Ga verder naar de inhoud

Kunsthistorisch Seminarie over lopend onderzoek naar de beeldhouwkunst in België

Het 22ste Kunsthistorisch Seminarie op 24 november 2023 bood de gelegenheid voor boeiende discussies over het onderzoek naar beeldhouwkunst in België. Er kwamen verschillende onderwerpen aan bod: van oude tot moderne kunst, maar zeker ook methodologische vraagstukken.

Het 22ste Kunsthistorisch Seminarie op vrijdag 24 november stond garant voor een uitzonderlijke dag vol ontdekkingen en uitwisselingen. Het KIK nodigde sprekers uit met verschillende achtergronden, zoals van federale wetenschappelijke instellingen, universiteiten en musea, die vertelden over onderzoek naar beeldhouwkunst in België. Aan het einde van de dag konden de deelnemers een kijkje nemen in het Atelier steensculptuur en het Atelier polychrome houtsculptuur.

De behandelde thema's – de fragmenten van het doksaal in de Sint-Jacobskerk in Luik, het Bethlehem-portaal in Hoei, barokke grafmonumenten, 18de-eeuwse preekstoelen, de toekomst van het Constantin Meuniermuseum en het werk van Yvonne Serruys – zorgden ervoor dat de rijkdom van de beeldhouwkunst in België en de verschillende methodologische benaderingen ervan in perspectief werden geplaatst. De discussies die in de loop van de dag ontstonden waren bijzonder boeiend en verrijkend. De debatten weerspiegelden het cruciale belang van dit seminarie voor de kunsthistorische gemeenschap.

Bedankt aan iedereen die erbij was en aan de collega's die betrokken waren bij de organisatie van dit geslaagde evenement!

Tot volgend jaar!

Meer nieuws van het KIK

Sterrenactie Rubens Geert en Jacob

Rubens gered door erfgoedliefhebbers

26.07.2024

Begin februari 2024 gingen onze steenexperten in de Sint-Jacobskerk in Antwerpen van start. Dat was alleen maar mogelijk dankzij de financiële steun van onze vele schenkers.

Lees meer
20220922 Bonka KIK Preview 09926

Grote stappen in de creatie van een Europese 'Cloud for Cultural Heritage'

23.07.2024

Met het project ECHOES gaat een consortium van 51 partners (waarvan het KIK er eentje is) de basis leggen voor een Europese 'Collaborative Cloud for Cultural Heritage' (ECCCH). Deze cloud is een ambitieus plan van de Europese Commissie om een pan-Europees digitaal ecosysteem te maken dat helpt bij het beheren van digitale erfgoedobjecten.

Lees meer