Deel je passie voor erfgoed met je vrienden!
Doe mee met het KIK en deel je passie met je vrienden en familie!

Erfgoed in de kijker
Wil je je vrienden, collega's en familie warm maken voor erfgoed?
Deel je enthousiasme voor erfgoed en het KIK op je sociale media!
Je kan onze Facebook, LinkedIn of YouTube pagina bezoeken en met enkele muisklikken delen via jouw eigen sociale media.
Of bezoek onze projecten en deel ze rechtstreeks met je vrienden op sociale media!
-
Project
ArtGarden: Onderzoek Besloten Hofjes en preventieve conservering van Mixed-Media objecten
Bekijk dit projectHoe conserveer je objecten waarin diverse materialen samenkomen, zoals de Mechelse Besloten Hofjes? Binnen het ArtGarden-project bepaalt een interdisciplinair onderzoeksteam de ideale bewaaromstandigheden voor dit soort historische multimedia-objecten. De resultaten maken we toegankelijk voor de brede erfgoedsector via een online tool.
-
Project
PHySICAL: op zoek naar reinigingsoplossingen voor Aziatische lak
Bekijk dit projectBinnen het project PHySICAL (Profound study of Hydrous and Solvent Interactions in Cleaning Asian Lacquer) zoeken het KIK, de UGent en de KMKG uit hoe ze lakoppervlakken het best kunnen reinigen. Het resultaat? Een chemisch en fysisch beproefd reinigingsprotocol om de prachtige Aziatische lakcollectie in het Museum Kunst & Geschiedenis van de KMKG opnieuw te laten blinken.
-
Project
Het Sint-Jorisretabel: een restauratie vol ontdekkingen
Bekijk dit projectNa drie jaren van onderzoek en restauratie schittert het befaamde Sint-Jorisretabel (1493) van Jan II Borman opnieuw in het KMKG. Het interdisciplinaire onderzoek, in samenwerking met het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK), leidde tot onverwachte vondsten en bood een verklaring voor aloude mysteries. Zo kregen de prachtig uitgewerkte beeldengroepen na bijna twee eeuwen terug hun originele plaats in het monumentale topstuk, dat tegelijk zorgvuldig werd gerestaureerd. Dit project werd mogelijk gemaakt met de steun van de Koning Boudewijnstichting (Fonds René en Karin Jonckheere).
-
Project
VERONA (Van Eyck Research in OpeN Access)
Bekijk dit projectHoe dicht kan je bij het genie van de schilder komen? Het pioniersproject VERONA opende een nieuw hoofdstuk in het onderzoek naar de schilderijen van Jan van Eyck (ca. 1390-1441) door alle werken, bewaard in gerenommeerde musea in binnen- en buitenland, ter plaatse met een vaste ploeg wetenschappers en fotografen te onderzoeken en aan hoge resolutie te documenteren volgens een gestandardiseerd protocol. Het rijke beeldmateriaal werd inmiddels ontsloten via de website Closer to Van Eyck.
-
Project
Archiefonderzoek brengt drie pioniers van de Vlaamse schilderkunst tot leven
Bekijk dit projectHet KIK bewaart een ongepubliceerde tekst van de historicus Paul Rolland gebaseerd op waardevolle archiefstukken over de pioniers van de Vlaamse schilderkunst: Robert Campin, Rogier Van der Weyden en Jacques Daret. Veel van de onderzochte archiefstukken gingen in de Tweede Wereldoorlog verloren tijdens het bombardement op Doornik.
-
Project
Closer to Van Eyck in 100 miljard pixels
Bekijk dit projectHet Lam Gods was nog nooit zo dichtbij
-
Project
SHARE-ORG: hoe vergeten museumstukken weer uit het depot halen?
Bekijk dit projectRE-ORG helpt musea om hun depotcollecties correct te beheren. De wedstrijd SHARE-ORG gaat op zoek naar creatieve manieren om de stukken aan het publiek te tonen.
-
Project
CRUMBEL: wat vertellen crematieresten ons over het dagelijks leven van 5000 jaar geleden?
Bekijk dit projectBinnen CRUMBEL (Cremations, Urns and Mobility – Ancient Population Dynamics in Belgium) onderzoeken wetenschappers van de VUB, ULB, UGent en het KIK crematieresten afkomstig van neolithische tot vroegmiddeleeuwse begraafplaatsen in België. Zo willen ze meer te weten komen over hoe het leven er hier uitzag. Daarvoor brengen ze de migratie en mobiliteit in kaart van de volkeren die onze streken hebben bewoond.
-
Project
Aero Pedalo nr. 9: parachutist van Panamarenko doorgelicht
Bekijk dit projectAero Pedalo nr. 9 van Panamarenko was dringend aan een restauratie toe: de sculptuur dreigde in elkaar te storten. Omdat de binnenkant van het beeldhouwwerk tot nog toe een mysterie was, kreeg de documentatiedienst beeldvorming van het KIK de vraag om röntgenfoto’s te maken van de parachutist.
-
Project
David Bowie’s Tintoretto: hoe wetenschappelijke beeldvorming auteurschap bewijst
Bekijk dit projectDankzij infrarood- en röntgenstralen bewezen onderzoekers van het KIK dat de Heilige Catharina werkelijk van de hand van de Venetiaanse schilder Tintoretto was.
-
Project
Kasteel van Jehay: vergelijkende materiaalanalyses zorgen voor nauwkeurige datering
Bekijk dit projectDe provincie Luik restaureert het Kasteel van Jehay. Het KIK voerde een vergelijkende, interdisciplinaire studie uit om het erfgoed te dateren.
-
Project
Conservatie-restauratie van Romaanse glasramen uit de abdij van Stavelot
Bekijk dit projectIn Stavelot deden de archeologen van het AWaP enkele decennia geleden een bijzondere vondst: onder het aardoppervlak bevond zich een unieke collectie gebrandschilderd glas uit de twaalfde eeuw. Niet veel later ging het KIK aan de slag om de sterk verweerde fragmenten te conserveren. Daarvoor ontwikkelden de experts een unieke methode.
-
Project
Antiek glas in Musée L: restauratie en typo-chronologisch onderzoek
Bekijk dit projectDe restauratie van een glascollectie uit Musée L nadert zijn ontknoping. Een beschrijvende catalogus is momenteel in voorbereiding, gebaseerd op typo-chronologisch onderzoek.
-
Project
Zelfportret Rubens onder de loep
Bekijk dit projectHet zelfportret van Rubens valt te bewonderen in het Rubenshuis, de plek waar de Antwerpse meester destijds zijn atelier had. In 2017 kreeg het KIK de opdracht om het zelfportret te restaureren en te conserveren. Een hele eer, én een flinke uitdaging.
-
Project
De Dulle Griet: haar échte leeftijd
Bekijk dit projectDe Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude is het uithangbord van het Museum Mayer van den Bergh in Antwerpen. De restauratie van dit topstuk werd toevertrouwd aan de specialisten van het KIK. Zij deden samen met Bruegelexperte Christina Currie een aantal opzienbarende ontdekkingen.
-
Project
De meester als architect: restauratie van Rubens’ portiek en tuinpaviljoen
Bekijk dit projectSinds 2019 zijn de portiek en het tuinpaviljoen van Rubens in hun glorie hersteld. Het museum won voor die conservatie de Europa Nostra Award.
-
Project
Sacramentstoren in Aalst: restauratie onthult unieke grisailleschildering
Bekijk dit projectOp het sacramentshuis van de Sint-Martinuskerk in Aalst ontdekte het KIK beschilderde beelden in semi-grisailletechniek. Een unicum in de kunstwetenschap.