Ga verder naar de inhoud

'Zeldzaam & Onmisbaar' in het MAS

In het kader van het twintigjarig jubileum van het Vlaams Topstukkendecreet opende de spraakmakende tentoonstelling 'Zeldzaam & Onmisbaar: Topstukken uit Vlaamse collecties' in het Museum aan de Stroom (MAS) in Antwerpen. Je ontdekt een bonte verzameling erfgoedobjecten, elk met hun eigen verhaal. Stuk voor stuk staan ze op de prestigieuze Topstukkenlijst, waardoor ze als "zeldzaam en onmisbaar" worden beschouwd.

De expertise van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium werd doorheen de tijd voor heel wat van de meer dan duizend Topstukken op de lijst – waarvan er nu een honderdtal in het MAS te zien zijn – ingeroepen. Zo werd recent het schilderij Calvarie met Stichterspaar van Quinten Massys speciaal voor de tentoonstelling uitgebreid gerestaureerd. Het Atelier schilderkunst behandelde oppervlaktevuil, oude vernislagen en retouches, waardoor de kleurenpracht, de details en de kunde van Massys terug tot hun recht komen. Restauratrice Nathalie Laquiere deelde haar ervaringen in een boeiende live-uitzending op radiozender Klara.

De Christus-Johannesgroep, afkomstig uit het Museum Mayer van den Bergh, werd voor de expo grondig onderzocht en behandeld door het KIK. Om het beeld veilig te verplaatsen naar het MAS, fixeerden de experts van het Atelier polychrome houtsculptuur de polychromie en verlijmden ze de kwetsbare delen van de sculptuur. Experte Ingrid Geelen zal erover vertellen in het MAS op donderdag 14 december tijdens het evenement "Het KIK te gast in het MAS". Ze bespreekt de kunsthistorische context van de Christus-Johannesgroep, inclusief inzichten uit het onderzoek en de behandeling. Diezelfde avond deelt kunsthistoricus Jeroen Reyniers, die onderzoek doet naar middeleeuwse beschilderde reliekschrijnen in Belgische kerken, zijn diepgaande studie van het reliekschrijn van Sint-Odilia uit Borgloon, nog een Topstuk in de tentoonstelling.

De tentoonstelling 'Zeldzaam & Onmisbaar: Topstukken uit Vlaamse collecties' is een eerbetoon aan het rijke culturele erfgoed dat door de eeuwen heen is opgebouwd in Vlaanderen. Het is belangrijk dat we ons met zijn allen blijven inzetten om topstukken in goede staat te bewaren. Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium is dan ook blij met de voortdurende samenwerking met de Topstukkenraad en verheugt zich op het nieuwe project waarbij jaarlijks de conditie en bewaaromstandigheden van een selectie Topstukken in kaart worden gebracht met adviezen voor de (niet-professionele) beheerders.

Meer nieuws van het KIK

Rubenskapel Steen 2

Stenen monumenten in de Rubenskapel ondergaan grondig onderzoek

24.04.2024

Als het maar niet té veel stof doet opwaaien. Letterlijk dan. De beelden in de Rubenskapel, winnaar van de eerste Erfgoed Challenge, krijgen een grondige conservatie-restauratiebehandeling door het Atelier steensculptuur van het KIK. Begin februari 2024 gingen onze steenexperten in de Sint-Jacobskerk in Antwerpen van start. Dat was alleen maar mogelijk dankzij de financiële steun van onze vele schenkers. Waar staan we nu, bijna drie maanden na de aanvang van de ambitieuze restauratie?

Lees meer
Foto3

Kanselier Rolin in 3,5 miljard pixels. Een meesterwerk van Van Eyck zoals je het nog nooit gezien hebt

23.04.2024

Het Louvre in Parijs vroeg onlangs de medewerking van het KIK voor de tentoonstelling 'Revoir Van Eyck. La Vierge du Chancelier Rolin', die nog loopt tot 17 juni 2024. Het gerestaureerde schilderij De Maagd van kanselier Rolin werd opnieuw tot in de kleinste details in beeld gebracht en kreeg een eigen rubriek op de website Closer to Van Eyck.

Lees meer