Ga verder naar de inhoud

Wetenschappelijke analyses

Onze experten beschikken over tal van wetenschappelijke analysetechnieken om kunstwerken, erfgoedobjecten en historische gebouwen te doorgronden. Om de vaak unieke en kwetsbare objecten niet te beschadigen, geven ze steeds de voorkeur aan niet-invasieve analysetechnieken. De laboratoria van het KIK zijn dankzij hun hoge mate van specialisatie, mobiel inzetbare topapparatuur, uitgebreide referentiedatabanken én voordelige prijzen de ideale partner voor uw erfgoedonderzoek.

Analysetechnieken voor elk soort materiaal

De laboratoria van het KIK hebben over vele decennia een unieke expertise opgebouwd in het onderzoek van verflagen (op beeldhouwkunst, papier en perkament, muurschilderingen, oude en moderne schilderkunst…), maar ook van textiel, glas en metaal. Ze hebben een uitgebreid aanbod aan analysetechnieken voor de studie van steenachtige materialen in historische gebouwen en beeldhouwkunst. De inzet van dendrochronologie of koolstofdatering is bovendien een bijzondere troef bij de datering van zowel gebouwen als kunstwerken en archeologische objecten.

Pigment testen

Labo schilderkunst

Is het een authentiek schilderij of een vervalsing? Gaat het om de originele verflaag of eerder om een latere toevoeging? En hoe kunnen we degradatie voorkomen of vertragen? De experts van dit labo lezen het antwoord op deze en andere vragen af uit de verf.

Meer informatie
Van Elsloo 2 web

Labo polychromie

Ons erfgoed staat bol van de kleuren. Dat noemen we polychromie: het gebruik van kleur voor de afwerking van sculpturen en objecten in hout, metaal of steen, zowel in gebouwen als in de buitenlucht. Dankzij de studie van die kleurlagen leren we meer over ons verleden en kunnen we deze unieke objecten bewaren voor de toekomst.

Meer informatie
X131531 dl

Labo papier, leder en perkament

In dit labo komen heel wat uitzonderlijke pareltjes toe: prachtig geïllustreerde manuscripten, pentekeningen, historische documenten… Onze onderzoekers gaan zorgvuldig aan de slag om de gebruikte materialen en technieken te identificeren.

Meer informatie
Textielx127172 dl

Labo textiel

Dit labo is alom bekend voor zijn expertise op het vlak van textielidentificatie en -degradatie. Onze specialisten bogen zich al over heel wat absolute topstukken, van de vraagstelling en analyse tot de presentatie van de resultaten op (inter)nationale symposia.

Meer informatie
X009262 crop web

Labo glas

Glas vind je terug in alle kleuren en vormen. Dit labo doet onderzoek naar alle soorten glas op Belgische bodem. Via een interdisciplinaire aanpak komen we niet alleen veel over het glas zelf te weten, maar ook over de historische en culturele context ervan.

Meer informatie
Foto Aegis

Labo metaal

Metaal wordt in de kunst traditioneel gebruikt om sieraden, maskers en sculpturen te maken. Ook wapens, munten en gereedschap kunnen decoratieve elementen bevatten. Het Labo metaal legt de geheimen van metalen kunstobjecten en metaalelementen in monumenten bloot.

Meer informatie
Stalen mortels met Tanaquil DSC 2242 kleiner

Labo monumenten en monumentale decoratie

België telt heel wat waardevol onroerend erfgoed uit steen, vaak prachtig gedecoreerd met beeldhouwwerk, muurschilderingen of mozaïeken. De analyses en onderzoeken die we aanbieden, maken elke studie of restauratie compleet.

Meer informatie
Pascale Toegangsfoto

Labo dendrochronologie

Onderzoek en datering van roerend en onroerend hout: dat is het terrein van de experts van het Labo dendrochronologie. Zij bieden drie complementaire diensten aan: dendrochronologie, identificatie van houtsoorten en dendro-archeologie, de archeologie van hout.

Meer informatie
Mummy

Labo koolstofdatering

Van menselijke resten tot de kledij van een Koptische mummie: dankzij koolstofdatering ontdekken we de ouderdom van tal van objecten. Het labo heeft meer dan zestig jaar ervaring en is uniek in België. Pronkstuk is de state-of-the-art deeltjesversneller MICADAS.

Meer informatie

Wetenschappelijk onderzoek

Het wetenschappelijke onderzoek en de identificatie van de materialen en technieken van ons erfgoed, én een analyse van hun schadefenomenen, biedt betrouwbaar inzicht in elk erfgoedobject of monument. De onderzoeksresultaten zijn bovendien vaak onmisbaar voor een optimale restauratiebehandeling. Onze experts werken nauw samen met de conservatie-restauratie ateliers van het KIK, maar staan evengoed restauraties bij van de meest uiteenlopende actoren in het erfgoedveld. Daarbij gaan ze vaak veel verder dan een uitvoerige interpretatie van de analyseresultaten. Afhankelijk van de vraag van de opdrachtgever, kunnen hun rapporten de vorm aannemen van een concreet advies voor behandeling, met oog voor de cultuurhistorische context van het bestudeerde erfgoed.

De wetenschappers van het KIK – chemici, fysici, ingenieurs, geologen… – zijn actief in diverse Belgische en internationale onderzoeksprojecten. Ze zijn graag geziene sprekers op congressen en werken samen met universiteiten en labo’s over heel Europa. Dat netwerk geeft hen, bovenop hun eigen referentiedatabanken, toegang tot de onderzoekdata van collega-specialisten. Zo putten onze wetenschappers uit elke analyse een maximum aan bruikbare informatie voor de klant en worden de databanken van het KIK verder versterkt. Dankzij onze politiek van open acces komt dit de hele erfgoedsector ten goede.

Contacteer ons voor een eerste advies of gratis offerte. We begeleiden u graag in de keuze van de meest geschikte analysetechniek of volledige studie.

Roald Hayen
Roald Hayen
Hoofd laboratoria

Of neem rechtstreeks contact op met het labo van uw keuze.

Het KIK helpt ook op andere manieren

Niet gevonden wat u zoekt? We bieden nog heel wat meer diensten aan. Meer over onze dienstverlening.