Nieuws van het KIK
We houden u graag op de hoogte van wat er leeft in het Belgisch erfgoedveld.
Een nieuwe outfit voor Manneken Pis
Het wereldberoemde beeldje van Manneken Pis kreeg op 14 september 2023 een speciaal kostuum dat ontworpen werd door het KIK, ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de instelling.
Oproep voor verduurzamingsproject voor culturele erfgoedinstellingen
De experts van het Belgische Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium en de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed willen samen met twee Belgische instellingen de uitdaging aangaan om tot een actieplan voor energiebesparingen te komen.
Symposium XXIII over de Studie van de Ondertekening en Technologie in de Schilderkunst
Het internationale en interdisciplinaire XXIIIe Symposium over de Studie van de Ondertekening en Technologie in de Schilderkunst buigt zich over het thema 'Cross-Media Perspectives. Technical Studies of Art on Panel, Paper and Parchment (1400-1600)'. Het driedaagse congres zal plaatsvinden van 11 tot 13 januari 2024 in Leuven en Brussel.
Een uitzonderlijk magazine om 75 jaar wetenschap voor het Belgische erfgoed te vieren
Ontdek waarom en hoe het KIK zorg draagt voor het Belgische erfgoed in een uniek magazine waarmee we 75 jaar wetenschap voor het Belgische erfgoed vieren.
Erfgoed, agentschap en sociale impact
De indrukwekkende resem kunstwerken die in 75 jaar tijd via het KIK zijn gepasseerd voor studie, onderzoek en restauratie heeft ertoe bijgedragen dat het KIK een internationale referentie is geworden. Conservatie en restauratie zijn in die periode echter grondig geëvolueerd, net als de gebruikte instrumenten en methodes en de mensen die erbij betrokken zijn. De concepten 'sociale impact' en het 'agentschap van erfgoed' kunnen ons helpen om onze aanpak te heroverwegen.
Open science - Onze kennis beschikbaar maken voor iedereen
Unesco definieert open science als een inclusieve constructie die verschillende bewegingen en praktijken combineert om wetenschappelijke kennis vrij beschikbaar, toegankelijk en herbruikbaar te maken voor iedereen, om wetenschappelijke samenwerking en het delen van informatie te versterken ten voordele van wetenschap en samenleving, en om het proces van het creëren, evalueren en communiceren van wetenschappelijke informatie open te stellen voor maatschappelijke actoren, buiten de wetenschapsgemeenschap in traditionele zin.
De 'Innige Jezus', een emotionele beeldengroep in restauratie
In het Atelier polychrome houtsculptuur wordt een 13de-eeuwse Christus-Johannesgroep uit het Antwerpse Museum Mayer van den Bergh onderzocht voor restauratie.
Jouw artikel in ons Bulletin?
Ben jij een erfgoedprofessional? Stuur ons uiterlijk op 1 december 2023 je bijdrage voor Bulletin 39, het wetenschappelijk tijdschrift gewijd aan de studie, conservatie en wetenschappelijke analyse van het Belgische culturele en artistieke erfgoed.
Twee jaar sinds de overstromingen van 14 juli 2021
Op deze dag, twee jaar geleden, troffen zware overstromingen delen van Wallonië, waaronder meer dan 250 erfgoedsites en instellingen. Sindsdien zet het KIK zich in om de getroffen instellingen bij te staan via het project CHrisis.
Een boeiende stage-ervaring bij het KIK
Een stage van een jaar bij het KIK bezorgde Franziska Bunse, een Duitse studente die conservatie-restauratie van schilderijen op doek studeert, een unieke professionele ervaring. Ze kon aan verschillende projecten meehelpen en kreeg de kans om samen te werken met diverse afdelingen van het Instituut. Ze restaureerde een werk van de Belgische kunstenaar Lucas Meersman en ontmoette zelfs de kunstenaar!
Bouts-triptiek na meer dan 500 jaar terug naar België
Het KIK heeft tot 2026 een ‘special guest’ uit Spanje op bezoek: de Triptiek van de Kruisafneming, geschilderd door Dieric Bouts tussen 1450 en 1458. Op 28 juni arriveerden de panelen vanuit Granada voor een onderzoek, een tentoonstelling in M Leuven en een restauratie in het KIK.
Labo dendrochronologie neemt Bormanretabels onder de loep
In navolging van de dendrochronologische analyses die in 2021 werden uitgevoerd op het Sint-Jorisretabel (KMKG, Brussel), worden de twee altaarstukken van Boussu en Milaan momenteel geanalyseerd door ons Labo dendrochronologie.