Ga verder naar de inhoud

Heritage Days / Open Monumentendagen

Sinds 1989 zijn de Heritage Days/Open Monumentendagen een van de culturele manifestaties waar duizenden bezoekers – Brusselaars, Walen, Vlamingen of buitenlanders – reikhalzend naar uitkijken. Het KIK zal deelnemen aan de activiteiten van urban.brussels met een speciaal programma in verband met de viering van de 75ste verjaardag.

Datum en tijdstip
16 september 2023 10:00 - 17 september 2023 17:00
Velo

Het KIK neemt je mee op een fietstocht door Brussel!

Herontdek het Brusselse erfgoed door de ogen van de specialisten van ons instituut, dat al 75 jaar lang het culturele en artistieke erfgoed van België inventariseert, bestudeert en conserveert. Of het nu in de kerk Onze-Lieve-Vrouw ter Zege op de Zavel is, waar een triptiek van Michiel Coxcie net opnieuw is opgesteld na studie en restauratie door het Atelier schilderkunst; of in het Koninklijk Theater Toone waar, op verzoek van Urban.brussels, een inventarisatie en onderzoek zijn uitgevoerd door onze kunsthistorici en de Cel preventieve conservatie; of in het Cauchiehuis, waar analyses werden gedaan door de Cel decoratie van monumenten... Je merkt het meteen: elke site vereist een op maat gemaakte, interdisciplinaire aanpak, in samenwerking met vele betrokken partijen.

Onze fietstocht is een kans om deze Brusselse erfgoedlocaties te ontdekken, maar ook om meer te leren over klimatologische en maatschappelijke veranderingen waarmee erfgoedexperts, en wij allemaal, rekening moeten houden. Na een passage door het Jubelpark eindigt de fietstocht bij het KIK met een exclusief bezoek aan het Atelier polychrome houtsculptuur. Daar wordt een retabel uit Milaan van de Brusselse beeldhouwer Jan II Borman na uitgebreid onderzoek gerestaureerd.

Duur: 2u30
Maximum 18 deelnemers per fietstocht.
Zaterdag 16 september: 10u (FR) en 14u (NL/EN)
Zondag 17 september: 10u (NL/EN) en 14u (FR)

Cauchiehuis – Rondleiding met expert

Dit huis werd in 1975 van de ondergang gered en vanaf 1980 meer dan vijftien jaar lang gerestaureerd. De afgelopen twee jaar is het opnieuw onderzocht door het bureau Architectures Parallèles en het KIK. Dit onderzoek heeft licht geworpen op een deel van het decor dat meer dan 50 jaar geleden is verdwenen. Ontdek tijdens je bezoek de bewogen geschiedenis van het Cauchiehuis en leer meer over het onderzoek en de technieken van de wetenschappers van het KIK samen met onze experten Emmanuelle Job van de Cel decoratie van monumenten en Shanna Caboz Cabeleira van het Atelier muurschilderkunst.

Adres: Frankenstraat 5, 1040 Etterbeek
Duur: 1u15
Groepen: maximum 15 personen (leerkrachten en/of begeleiders inbegrepen).
Zondag 17/09/23 om 11u (FR), 13u (NL), 14u (FR) en 15u (NL)

Restaurée

Het KIK heeft carte blanche gegeven aan het Centre du Film sur l'Art, een instelling die zich al meer dan vier decennia bezighoudt met het bewaren, bestuderen en verspreiden van documentaires over artistieke creaties. Hun keuze viel op de film Restaurée van de Frans-Iraanse regisseur Anaïs Enshaian. De film werd uitgebracht in 2022 en duikt in de delicate wereld van het restaureren van kunstwerken. Maar in plaats van een eenvoudige technische documentaire te zijn, haalt Restaurée zijn kracht uit het persoonlijke verhaal van de regisseur. Anaïs' moeder, die onlangs overleed aan kanker, was kunstrestaurateur. De film verkent diepgaande hedendaagse thema's zoals opoffering van de moeder voor de creatie van anderen, evenals filosofische reflecties over restauratie als een daad van verzet tegen de dood. De vertoning wordt gevolgd door een discussie met Anaïs Enshaian, die een waardevolle gelegenheid biedt voor uitwisseling en reflectie.

CINEMATEK
Zaterdag 16 september om 19.00 uur
Restaurée
- Anaïs Enshaian - 2022 - 68’

Aankomende evenementen van het KIK

The Archduchess Isabella (1566-1633). Artistic Agency between Madrid and the Southern Netherlands

12 september 2024 09:00 - 13 september 2024 16:00 - Instituto Cervantes & Royal Institute for Cultural Heritage, Brussels

The twenty-third Art History Seminar of the Royal Institute for Cultural Heritage (KIK-IRPA) is organised in collaboration with the research project AGENART at Universidad Autónoma de Madrid (UAM). It will take place on 12th-13th September 2024 at the Royal Institute for Cultural Heritage and at the Instituto Cervantes, both in Brussels, highlighting various fascinating aspects of the artistic patronage of the remarkable woman who was the Archduchess Isabella, who lived in Madrid and Brussels between 1566 and 1633.

Details bekijken

Summer School 2024: Energiebesparing voor culturele erfgoedinstellingen

01 juli 2024 09:00 - 12 juli 2024 18:00 - KIK, Brussel

Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) organiseert een internationale Summer School in samenwerking met het Internationaal studiecentrum voor het behoud en de restauratie van cultuurgoederen (ICCROM).

Details bekijken