Ga verder naar de inhoud

Nieuws van het KIK

We houden je graag op de hoogte van wat er leeft in het Belgisch erfgoedveld.

SA9 cover

Herfstactie: ontdek elke maand een Scientia Artis aan verlaagde prijs

04.10.2021

Tot aan het einde van het jaar zetten we elke maand een pareltje uit onze Scientia Artis reeks in de kijker met een mooie korting. Hou onze nieuwsbrief in de gaten en ontdek maandelijks ons nieuwe aanbod!

Lees meer
X060340 web

Tentoonstelling “Medaillons. Miniaturen in glas” in het Museum Kunst & Geschiedenis

04.10.2021

De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis van Brussel hebben een prachtige collectie glasramen: meer dan 350 stukken van de 13de tot de 20ste eeuw. Die werden weinig bestudeerd en zijn weinig gekend bij het grote publiek. Dankzij het interdisciplinaire onderzoeksproject “FENESTRA. 800 jaar beglazingsgeschiedenis”, dat startte in 2017, werd deze collectie geanalyseerd, geconserveerd en gevaloriseerd. Nu is ze een belangrijke bron voor de studie van vlakglas in de voormalige Nederlanden.

Lees meer
SA13 promo

Herfstactie: ontdek elke maand een prachtboek aan verlaagde prijs!

14.09.2021

Het einde van de vakantie... Daar zetten we graag iets tegenover! Tot aan het einde van het jaar zetten we elke maand een pareltje uit onze Scientia Artis reeks in de kijker met een mooie korting. Hou onze nieuwsbrief in de gaten en ontdek maandelijks ons nieuwe aanbod.

Lees meer
Kunstkamer na

"De kunstkamer van Cornelis van der Geest" opnieuw in het Rubenshuis na complexe restauratie

07.09.2021

De gerestaureerde Kunstkamer van Cornelis van der Geest is terug te bewonderen in het Antwerpse Rubenshuis. Dit werk van Willem van Haecht (1593-1637) is één van de pronkstukken uit de collectie. Het staat ook op de Vlaamse Topstukkenlijst, een bloemlezing met de 100 belangrijkste meesterwerken uit de Noord- en Zuid-Nederlandse kunst.

Lees meer
International RE ORG seminar BXL

Webinar "RE-ORG: a brighter future for your museum collections in storage"

05.09.2021

Dit jaar vieren we het 10-jarig bestaan van de RE-ORG methode: een innovatieve aanpak om overvolle museumdepots te reorganiseren zodat musea weer toegang krijgen tot hun collecties. Bij deze gelegenheid neem gratis deel aan het volgende webinar van ICCROM: "RE-ORG: a brighter future for your museum collections in storage" (in het Engels) op donderdag 9 september 2021 om 15:00 uur. Een panel van internationale deskundigen zal hun ervaring met en advies over deze revolutionaire methode delen!

Lees meer
Kennisdeling infotheek web

Welkom terug in de Infotheek en in het Studiecentrum Vlaamse Primitieven!

03.09.2021

Na een lange sluiting wegens de coronamaatregelen, zijn onze Infotheek en ons Studiecentrum Vlaamse Primitieven nu opnieuw geopend voor bezoekers! Tot binnenkort!

Lees meer
Despauterius portrait

De Despauterius van Ninove: portret van een wereldberoemd latinist

21.07.2021

In 2020 vieren we de 500e sterfdag van de beroemde Vlaamse Latijnse grammaticus Johannes Despauterius. Dit jaar organiseert Ninove, de geboortestad van de illustere humanist, een grote tentoonstelling.

Lees meer
Het zwaar getroffen museum voor Schone Kunsten en Keramiek

Erfgoed en watersnood

20.07.2021

We zijn allemaal geschrokken door het vreselijke nieuws van de watersnoodramp die ons land trof. Ons hart gaat in de eerste plaats uit naar alle slachtoffers en hun familie. Naast het onnoemelijk menselijk leed zijn ook tal van musea, monumenten en erfgoedsites bedreigd door deze ramp.

Lees meer
St Jerome Detroit study

Verwondering bij elk detail: Van Eyck online én in BOZAR

19.02.2021

Na zes jaar onderzoek en een Europese prijs als bekroning, publiceert het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK, Brussel) de laatste hoge-resolutiebeelden op closertovaneyck.kikirpa.be.

Lees meer
RESEARCH

Ontdekking "Heilige Familie" Jacob Jordaens

08.12.2020

Een belangrijk werk van de Antwerpse barokmeester Jacques Jordaens (1593-1678) is gevonden in het stadhuis van Sint-Gillis in Brussel.

Lees meer
Closer to Van Eyck 11

Relaunch Closer to Van Eyck

20.08.2020

Dankzij Closer to Van Eyck zoomden sinds 2012 miljoenen mensen in op de verbijsterend mooie details van een van de meest bejubelde kunstwerken ter wereld: het Lam Godsveelluik.

Lees meer
RIS Lam Gods

Wetenschappers brengen schilderproces Lam Gods in beeld

29.07.2020

Het gekende Lam onderging in de loop van de tijd heel wat veranderingen en werd deels overschilderd. Met nieuwe beeldvormingsmethoden brachten wetenschappers die wijzigingen zeer gedetailleerd in beeld.

Lees meer