Spelenderwijs kennismaken met preventieve conservatie
Begin maart, tijdens de opendeurdag en de sectordag van het KIK, heeft de Cel preventieve conservatie met behulp van legoblokjes op een speelse manier het publiek gesensibiliseerd.
Om het publiek te sensibiliseren maakte de Cel preventieve conservatie tijdens de opendeurdagen van het KIK gebruik van een origineel legobouwwerk: een maquette van een museumdepot. De creatie van een museumdepot in LEGO bood de kans om uit te leggen waarom en hoe deze depots moeten worden ingericht en hoe er volgens bepaalde regels moet worden gewerkt. Preventieve conservatie richt zich immers op de omgeving van erfgoedobjecten en is gebaseerd op risicoanalyse en de implementatie van praktische maatregelen om kunstwerken te beschermen. De grote risico's werden uitgelegd door een landschappelijke omgeving na te bouwen op de maquette: de nabijheid van een vulkaan, een snelweg, een rivier, enzovoort.
De demonstratie aan de hand van de legomaquette maakte een discussie met het publiek mogelijk en hielp hen ons werk op het gebied van onder andere veiligheid, klimaat en dissociatie beter te visualiseren. Daarnaast konden de mensen deelnemen aan een spel rond risicoanalyse. Ze werden gevraagd om een risico te kiezen, voorgesteld door een lego-object, uit de tien mogelijke schadefactoren, opgesomd op een poster. Daarna mochten ze op de maquette een gepaste reactie naspelen, volgens de vier belangrijkste soorten procedures (vermijden, blokkeren, beperken, reageren).
Wil je er volgende keer ook bij zijn?
De opendeurdag en de sectordag (voor professionelen) vonden plaats in maart 2023. De data van de volgende opendeurdagen worden binnenkort bekendgemaakt.
Meer nieuws van KIK/IRPA

Nacht van de Kathedralen in Doornik
De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Doornik nam op zaterdag 13 mei deel aan de Europese Nacht van de Kathedralen. Het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken, winnaar van de Erfgoed Challenge 2022, kreeg daarbij een bijzondere rol.

Derde fase restauratie Lam Gods gaat van start
Nadat het gesloten veelluik (2012-2016) en het onderste register van het geopende veelluik (2016-2019) reeds behandeld zijn, gaat deze maand de derde fase van de restauratie van het Lam Gods (1432) van start. De bovenste panelen van het monumentale kunstwerk van de gebroeders van Eyck verhuisden op 2 mei van de Sint-Baafskathedraal naar het Museum voor Schone Kunsten (MSK) in Gent. Het KIK zal gedurende drie jaar diepgaand onderzoek en de uitdagende restauratie uitvoeren.