Ga verder naar de inhoud

Nieuws van het KIK

We houden je graag op de hoogte van wat er leeft in het Belgisch erfgoedveld.

SA10 SA18 promo

Cadeautip: een prachtige Scientia Artis met korting

13.12.2021

In december zetten we de retabelkunst centraal! U krijgt een korting op het boek Machinae Spirituales, dat de barokke retabels in onze streken in al hun glorie toont. Koopt u ook het boek Flesh, Gold and Wood over het onovertroffen Saint-Denis altaarstuk in Luik, dan betaalt u bovendien minder verzendkosten.

Lees meer
X144696 Groot

Een Guglielmo Della Porta ontdekt in Brussel!

08.12.2021

Dankzij het onderzoek voor de restauratie van de Drie Gratiën Fontein, met de steun van de Fondation Périer-D’Ieteren, weet het Museum van de Stad Brussel zich nu fiere eigenaar van een atelierwerk van Guglielmo Della Porta, de beroemde Italiaanse renaissancebeeldhouwer!

Lees meer
PF CONTRIB 17 cover

De droom van Paul Rolland eindelijk verwezenlijkt: nieuwe publicatie van ons Studiecentrum Vlaamse Primitieven

27.11.2021

Het boek Robert Campin, Roger de le Pasture (Rogier van der Weyden), Jacques Daret. Paul Rolland (1896-1949) is nu gratis verkrijbaar via download!

Lees meer
Emblème ARAB

Onze collega's vallen in de prijzen!

26.11.2021

Proficiat aan onze collega's Bart Fransen, Eduardo Lamas-Delgado, Géraldine Patigny, Jeroen Reyniers en oud-collega Fanny Van Cleven voor hun opmerkelijke werk, dat werd bekroond met verschillende prijzen!

Lees meer
Re org coach overview1

Word RE-ORG coach en train teams om zelf hun museumreserves te RE-ORGaniseren!

26.11.2021

Ter gelegenheid van de 10de verjaardag van de RE-ORG-methode publiceerden ICCROM en CCI de gids Becoming a RE-ORG coach: How to plan and lead a workshop to implement a storage reorganization.

Lees meer
X146225 web

De Kruisiging, het gestolen schilderij uit de kerk van Sainte-Waudru in Bergen

16.11.2021

Al even gegeerd door liefhebbers als door dieven, verdwijnen kunstwerken soms tientallen jaren van de radar alvorens ze weer opduiken. Zo werd in 2017 de Kruisiging, een schilderij van een Antwerpse maniërist uit de vroege 16e eeuw, bij toeval teruggevonden na een arrestatie in Italië. In 1980, 37 jaar eerder, was het werk gestolen uit de collegiale kerk van Sainte-Waudru in Bergen.

Lees meer
SA12 SA14 promo

Herfstactie : ontdek elke maand een Scientia Artis aan verlaagde prijs!

16.11.2021

Deze herfst zetten we enkel pareltjes uit de Scientia Artis-reeks in de kijker, de ontmoetingsplaats tussen kunst en wetenschap. Tot in december kan u elke maand een boek ontdekken met een mooie korting. Blijf op de hoogte dankzij onze nieuwsbrief.

Lees meer
Habiller le culte

Expo Habiller le culte : Les fastes du textile liturgique de la cathédrale de Tournai

25.10.2021

Ontdek deze prachtige expo met weelderig liturgisch textiel in TAMAT, Doornik

Lees meer
Stemmen web

Erfgoed Challenge: stem een maand lang voor je favoriete erfgoed!

20.10.2021

Vandaag lanceren we een nieuwe uitdaging voor alle Belgen: de Erfgoed Challenge! Tegen 2030, de 200ste verjaardag van België, zullen we 10 Belgische erfgoedschatten laten schitteren dankzij een brede publieksparticipatie.

Lees meer
VIS

Het Lam Gods geeft zijn grootste geheim prijs: de precieze inbreng van Hubert en Jan van Eyck

14.10.2021

Sinds de ontdekking in 1832 van een tekst op de lijst van het Lam Gods (1432), heeft de figuur van Hubert van Eyck vele generaties van kunstwetenschappers en liefhebbers gefascineerd. Deze oudere broer van Jan is dan ook omhuld in mysterie. Ons onderzoek brengt daar verandering in!

Lees meer
SA9 cover

Herfstactie: ontdek elke maand een Scientia Artis aan verlaagde prijs

04.10.2021

Tot aan het einde van het jaar zetten we elke maand een pareltje uit onze Scientia Artis reeks in de kijker met een mooie korting. Hou onze nieuwsbrief in de gaten en ontdek maandelijks ons nieuwe aanbod!

Lees meer
X060340 web

Tentoonstelling “Medaillons. Miniaturen in glas” in het Museum Kunst & Geschiedenis

04.10.2021

De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis van Brussel hebben een prachtige collectie glasramen: meer dan 350 stukken van de 13de tot de 20ste eeuw. Die werden weinig bestudeerd en zijn weinig gekend bij het grote publiek. Dankzij het interdisciplinaire onderzoeksproject “FENESTRA. 800 jaar beglazingsgeschiedenis”, dat startte in 2017, werd deze collectie geanalyseerd, geconserveerd en gevaloriseerd. Nu is ze een belangrijke bron voor de studie van vlakglas in de voormalige Nederlanden.

Lees meer