Ga verder naar de inhoud

NEMO-conferentie 2023: op weg naar een duurzame toekomst

Bij de NEMO European Museum Conference 2023, van 19 tot 21 november in Lahti, Finland, speelde het KIK een sleutelrol door bij te dragen aan de ontwikkeling van concrete instrumenten om een paradigmaverschuiving in de culturele sector in gang te zetten.

De NEMO-conferentie 2023 van het Network of European Museum Organisations illustreerde op voortreffelijke wijze de centrale rol van musea in de hedendaagse samenleving, waarbij het uitzonderlijke werk van het KIK nadrukkelijk naar voren kwam. In het hart van deze dynamiek leidde de Cel duurzaamheid van het KIK een creatieve workshop getiteld 'Amplifying Democracy: Museums as Catalysts for Fostering Dialogue'. Aangevoerd door vertegenwoordigers van de werkgroep Sustainability and Climate Action – Alenka Černelič Krošelj, Rebekka Eschauzier, Alan Miller en Gina O'Kelly – benadrukte deze workshop het potentieel van musea om ondervertegenwoordigde stemmen in onze democratieën te versterken.

Csm NEMO EMC 2023 Photo Panu Salonen 2 10 bec0c2a05d

Deze workshop bood een unieke gelegenheid voor dialoog, democratisch engagement en gezamenlijke actie, en dit tussen erfgoedprofessionals, actievoerders en ngo's, die samen discussieerden. Het doel was om, door middel van co-creatieve oefeningen met de deelnemers, de eerste stappen te ontwikkelen in een methodologie voor het organiseren van burgervergaderingen in samenwerking met lokale belanghebbenden. Deze praktische tool zal door NEMO worden herwerkt en begin 2024 worden gepubliceerd.

De conferentie behandelde ook cruciale onderwerpen zoals de milieu-impact van de culturele sector, het beheer van het binnenklimaat en het belang van rampenplannen in het geval van natuurrampen. Sprekers als Claudia Casali en Lukasz Bratasz boden innovatieve perspectieven en stelden traditionele benaderingen in vraag. De conclusie van David Vuillaume herhaalde de noodzaak voor musea om hun bereik te verbreden en hun transformatieve potentieel in tijden van crisis te omarmen, door verschillende benaderingen en concrete instrumenten aan te bieden om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken.

De belangrijke bijdrage van het KIK en de Belgische delegatie aan deze conferentie heeft niet alleen de urgentie voor actie onderstreept, maar ook de weg vrijgemaakt voor een toekomst waarin musea een leidende rol spelen in het bevorderen van een meer duurzame en inclusieve wereld.

Veel dank aan de NEMO-werkgroep Duurzaamheid en Klimaatactie (Sustainability and Climate Action). Het KIK werd vertegenwoordigd door Estelle De Bruyn (Cel duurzaamheid), die aanwezig was samen met Belgische collega's Monique Verelst (FARO), Rebecca Thierfeldt (KBR), Ann Deckers (FOMU), Sergio Servellón (bestuur NEMO), Alexandre Chevalier (ICOM België), Vanessa Braekeveld (KBR), An Lavens (BELvue museum), Ana Salvador (Huis van de Europese Geschiedenis) en Rebekka Eschauzier (Extinction Rebellion België).

Voor meer informatie over de conferentie, bezoek de NEMO-website.

Meer nieuws van het KIK

Rubenskapel Steen 2

Stenen monumenten in de Rubenskapel ondergaan grondig onderzoek

24.04.2024

Als het maar niet té veel stof doet opwaaien. Letterlijk dan. De beelden in de Rubenskapel, winnaar van de eerste Erfgoed Challenge, krijgen een grondige conservatie-restauratiebehandeling door het Atelier steensculptuur van het KIK. Begin februari 2024 gingen onze steenexperten in de Sint-Jacobskerk in Antwerpen van start. Dat was alleen maar mogelijk dankzij de financiële steun van onze vele schenkers. Waar staan we nu, bijna drie maanden na de aanvang van de ambitieuze restauratie?

Lees meer
Foto3

Kanselier Rolin in 3,5 miljard pixels. Een meesterwerk van Van Eyck zoals je het nog nooit gezien hebt

23.04.2024

Het Louvre in Parijs vroeg onlangs de medewerking van het KIK voor de tentoonstelling 'Revoir Van Eyck. La Vierge du Chancelier Rolin', die nog loopt tot 17 juni 2024. Het gerestaureerde schilderij De Maagd van kanselier Rolin werd opnieuw tot in de kleinste details in beeld gebracht en kreeg een eigen rubriek op de website Closer to Van Eyck.

Lees meer