden geplaatst. De discussies die in de loop van de dag ontstonden waren bijzonder boeiend en verrijkend. De debatten weerspiegelden het cruciale belang van dit seminarie voor de kunsthistorische gemeenschap.

Bedankt aan iedereen die erbij was en aan de collega's die betrokken waren bij de organisatie van dit geslaagde evenement!

Tot volgend jaar!

Meer nieuws van het KIK

Christus Met Doornenkroon Tijdens Restauratie

Dieric en Albrecht Bouts doorgrond in 'Atelier Bouts'

16.02.2024

Van 16 februari tot 28 april 2024 ontdek je in M - Museum Leuven hoe de schilder Dieric Bouts in de 15de eeuw precies te werk ging. Aan de hand van zes kunstwerken worden zes verschillende wetenschappelijke onderzoekstechnieken getoond. De inbreng van de expertise van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium was daarbij cruciaal.

Lees meer
Kapel volledig

Volgende restauratiefase breekt aan voor de Rubenskapel

12.02.2024

In de Sint-Jacobskerk in Antwerpen begon vorige week de conservatie-restauratie van de stenen monumenten in de Rubenskapel. De kapel is de laatste rustplaats van Pieter Paul Rubens (1577-1640). Het interieur, dat bestaat uit prachtige kunstschatten, won in 2021 de eerste editie van de Erfgoed Challenge. Dankzij die winst is het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) sinds 2022 bezig met de conservatie-restauratie ervan. Nu zijn dus de stenen elementen aan de beurt.

Lees meer