Ga verder naar de inhoud

Labo metaal

Metaal wordt in de kunst traditioneel gebruikt om sieraden, maskers en sculpturen te maken. Ook wapens, munten en gereedschap kunnen decoratieve elementen bevatten. Het Labo metaal beschikt over de nodige expertise om de geheimen van metalen kunstobjecten of metaalelementen in monumenten bloot te leggen.

Onze focus

Bij onze experts kunt u terecht voor een diepgaand fysico-chemisch onderzoek van kunstobjecten in metaal:

  • materiaal-technologisch onderzoek van goud- en zilverlegeringen in de edelsmeedkunst
  • onderzoek naar de samenstelling, corrosie en patinering van koperlegeringen en archeologische bronzen voorwerpen
  • onderzoek naar de samenstelling van Keltische munten
  • studies in functie van de restauratie van decoratieve en functionele metaalelementen in monumenten
  • onderzoek naar emails op metaal, zoals de gekende champlevé-emails uit Limoges en de Maaslandse edelsmeedkunst

Onze klanten zijn onder meer musea, lokale besturen, kerkfabrieken, kunsthandelaars en privéverzamelaars. Zelfstandige restaurateurs kunnen een beroep doen op onze expertise om een nieuwe opdracht grondig in kaart te brengen. We treden ook op als copromotor voor master- en doctoraatsthesissen, onder meer aan de VUB en de ULB.

Onderzoek op maat

Hoe een studie wordt uitgevoerd, hangt af van de gevraagde informatie en de aard van het object.

  • Een niet-destructieve kwalitatieve analyse van een metaallegering beschadigt het metaaloppervlak niet. Voor een niet-destructieve kwantitatieve analyse ontdoen we een oppervlak van zo’n 1 mm2 van corrosie en nemen enkel indien onmisbaar, een miniem staal. Zo kunnen we de chemische samenstelling van een legering achterhalen en het kunstwerk historisch duiden.
  • Bij een metallografische analyse onderzoeken we een teststukje van een object op verschillende parameters, zoals de interne metaalstructuur, porositeit en verontreiniging. Het onderzoek laat toe om de vervaardigingstechniek en de corrosiefenomenen van een cultureel object te bestuderen, met het oog op een duurzame conserverende behandeling. Daarnaast verrijken de bevindingen onze kennis van de technologische geschiedenis.
  • Bij ‘afgewerkte’ metalen, die met een andere stof behandeld zijn, onderzoeken we de aard van de vergulding, de patinering of een andere afwerkingstechniek.

Interdisciplinair samenwerken

Onze jarenlange expertise en onze uitmuntende infrastructuur staan garant voor optimale onderzoeksresultaten. Voor al onze onderzoeken beschikken we over een breed scala aan analytische technieken. Onze ruime database berust op eigen onderzoeken van de afgelopen dertig jaar.

We kunnen op elk moment terugkoppelen met de Cel wetenschappelijke beeldvorming. Daardoor kunnen we onze technologische studies uitgebreid onderbouwen. We wisselen ook kennis en data uit met internationale expertengroepen. Als federale wetenschappelijke instelling hebben we nauwe contacten met de gewestelijke opgravings- en archeologische diensten, waardoor we nieuwe vondsten meteen kunnen opvolgen. Tot slot werken we op continue basis samen met het Labo monumenten en monumentale decoratie, de Cel decoratie van monumenten en de Cel preventieve conservatie.

In de kijker

Het labo voor metaalonderzoek is betrokken bij tal van boeiende studies en projecten. Zo waren we promotor van ‘Colorando Auro’, een BELSPO-studie naar de kleuring van goud in de middeleeuwen. Leen Wouters, laboverantwoordelijke: "Door een gebrek aan kennis van oude kleuringstechnieken zijn er door de jaren heen restauratiebehandelingen en reinigingen uitgevoerd waarbij kunstwerken onherstelbare schade opliepen. Dat willen we voortaan vermijden. In het kader van ‘Colorando Auro’ ontrafelden we de verschillende reactiemechanismen die optreden tijdens het kleuren van goud en identificeerden we de resultaten van die recepten. We bekeken ook de gevolgen die veroudering en allerlei reinigingstechnieken kunnen hebben. De nieuwe kennis moet toelaten om de juiste technieken te kiezen voor de behandeling van edelsmeedwerk."

Tentoonstelling

Voor de restauratie van de Bassinia-fontein op de markt van Hoei voerden we uitgebreid materiaal-technisch onderzoek uit. De studie droeg bij aan de historische reconstructie van de opbouw van de fontein en verschafte waardevolle informatie om het monument op de meest geschikte manier te restaureren.

Wie meer wil weten over de mogelijkheden van materiaal-technische informatie in wetenschappelijk onderzoek kan onder meer terecht in het Antwerpse Museum aan de Stroom (MAS). In het didactisch luik op de permanente tentoonstelling van Paul en Dora Janssen-Arts zie je op een video wat ons onderzoek zoal kan bijdragen.

Een onderzoek aanvragen? Contacteer ons voor een eerste advies of gratis offerte.

Dr. Helena Wouters
Helena Wouters
Verantwoordelijke


We begeleiden u graag in de keuze van de meest geschikte analysetechniek of studie.

Raadpleeg onze prijslijst

Voor complexe studies komen we vooraf ter plaatse voor een prijsbepaling.