Ga verder naar de inhoud

Nieuws van het KIK

We houden je graag op de hoogte van wat er leeft in het Belgisch erfgoedveld.

Defense4

De turbulente materiële geschiedenis van het Lam Gods opgehelderd in een proefschrift door collega Hélène Dubois

21.06.2022

Hélène Dubois verdedigde aan de UGent haar proefschrift in de kunstwetenschappen over de materiële geschiedenis van het Lam Gods vanaf de creatie van het werk door de gebroeders Hubert en Jan Van Eyck in 1432 tot aan het einde van de 19de eeuw. Ze analyseert in haar proefschrift de verschillende momenten waarop het werk aangepast werd: de restauraties, de opstellingswijzen, en de verspreiding van de verschillende panelen in het verleden.

Lees meer
DSC052861

Onze stagiair(e)s ontdekken de gelaagdheid van het verleden

21.06.2022

Onze ateliers verwelkomen regelmatig stagiair(e)s. Voor Julie Quénet, studente in het laatste jaar van haar masteropleiding, was dit een zeldzame kans om in teamverband aan een volledig project te kunnen werken. Zij deelt met ons haar ervaring over de restauratie van een drieluik van Michel Coxcie uit de Brusselse Zavelkerk.

Lees meer
VDTM7790

Zal het albasten beeld van Sint-Catharina van Alexandrië uit Kortrijk kleur bekennen?

21.06.2022

Het beeld van de heilige Catharina van Alexandrië, afkomstig uit Kortrijk, verblijft momenteel in ons atelier steensculptuur voor studie en een conservatie-restauratiebehandeling. Op dit moment bestudeert onze conservator-restaurateur Judy De Roy het albasten beeld onder een binoculaire microscoop...

Lees meer
Steenx125965 Sam detail cut

Workshop “Erfgoedberoepen”, op 24 mei in het KIK: schrijf je nu in!

12.05.2022

Specialisten van het Institut national du Patrimoine (INP, France), de Universiteit Antwerpen, La Cambre, Saint-Luc Luik en het KIK snijden in twee rondetafelgesprekken de organisatie en uitdagingen aan van de opleidingen conservatie-restauratie. In de namiddag kan je een atelier, labo of de cel wetenschappelijke beeldvorming bezoeken en in discussie treden met onze collega's. Schrijf je nu in voor deze gratis workshop.

Lees meer
DSC05328

Een strategie voor het KIK, op maat van de hele erfgoedsector

10.05.2022 - door Simon Laevers

Om ook in de toekomst het erfgoed de beste zorgen te geven, werken we samen een sterke strategie uit voor de komende jaren.

Lees meer
DSC05062 edited small

Van Milaan tot Brussel: een altaarstuk van Jan II Borman in restauratie door het KIK

13.04.2022

In ons Atelier polychrome houtsculptuur bevindt zich een prachtig altaarstuk uit de kerk van San Nazaro Maggiore in Milaan. Het wordt toegeschreven aan Jan II Borman, de leidende figuur van een roemruchte dynastie van Brusselse beeldhouwers. Een perfect voorbeeld van de rage van altaarstukken in de XVᵉ eeuw, onderscheidt het werk zich door de grootte van de gebeeldhouwde elementen. Zij stellen de Aanbidding der Koningen voor, een onderwerp dat zich leent voor rijke kostuums en prachtige originele polychromie. Parallel aan het onderzoek zal een behandeling, die zich momenteel in de testfase bevindt, bestaan uit het verwijderen van de latere ingrepen om de rijke polychromie te herontdekken die op het eerste gezicht goed bewaard lijkt.

Lees meer
Photo 1 small

Overstroming in juli 2021: Hoe het KIK zijn expertise inzet en oplossingen voorstelt

13.04.2022 - door Mélissa Licata

Op 14, 15, 16 en 24 juli 2021 is België getroffen door verschrikkelijke overstromingen. In de getroffen regio’s zijn er nog altijd mensen die moeite hebben terug te keren naar hun huis en normaal leven. Ook het cultureel erfgoed lijdt hard onder deze ramp. Kerken, musea, bibliotheken, archieven en beschermde gebouwen hebben hun collecties, decoraties en meubilair aangetast zien worden door afvalwater en slib, dat vaak vol zit met verontreinigende stoffen en koolwaterstoffen. Tot nu zijn meer dan 106 monumenten getroffen, een twintigtal beschermde objecten en meer dan honderd objecten die zijn opgenomen in de Inventaire du Patrimoine Immobilier Culturel (IPIC) van het Agence wallonne du Parimoine (AWaP).

Lees meer
2 beelden samen extra hoogte

Gezocht: foto's van twee sculpturen uit museum van Verviers

09.03.2022

We zijn op zoek naar recente kleurenfoto's van de Madonna met Kind en de Zegenende God de Vader uit het Museum voor Schone Kunsten en Keramiek van Verviers, slachtoffer van de overstromingen in juli 2021. Kan u ons helpen met het onderzoek?

Lees meer
22nd symposium underdrawing

XXIInd Symposium for the Study of Underdrawing and Technology in Painting

08.03.2022

Het tweejaarlijkse symposium zal in digitale vorm plaatsvinden van 28 tot 30 maart 2022. Dit jaar zijn Musea Brugge en UCL organisator, met als thema ‘Alla Maniera’: Technical art history and the meaning of style in 15th to 17th century painting.

Lees meer
Materiaux website

Conferentie MATÉRIAUX 2022, 24-28 oktober, Rijsel

08.03.2022

De MATÉRIAUX-conferenties worden vierjaarlijks gehouden en zijn hét franstalige event voor iedereen betrokken bij de wereld van materialen (academici, onderzoekers, ingenieurs en promovendi), of het nu om academici of industriëlen gaat. De inschrijvingen en call for abstracts zijn geopend!

Lees meer
Opschorting samenwerking Rusland

Standpunt over Oekraïne ‒ Opschorting van de samenwerking met de Russische Federatie

07.03.2022

Het Directiecomité van de POD Wetenschapsbeleid, samengesteld uit tien federale wetenschappelijke instellingen (KMI, BIRA, KSB, KBR, Rijksarchief, KBIN, KMMA, KIK, KMKG en KMSK), Belnet en de centrale administratie, sluit zich aan bij de talrijke steunbetuigingen van de Belgische en internationale wetenschappelijke gemeenschap in verband met het gewapend conflict in Oekraïne.

Lees meer
Chemch

Chemistry for Cultural Heritage (CHEMCH) ‒ 4-8 juli 2022, Ravenna

21.01.2022

Deze editie vindt plaats in hybride vorm: sprekers en aanwezigen kunnen zowel in Ravenna als online deelnemen.

Lees meer