Ga verder naar de inhoud

Nieuws van het KIK

We houden je graag op de hoogte van wat er leeft in het Belgisch erfgoedveld.

DSC05328

Een strategie voor het KIK, op maat van de hele erfgoedsector

10.05.2022 - door Simon Laevers

Om ook in de toekomst het erfgoed de beste zorgen te geven, werken we samen een sterke strategie uit voor de komende jaren.

Lees meer
DSC05062 edited small

Van Milaan tot Brussel: een altaarstuk van Jan II Borman in restauratie door het KIK

13.04.2022

In ons Atelier polychrome houtsculptuur bevindt zich een prachtig altaarstuk uit de kerk van San Nazaro Maggiore in Milaan. Het wordt toegeschreven aan Jan II Borman, de leidende figuur van een roemruchte dynastie van Brusselse beeldhouwers. Een perfect voorbeeld van de rage van altaarstukken in de XVᵉ eeuw, onderscheidt het werk zich door de grootte van de gebeeldhouwde elementen. Zij stellen de Aanbidding der Koningen voor, een onderwerp dat zich leent voor rijke kostuums en prachtige originele polychromie. Parallel aan het onderzoek zal een behandeling, die zich momenteel in de testfase bevindt, bestaan uit het verwijderen van de latere ingrepen om de rijke polychromie te herontdekken die op het eerste gezicht goed bewaard lijkt.

Lees meer
Photo 1 small

Overstroming in juli 2021: Hoe het KIK zijn expertise inzet en oplossingen voorstelt

13.04.2022 - door Mélissa Licata

Op 14, 15, 16 en 24 juli 2021 is België getroffen door verschrikkelijke overstromingen. In de getroffen regio’s zijn er nog altijd mensen die moeite hebben terug te keren naar hun huis en normaal leven. Ook het cultureel erfgoed lijdt hard onder deze ramp. Kerken, musea, bibliotheken, archieven en beschermde gebouwen hebben hun collecties, decoraties en meubilair aangetast zien worden door afvalwater en slib, dat vaak vol zit met verontreinigende stoffen en koolwaterstoffen. Tot nu zijn meer dan 106 monumenten getroffen, een twintigtal beschermde objecten en meer dan honderd objecten die zijn opgenomen in de Inventaire du Patrimoine Immobilier Culturel (IPIC) van het Agence wallonne du Parimoine (AWaP).

Lees meer
2 beelden samen extra hoogte

Gezocht: foto's van twee sculpturen uit museum van Verviers

09.03.2022

We zijn op zoek naar recente kleurenfoto's van de Madonna met Kind en de Zegenende God de Vader uit het Museum voor Schone Kunsten en Keramiek van Verviers, slachtoffer van de overstromingen in juli 2021. Kan u ons helpen met het onderzoek?

Lees meer
22nd symposium underdrawing

XXIInd Symposium for the Study of Underdrawing and Technology in Painting

08.03.2022

Het tweejaarlijkse symposium zal in digitale vorm plaatsvinden van 28 tot 30 maart 2022. Dit jaar zijn Musea Brugge en UCL organisator, met als thema ‘Alla Maniera’: Technical art history and the meaning of style in 15th to 17th century painting.

Lees meer
Materiaux website

Conferentie MATÉRIAUX 2022, 24-28 oktober, Rijsel

08.03.2022

De MATÉRIAUX-conferenties worden vierjaarlijks gehouden en zijn hét franstalige event voor iedereen betrokken bij de wereld van materialen (academici, onderzoekers, ingenieurs en promovendi), of het nu om academici of industriëlen gaat. De inschrijvingen en call for abstracts zijn geopend!

Lees meer
Opschorting samenwerking Rusland

Standpunt over Oekraïne ‒ Opschorting van de samenwerking met de Russische Federatie

07.03.2022

Het Directiecomité van de POD Wetenschapsbeleid, samengesteld uit tien federale wetenschappelijke instellingen (KMI, BIRA, KSB, KBR, Rijksarchief, KBIN, KMMA, KIK, KMKG en KMSK), Belnet en de centrale administratie, sluit zich aan bij de talrijke steunbetuigingen van de Belgische en internationale wetenschappelijke gemeenschap in verband met het gewapend conflict in Oekraïne.

Lees meer
Chemch

Chemistry for Cultural Heritage (CHEMCH) ‒ 4-8 juli 2022, Ravenna

21.01.2022

Deze editie vindt plaats in hybride vorm: sprekers en aanwezigen kunnen zowel in Ravenna als online deelnemen.

Lees meer
Climate Culture Peace

Virtueel ICCROM event Climate.Culture.Peace (24-28 januari 2022)

21.01.2022

Een vijfdaagse virtuele conferentie en een kennisportaal met een focus op erfgoedsites en -instellingen die worden bedreigd door rampen en/of conflicten die volgen uit de klimaatverandering.

Lees meer
Vierge dorée 3

Expo Formes du salut in Musée L te Louvain-la-Neuve

20.01.2022

Laat je niet misleiden door hun verstilde uitdrukkingen... Als deze standbeelden konden praten, zouden ze heel wat te vertellen hebben!

Lees meer
SA10 SA18 promo

Cadeautip: een prachtige Scientia Artis met korting

13.12.2021

In december zetten we de retabelkunst centraal! U krijgt een korting op het boek Machinae Spirituales, dat de barokke retabels in onze streken in al hun glorie toont. Koopt u ook het boek Flesh, Gold and Wood over het onovertroffen Saint-Denis altaarstuk in Luik, dan betaalt u bovendien minder verzendkosten.

Lees meer
X144696 Groot

Een Guglielmo Della Porta ontdekt in Brussel!

08.12.2021

Dankzij het onderzoek voor de restauratie van de Drie Gratiën Fontein, met de steun van de Fondation Périer-D’Ieteren, weet het Museum van de Stad Brussel zich nu fiere eigenaar van een atelierwerk van Guglielmo Della Porta, de beroemde Italiaanse renaissancebeeldhouwer!

Lees meer