Ga verder naar de inhoud

Erfgoed Challenge 2022: stem op jouw favoriete erfgoedschat!

Op dinsdag 11 oktober werd in het KIK de Erfgoed Challenge 2022 gelanceerd. Het KIK selecteerde voor deze tweede editie opnieuw zes erfgoedparels uit heel verschillende periodes en plaatsen in België. Elk met hun unieke verhaal, opbouw, stijl en noden belichamen ze samen de rijkdom en variatie van ons erfgoed. Stuk voor stuk verdienen ze de beste zorgen: een duurzame restauratiebehandeling, het optimaliseren van de bewaaromgeving, een betere publieksopstelling…

Hoe kun je stemmen?

Iedereen kan tot en met 27 november zijn of haar stem uitbrengen op één van de zes genomineerde erfgoedschatten via www.erfgoedchallenge.be of op de stempagina.

Wat valt er te winnen?

Hoofdwinnaar:

De Hoofdwinnaar wordt aangeduid door een commissie van bekende Belgen. Zij zullen zich hiervoor baseren op verschillende criteria, waaronder het succes van de publieksstemming maar ook het bovenlokaal belang van de erfgoedschat en de hoogdringendheid van een conservatie- en/of restauratiebehandeling. De Hoofdwinnaar wordt een jaar lang door het KIK ondersteund in communicatie en fondsenwerving.

Publieksprijs:

De erfgoedschat die de meeste stemmen in de wacht sleept, wint de Publieksprijs. Concreet betekent dit dat het KIK een korting van 5000 euro toekent op de conservatie- en/of restauratiebehandeling van deze erfgoedschat.

Alle zes genomineerde erfgoedschatten voor de Erfgoed Challenge Patrimoine kunnen vanaf 2023 gratis gebruik maken van een online crowdfundingsplatform van het KIK.

Het eeuwig geldend ticket

Eén stem maakt kans op ‘het eeuwig geldend ticket’. Dit betekent dat hij of zij een ticket ontvangt dat gedurende honderd jaar lang gratis toegang geeft tot de erfgoedschat die als hoofdwinnaar wordt aangeduid. Het ticket kan aan volgende generaties doorgegeven worden. Zo onderstreept het KIK, samen met het grote publiek, het belang van erfgoed voor de toekomstige generaties. De winnaar van ‘het eeuwig geldend ticket’ wordt aangeduid op basis van een schiftingsvraag.

Dankzij de spelers van de Nationale Loterij

De Nationale Loterij is de eerste Founding Partner van de Erfgoed Challenge, met dank aan al haar spelers. Erfgoed is van iedereen. Door mensen op directe wijze te betrekken bij de zorg ervoor, wordt het belang voor individu en samenleving vergroot. Dat is cruciaal om het Belgische erfgoed de zorgen te bieden die het verdient.

Jannie Haek web

“Ik hoop dat het publiek ook voor deze tweede editie van de Erfgoed Challenge massaal zijn of haar stem zal laten horen voor deze unieke schatten. We zijn een land met enorm veel erfgoed. Eigenlijk is dit onze natuurlijke rijkdom. En zo is het onze plicht om hiervoor goed te zorgen. En dat doet de Nationale Loterij dankzij haar spelers.”

Jannie Haek, gedelegeerd bestuurder van de Nationale Loterij

Meer nieuws van het KIK

F3 P1 Foto 20

Derde fase Lam Gods: eerste resultaten beloven schitterende apotheose

26.03.2024

Sinds mei 2023 loopt de derde en laatste fase van de grootscheepse conservatie-restauratiecampagne van het Lam Gods door het KIK. De voorbije maanden heeft het team niet-originele vernissen weggenomen en de verflagen eronder uitvoerig bestudeerd. Momenteel is men, na het advies van de internationale commissie van experten, begonnen met het verwijderen van 16de-eeuwse overschilderingen. Nu al zijn de eerste resultaten adembenemend mooi.

Lees meer
Verviers ND des Récollets 2021 07 15 photo Denise Chanteux 10

Vragenlijst over de economische impact van rampen

08.03.2024

In het kader van het Sendai Framework for disaster risk reduction 2015-2030 nodigen we je uit om deel te nemen aan een onderzoek dat tot doel heeft om de directe economische verliezen, schade of vernietiging van cultureel erfgoed als gevolg van rampen in België voor het jaar 2023 te evalueren.

Lees meer