Ga verder naar de inhoud

Nieuws van het KIK

We houden je graag op de hoogte van wat er leeft in het Belgisch erfgoedveld.

HR x158548 small

Beeld van de heilige Catharina van Alexandrië uit de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Kortrijk bestaat niet uit albast maar wel uit marmer

07.02.2023

In tegenstelling tot wat de eerste aannames in het onderzoek uitwezen, blijkt het veertiende-eeuwse beeld van de heilige Catharina van Alexandrië uit marmer vervaardigd te zijn en niet uit albast. Het beeld is erkend als Topstuk door de Vlaamse Gemeenschap en vormt momenteel één van de hoogtepunten in de expo ‘Albast’ in M Leuven.

Lees meer
DSF0515 small

75 jaar ten dienste van het Belgische erfgoed - Opendeurdagen

16.01.2023

In 2023 bestaat het KIK 75 jaar. Vier samen met ons deze unieke wetenschappelijke instelling. Je kan het KIK bezoeken tijdens de opendeurdag op 2 maart of netwerken tijdens de sectordag. Aan jaar vol verrassingen wacht op jou!

Lees meer
DSF6479 small

Een origineel materieel spoor van een onbekende kunstenaar

06.01.2023

Een schilderij uit de vijftiende eeuw, met verschillende scènes uit het leven van Sint-Jozef, wordt momenteel gerestaureerd en bestudeerd in het KIK. Het komt uit de kerk van Sint-Katharina in Hoogstraten. Aline Genbrugge, conservator-restaurateur in het Atelier schilderkunst, vertelt er ons meer over.

Lees meer
20220310 Bonka KIK Online 05854

Ontdek onze labo's via een stage

03.01.2023

Het KIK ontvangt regelmatig stagiairs uit binnen- en buitenland en biedt hen een bijzonder stimulerende werkomgeving. Maak kennis met Amandine en Élise, stagiairs in het Labo polychromie en het labo koolstofdatering.

Lees meer
DSCF4466 small JPEG 2

Een prachtige polychromie herontdekt

22.12.2022

Het retabel uit de kerk van San Nazaro Maggiore in Milaan, toegeschreven aan de Brusselse beeldhouwer Jan II Borman, vindt dankzij de teams van het KIK zijn prachtige originele polychromie terug.

Lees meer
Accrochage169

De Heilige Familie wordt na een restauratie van meer dan een jaar onthuld

22.12.2022

De Heilige Familie, een authentiek en zeldzaam jeugdwerk van Jacob Jordaens, werd in 2020 ontdekt in het gemeentehuis van Sint-Gillis. Na een restauratie in het KIK wordt het nu onthuld in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van België (KMSKB). De restauratie werd gefinancierd door urban.brussels, in het kader van zijn nieuwe bevoegdheid op het gebied van roerend erfgoed.

Lees meer
Sa00

Nieuwe Scientia artis is vanaf nu beschikbaar

19.12.2022

In december 2015 verwierf het Fonds Claire en Michel Lemay van de Koning Boudewijnstichting een luxueus getijdenboek dat de collecties van de gemeentelijke bibliotheek van Doornik, zwaar getroffen tijdens het bombardement op de stad in mei 1940, zou gaan verrijken. Het Tramerie Getijdenboek werd in Parijs besteld maar bleef lange tijd onafgewerkt. Het werd pas in het eerste kwart van de zestiende eeuw in Doornik versierd en geïllustreerd. Dit handschrift maakte het mogelijk om het oeuvre te reconstrueren van een tot nu toe onbekende miniaturist, de Meester van Hughes de Loges. Onze collega Dominique Vanwijnsberghe heeft nu een monografie over hem gepubliceerd in de reeks Scientia artis.

Lees meer
20220922 Bonka KIK Preview 09589

Lancering van de online decision support tool AGATO

07.12.2022

AGATO is een online decision support tool, speciaal voor beheerders van erfgoedcollecties, gericht op de goede bewaring van historische mixed-media objecten. Het begeleidt de gebruiker bij het inschatten van de risico’s waaraan een collectiestuk wordt blootgesteld en geeft aanbevelingen om in de toekomst schade te vermijden en bewaaromstandigheden te verbeteren.

Lees meer
Adobe Stock 270923984n small

Het Brevier van Geraardsbergen nu online beschikbaar

02.12.2022

Het Brevier van Geraardsbergen, een topstuk van het Belgisch erfgoed dat in Maredsous wordt bewaard, is nu online en in drie talen beschikbaar op een website die er volledig aan is gewijd. Het project Breviarium is het resultaat van een samenwerking tussen het KIK en de KU Leuven.

Lees meer
20220922 Bonka KIK Preview2 09388

Beter inzicht in de vorming van metaaloxalaten in olieverflagen met het MetOx-project

10.11.2022

Licht, vochtigheid en restauratieproducten kunnen chemische reactiesin verfmaterialen veroorzaken. In sommige gevallen worden alteratieproducten zoals metaaloxalaten gevormd, die een grijze sluier kunnen vormen. Via het MetOx-project heeft het Labo polychromie van het KIK, in samenwerking met nationale en internationale partners, deze verschijnselen bestudeerd.

Lees meer
Ecpbanner

Erfgoed Challenge 2022: stem op jouw favoriete erfgoedschat!

13.10.2022

Op dinsdag 11 oktober werd in het KIK de Erfgoed Challenge 2022 gelanceerd. Het KIK selecteerde voor deze tweede editie opnieuw zes erfgoedparels uit heel verschillende periodes en plaatsen in België. Elk met hun unieke verhaal, opbouw, stijl en noden belichamen ze samen de rijkdom en variatie van ons erfgoed. Stuk voor stuk verdienen ze de beste zorgen: een duurzame restauratiebehandeling, het optimaliseren van de bewaaromgeving, een betere publieksopstelling…

Lees meer
Het Fonds Bernard Gonda en Emily Vergnes

Fonds Vergnes steunt restauratie Rubens

13.10.2022

Het KIK is bijzonder verheugd te mogen aankondigen dat het Fonds Bernard, Gonda en Emily Vergnes, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, bereid werd gevonden om het interdisciplinair conservatie- en restauratieproject ‘Madonna met Kind, omringd door heiligen’, te financieren.

Lees meer