Atelier glas en keramiek
Tot ons Belgisch erfgoed behoren ook heel wat voorwerpen in glas. Onze glasexperts zetten zich in voor de studie, conservatie en restauratie van die pareltjes, zodat ze de aandacht krijgen die ze verdienen. Sinds begin 2021 richten we ons daarnaast op een andere ‘vuurkunst’: keramiek.
Glas en keramiek in al hun schitterende vormen
Erfgoed in glas en keramiek bestaat in tal van vormen en maten. Onze experts werken onder meer op:
- glas in diverse graden van aantasting
- email, zowel op glas als op metaal
- voorwerpen in keramiek, zoals terracotta, faience, gres en porselein
- architecturale decoraties in keramiek of glas.
Sommige historisch of esthetisch waardevolle voorwerpen behoren toe aan museale, privé- of openbare collecties, kerkfabrieken of zijn afkomstig van archeologische opgravingen. Archeologisch glas kan aangetast en poreus zijn en is soms zelfs nog vochtig na opgraving. Een van onze specialisaties is dan ook het verstevigen en drogen van die breekbare pareltjes.
Expertises en adviezen
Erfgoed uit glas of keramiek roept niet alleen bewondering, maar ook heel wat vragen op. Wij helpen u graag om die te beantwoorden. Dat kunnen we doen met een volledige typochronologische, historische en stilistische studie of door uitsluitsel te geven over de authenticiteit van het kunstwerk of object.
Voor architecturale decoraties voeren we ook voorstudies uit met het oog op restauratie. Die kunnen de basis vormen voor de opmaak van het lastenboek. Als de opdrachtgever dat wenst, volgen we de restauratie ook verder op.
We geven voorts advies over de optimale omstandigheden voor bewaring, tentoonstelling en behandeling.
Wist u dat onze studies ook hebben geleid tot de opname van diverse stukken in de lijst van Schatten van de Fédération Wallonie-Bruxelles?
We bestudeerden onder andere een opmerkelijke waterkan uit het Grand Curtius in Luik. Collega Chantal Fontaine bracht deze kan uit het einde van de 16de eeuw onder de aandacht door zijn Catalaanse oorsprong en context te ontsluieren. Het is het grootste en ‒ naar mijn mening ‒ mooiste Catalaanse glaswerk uit die periode.
Ruim 40 jaar ervaring
Wat zijn de beste materialen en technieken voor de restauratie van glas en keramiek? Hoe worden ze aangetast door de tijd en door hun omgeving? Hoe bewaren we ze optimaal voor toekomstige generaties? En hoe gingen de kunstenaars en ambachtslui uit het verleden te werk? Al deze vragen trachten we door onderzoek te beantwoorden.
We zien het als onze taak om ons glazen en keramische erfgoed in kaart te brengen én in de kijker te zetten. Niet alleen bij het grote publiek, maar ook bij professionals uit de erfgoedsector. Via stages, lezingen en publicaties verspreiden we onze kennis en leiden we de volgende generatie glas- en keramiekexperts op.
Ons labo heeft al meer dan 40 jaar ervaring met antiek glaswerk. Die ervaring en kennis hebben we gebundeld in een bijzondere gids, het Vademecum Glas, dat praktisch advies en best practices bevat voor de preventieve conservatie van glaswerk. De eerste versie verscheen al in 2003, maar onlangs gaven we de gids een update en verrijkten we hem met talrijke voorbeelden en illustraties. Bestel hem hier!
Een uitgebreid netwerk
Het Atelier glas en keramiek staat niet op zichzelf. We maken deel uit van een uitgebreid internationaal netwerk van glas- en keramiekexperts. Daarnaast werken we nauw samen met onze collega’s uit andere disciplines:
- onze glas-in-lood specialiste, Isabelle Lecocq
- het Atelier steensculptuur, voor monumentale sculpturen in keramiek
- de Cel decoratie van monumenten, voor architecturale decoraties in glas of keramiek
- de Labo's glas en metaal, voor analyse van de samenstelling en de datering van glas, email en keramisch glazuur
- het Labo monumenten en monumentale decoratie, voor analyse van de samenstelling van keramische pasta en mortels
- het Labo papier, leder en perkament, voor de analyse van organische en anorganische bestanddelen
- de Cel preventieve conservatie.
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact met ons op!
Onze experts
Om advies of een offerte aan te vragen voor de behandeling van een object verzoeken wij u het aanvraagformulier te gebruiken.
Verzend het per e-mail naar de verantwoordelijke. Voeg foto's toe van de voor- en, indien mogelijk, achterzijde van het object.