Ga verder naar de inhoud

Labo papier, leder en perkament

In dit labo komen heel wat uitzonderlijke pareltjes toe: prachtig geïllustreerde manuscripten, pentekeningen, historische documenten… Onze onderzoekers gaan zorgvuldig aan de slag om de gebruikte materialen en technieken te identificeren.

Niet-invasieve technieken

In ons labo bestuderen we zowel de ondergrond (papier, leder of perkament) als de gebruikte verven en inkten. Toegepast op bijvoorbeeld manuscripten op perkament, leren we daaruit hoe en waar een handschrift tot stand kwam, hoe de kunstenaars werkten en soms ook wie ze waren! Om de unieke en kwetsbare manuscripten niet te beschadigen, gebruiken we uitsluitend niet-invasieve analysetechnieken.

Daarnaast kunt u bij ons ook terecht voor:

  • de analyse en karakterisatie van verschillende soorten behangpapier, zoals lincrusta, anaglypta en kinkarakawakami. Hierbij kunnen we ook steunen op het kennerschap van de Cel decoratie van monumenten.
  • de identificatie van de vezelsamenstelling van papierpulp en de vulstoffen in papier
  • de picturale lagen en de samenstelling ervan bij (goud)leder (minerale pigmenten, organische kleurstoffen, metaalfolies, organische bindmiddelen en vernissen…)
  • kwalitatieve en kwantitatieve analyse van de extraheerbare vetten in leder
  • de identificatie van leder en perkament door gekalibreerde aminozuuranalyse.

Welke voorwerpen komen er zoal toe in het labo?

Pentekeningen, gedrukte afbeeldingen, pastels, historische documenten, oude speelkaarten, behangpapier, manuscripten, leren kleding, mijters, leren boekbanden, goudleder wandbekleding…

Ze zijn afkomstig uit openbare archieven, musea en privécollecties.

Een greep uit onze projecten