Nieuws van het KIK
We houden je graag op de hoogte van wat er leeft in het Belgisch erfgoedveld.

Het Lam Gods geeft zijn grootste geheim prijs: de precieze inbreng van Hubert en Jan van Eyck
Sinds de ontdekking in 1832 van een tekst op de lijst van het Lam Gods (1432), heeft de figuur van Hubert van Eyck vele generaties van kunstwetenschappers en liefhebbers gefascineerd. Deze oudere broer van Jan is dan ook omhuld in mysterie. Ons onderzoek brengt daar verandering in!

Tentoonstelling “Medaillons. Miniaturen in glas” in het Museum Kunst & Geschiedenis
De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis van Brussel hebben een prachtige collectie glasramen: meer dan 350 stukken van de 13de tot de 20ste eeuw. Die werden weinig bestudeerd en zijn weinig gekend bij het grote publiek. Dankzij het interdisciplinaire onderzoeksproject “FENESTRA. 800 jaar beglazingsgeschiedenis”, dat startte in 2017, werd deze collectie geanalyseerd, geconserveerd en gevaloriseerd. Nu is ze een belangrijke bron voor de studie van vlakglas in de voormalige Nederlanden.

"De kunstkamer van Cornelis van der Geest" opnieuw in het Rubenshuis na complexe restauratie
De gerestaureerde Kunstkamer van Cornelis van der Geest is terug te bewonderen in het Antwerpse Rubenshuis. Dit werk van Willem van Haecht (1593-1637) is één van de pronkstukken uit de collectie. Het staat ook op de Vlaamse Topstukkenlijst, een bloemlezing met de 100 belangrijkste meesterwerken uit de Noord- en Zuid-Nederlandse kunst.

Webinar "RE-ORG: a brighter future for your museum collections in storage"
Dit jaar vieren we het 10-jarig bestaan van de RE-ORG methode: een innovatieve aanpak om overvolle museumdepots te reorganiseren zodat musea weer toegang krijgen tot hun collecties. Bij deze gelegenheid neem gratis deel aan het volgende webinar van ICCROM: "RE-ORG: a brighter future for your museum collections in storage" (in het Engels) op donderdag 9 september 2021 om 15:00 uur. Een panel van internationale deskundigen zal hun ervaring met en advies over deze revolutionaire methode delen!

Welkom terug in de Infotheek en in het Studiecentrum Vlaamse Primitieven!
Na een lange sluiting wegens de coronamaatregelen, zijn onze Infotheek en ons Studiecentrum Vlaamse Primitieven nu opnieuw geopend voor bezoekers! Tot binnenkort!

De Despauterius van Ninove: portret van een wereldberoemd latinist
In 2020 vieren we de 500e sterfdag van de beroemde Vlaamse Latijnse grammaticus Johannes Despauterius. Dit jaar organiseert Ninove, de geboortestad van de illustere humanist, een grote tentoonstelling.

Erfgoed en watersnood
We zijn allemaal geschrokken door het vreselijke nieuws van de watersnoodramp die ons land trof. Ons hart gaat in de eerste plaats uit naar alle slachtoffers en hun familie. Naast het onnoemelijk menselijk leed zijn ook tal van musea, monumenten en erfgoedsites bedreigd door deze ramp.

Verwondering bij elk detail: Van Eyck online én in BOZAR
Na zes jaar onderzoek en een Europese prijs als bekroning, publiceert het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK, Brussel) de laatste hoge-resolutiebeelden op closertovaneyck.kikirpa.be.

Ontdekking "Heilige Familie" Jacob Jordaens
Een belangrijk werk van de Antwerpse barokmeester Jacques Jordaens (1593-1678) is gevonden in het stadhuis van Sint-Gillis in Brussel.

Relaunch Closer to Van Eyck
Dankzij Closer to Van Eyck zoomden sinds 2012 miljoenen mensen in op de verbijsterend mooie details van een van de meest bejubelde kunstwerken ter wereld: het Lam Godsveelluik.

Wetenschappers brengen schilderproces Lam Gods in beeld
Het gekende Lam onderging in de loop van de tijd heel wat veranderingen en werd deels overschilderd. Met nieuwe beeldvormingsmethoden brachten wetenschappers die wijzigingen zeer gedetailleerd in beeld.