Ga verder naar de inhoud

Spelenderwijs kennismaken met preventieve conservatie

Begin maart, tijdens de opendeurdag en de sectordag van het KIK, heeft de Cel preventieve conservatie met behulp van legoblokjes op een speelse manier het publiek gesensibiliseerd.

Om het publiek te sensibiliseren maakte de Cel preventieve conservatie tijdens de opendeurdagen van het KIK gebruik van een origineel legobouwwerk: een maquette van een museumdepot. De creatie van een museumdepot in LEGO bood de kans om uit te leggen waarom en hoe deze depots moeten worden ingericht en hoe er volgens bepaalde regels moet worden gewerkt. Preventieve conservatie richt zich immers op de omgeving van erfgoedobjecten en is gebaseerd op risicoanalyse en de implementatie van praktische maatregelen om kunstwerken te beschermen. De grote risico's werden uitgelegd door een landschappelijke omgeving na te bouwen op de maquette: de nabijheid van een vulkaan, een snelweg, een rivier, enzovoort.

De demonstratie aan de hand van de legomaquette maakte een discussie met het publiek mogelijk en hielp hen ons werk op het gebied van onder andere veiligheid, klimaat en dissociatie beter te visualiseren. Daarnaast konden de mensen deelnemen aan een spel rond risicoanalyse. Ze werden gevraagd om een risico te kiezen, voorgesteld door een lego-object, uit de tien mogelijke schadefactoren, opgesomd op een poster. Daarna mochten ze op de maquette een gepaste reactie naspelen, volgens de vier belangrijkste soorten procedures (vermijden, blokkeren, beperken, reageren).

Wil je er volgende keer ook bij zijn?

De opendeurdag en de sectordag (voor professionelen) vonden plaats in maart 2023. De data van de volgende opendeurdagen worden binnenkort bekendgemaakt.

Meer nieuws van het KIK

Christus Met Doornenkroon Tijdens Restauratie

Dieric en Albrecht Bouts doorgrond in 'Atelier Bouts'

16.02.2024

Van 16 februari tot 28 april 2024 ontdek je in M - Museum Leuven hoe de schilder Dieric Bouts in de 15de eeuw precies te werk ging. Aan de hand van zes kunstwerken worden zes verschillende wetenschappelijke onderzoekstechnieken getoond. De inbreng van de expertise van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium was daarbij cruciaal.

Lees meer
Kapel volledig

Volgende restauratiefase breekt aan voor de Rubenskapel

12.02.2024

In de Sint-Jacobskerk in Antwerpen begon vorige week de conservatie-restauratie van de stenen monumenten in de Rubenskapel. De kapel is de laatste rustplaats van Pieter Paul Rubens (1577-1640). Het interieur, dat bestaat uit prachtige kunstschatten, won in 2021 de eerste editie van de Erfgoed Challenge. Dankzij die winst is het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) sinds 2022 bezig met de conservatie-restauratie ervan. Nu zijn dus de stenen elementen aan de beurt.

Lees meer